Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU több tagállama is újabb szankciókat sürget Oroszország ellen


EU-s külügyminiszterek Julija Navalnajával Brüsszelben 2024. február 19-én
EU-s külügyminiszterek Julija Navalnajával Brüsszelben 2024. február 19-én

Többek között Németország is a büntetőintézkedések bővítésére szólított fel Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető halála miatt.

Az európai uniós külügyminiszterek hétfői ülésén amúgy is az Oroszországgal szembeni tizenharmadik szankciós csomag volt az egyik fő napirendi pont, amelynek elfogadásához egyedül Magyarország nem adta még a beleegyezését.

A totális ukrajnai invázió megindításának második évfordulójáig, 2024. február 24-ig jóváhagyni kívánt korlátozások csaknem kétszáz további jogi és természetes személy nevét tartalmaznák.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője utalt rá, hogy a beutazási korlátozásokat és vagyonbefagyasztást tartalmazó szankciókat kiterjeszthetik az Alekszej Navalnij múlt pénteki halálához köthető orosz börtöntisztviselőkre.

„Végigmehetünk az oroszországi büntetés-végrehajtás intézményi struktúráján, de ne felejtsék el, hogy ki az igazi felelős Navalnij haláláért (…) A legfőbb felelős maga Putyin” – jelentette ki.

Navalnij egy nappal a halála előtt még viccelődött a bíróságon
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:28 0:00

Eddig nem volt szó a nyilvánosság előtt szélesebb körű gazdasági büntetőintézkedésekről. Diplomáciai források szerint az orosz ellenzéki vezető feltételezett meggyilkolása miatti szankciók előterjesztésére csak később fog sor kerülni.

Annalena Baerbock német külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy hamarosan sikerül jóváhagyni az újabb, már asztalon lévő csomagot. Amennyiben a magyar kormány megadja a zöld jelzést, akkor erre a várakozások szerint szerdán sor kerülhet.

Ehhez kapcsolódóan: Két uniós szankciós javaslat elfogadása is Magyarországra vár

„Láthattunk, hogy az orosz elnök milyen brutális erővel nyomja el a saját állampolgárait, akik utcára vonulnak, hogy a szabadságért tüntessenek, vagy írjanak róla az újságokban. Újabb szankciókat fogunk javasolni Alekszej Navalnij halálára tekintettel” – közölte.

Támogatólag nyilatkozott az újabb szankciók ügyében többek között Litvánia és Svédország is.

A külügyi tanácsülés egy pontján Navalnij özvegye is részt vett, aki a férje által kezdett harc folytatására tett ígéretet.

Ehhez kapcsolódóan: Családja és támogatói szeretnének hozzáférni Alekszej Navalnij holttestéhez

Az Európai Unió arról számolt be, hogy mintegy 135 milliárd euróval visszavágta kereskedelme értékét Oroszországgal a háború kezdete óta.

A leghangosabb bíráló kétségtelenül Orbán Viktor, azonban vannak mások is, akik kételyeiket fejezték ki az intézkedések hatékonyságával kapcsolatban.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG