Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU-s külügyi főképviselő lemondását követeli több mint 70 EP-képviselő


Josep Borrell egy sajtótájékoztatón Moszkvában, 2021. február 5-én.
Josep Borrell egy sajtótájékoztatón Moszkvában, 2021. február 5-én.

Több mint 70 EP-képviselő követeli az EU külügyi főképviselőjének lemondását, amiért szerintük Josep Borrell megalázta az Uniót a Moszkvai útja alatt azzal, hogy nem reagált az EU-s diplomaták kitiltására és az oroszok provokatív megjegyzéseire.

2017 óta most utazott először Moszkvába az Európai Unió vezető diplomatája. Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője pár nappal azután érkezett, hogy a novicsok-mérgezésből felépült Alekszej Navalnijt büntetőtáborra ítélték, ami miatt mélypontra jutott a kétoldalú viszony.

Bár Borrell azt ígérte, hogy „világos üzenetet” fog közvetíteni Moszkva felé a Navalnij-ügyben, a moszkvai útja alatt jelentette be az orosz külügyminisztérium, hogy kiutasít öt személyt, svéd, lengyel és német diplomatákat. Az orosz kormány azzal vádolja őket, hogy január 23-án részt vettek a Kremlt hevesen bíráló Navalnij támogatására szervezett tiltakozásokon.

Borrell lemondását követelik

Sokan eleve kétségekkel figyelték Borrell oroszországi látogatását, mivel a főképviselő semmilyen követelést nem támasztott Moszkva felé a diplomáciai látogatásával összefüggésben. Egyes uniós diplomaták egyenesen azt mondták, arra számítanak, hogy az oroszok „túljárnak” majd Borrell eszén, mert nem ismeri a térséget és mert túlságosan hajlamos az improvizációra, ahelyett hogy tartaná magát az tagállamokkal kidolgozott közös forgatókönyvhöz.

A diplomaták kiutasításával EP-képviselők szerint a legrosszabb forgatókönyv vált valóra és Oroszország lényegében megalázta az Európai Uniót, ezért Josep Borrell lemondását követelik. Az Európai Néppárt észt képviselője, Riho Terras kezdeményezését több mint 70 – Terras szerint 83 – képviselő támogatja.

Az Európai Bizottság elnöknének, Ursula von der Leyennek címzett levélben azzal vádolják Borrellt, hogy a saját elhatározásából ment Moszkvába, szemben a közös uniós külpolitikával, és az ott-tartózkodása alatt nem tudta megvédeni az európai érdekeket.

Lavrov nyilvánosan mondott provokatív dolgokat

A Politico tudósítása szerint az egyik szimbolikus pillanat az lehetett, ami kiváltotta az EP-képviselők felháborodását, amikor Szergej Lavrov orosz külügyminiszter többek között „megbízhatatlan partnernek” nevezte az Európai Uniót Borrell jelenlétében, aki erre csak mosolygott.

Az főképviselő leváltását követelő politikusok szerint az is elfogadhatatlan, hogy Oroszország aközben jelentette be öt uniós diplomata kitiltását, miközben Borrell éppen Lavrovval tárgyalt, és a főképviselő erre a provokatív lépésre sem reagált érdemben.

A nyílt levélben azért is kritizálják Borrellt, amiért ahelyett, hogy a keleti-ukrajnai háborúról beszélt volna, az Európai Gyógyszerügynökség által még nem engedélyezett orosz vakcinát méltatta, és a Kuba elleni amerikai embargót kritizálta. Ezek a cselekedetek a nyílt levelet támogató képviselők szerint olyan mértékben sértették az Unió méltóságát és érdekeit, hogy Borrellnek távoznia kell a tisztségéből.

Von der Leyen Borrell mellett áll

Urusula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének szóvivője, még a levél megjelenése előtt, azt mondta, hogy az EB-elnök teljes mértékben támogatja a főképviselő orosz útját.

Az Európai Bizottság külügyi szóvivője, Peter Stano úgy reagált a levélre, hogy nem szokatlan, hogy az oroszok provokatív dolgokat mondanak, és Borrellnek diplomataként nem az a feladata, hogy ezekkel harcba szálljon. Stano szerint a tárgyalásokon nagyon is felszólalt Borrell és egy „hosszú és feszült” beszélgetése volt Lavrovval.

A nyílt levelet magyarországi EP-képviselő nem írta alá, de Vincze Loránt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség EP-képviselője a kezdeményezés támogatói között van. Többségében amúgy az orosz agresszió jeleire amúgy is különösen érzékeny balti országok, valamint lengyel képviselők írták alá a levelet.

Készült a Politico tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG