Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az európai megfigyelők elítélik, hogy Trump leállítaná a szavazatszámlálást


Számolják a szavazatokat Georgia államban, 2020. november 4-én.
Számolják a szavazatokat Georgia államban, 2020. november 4-én.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet választási megfigyelői szerint hatalommal való visszaélés, hogy az elnök leállítaná a jogszerűen leadott szavazatok összeszámlálását.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (OSCE) amerikai választást monitorozó csapatának feje, Michael Link német politikus azzal vádolja Donald Trump amerikai elnököt, hogy „nyilvánvalóan visszaél a hatalmával”, amiért Trump azt állította, hogy elcsalják a választást, és le akarta állítani a jogszerűen leadott szavazatok összeszámlálását.

Link azt mondta a Stuttgarter Zeitung német napilapnak november 5-én, hogy Trump állításai a választás manipulálásával kapcsolatban „megalapozatlanok”.

Az elnöki hatalom jelképeivel felruházva beszélt Trump

„A legfelkavaróbb az volt, hogy a Fehér Házban, az elnöki hatalom minden jelképe mellett, az amerikai hadsereg főparancsnoka arra szólított fel, hogy állítsák le a szavazatszámlálást, mert ő úgy gondolja, hogy nyert” – mondta az OSCE

Késő éjjel, a választás napján Trump azt állította, bizonyíték nélkül, hogy „nagyszabású csalás” történt a választási folyamatban, és azt bizonygatta, hogy nyert, annak dacára, hogy a szavazatok számlálásával még nem végeztek, és nem volt világos az eredmény.

Később egy Twitter-bejegyzésben Trump azt állította, hogy „meglepetésszerű szavazathalmok” jelentek meg, amik több államban „mágikus módon” eltüntették az előnyét. Az elnök erre az állítására sem hozott semmilyen bizonyítékot. A Twitter azonnal félrevezetőnek címkézte az elnök bejegyzését.

Trump és Biden is a győzelemre vár - videó
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:21 0:00

Veszélyes folyamatot indíthatott el az elnök

November 5-én még mindig nincs eredménye a republikánus elnök és demokrata kihívója küzdelmének, a szavazatokat még mindig számolják. Az OSCE megfigyelőküldöttsége kritizálta Trumpot, amiért az a választás előtt és közben is csalást emlegetett.

Link a Stuttgarter Zeitungnak arról is beszélt, aggódik, hogy Trump szavainak esetleg „jóval a választás napja után is hatása lehet”. „A fő aggodalom az, hogy az Egyesült Államok nem fogja tudni visszazárni a palackba azt a szellemet, amelyet Trump kiengedett” – mondta Link.

„Még ha el is ismeri majd a vereséget, és rendben átadja a hatalmat, a támogatói, akiket feltüzeltek a szavai, úgy gondolhatják majd, hogy az erőszak elfogadható eszköz, mivel nem érzik többé úgy, hogy demokratikusan képviselve vannak” – nyilatkozta az OSCE megfigyelőküldöttségének feje.

Az OSCE 57 tagország választásait szokta monitorozni, ebben benne van az Egyesült Államok is. A szervezet 102 megfigyelőt küldött 39 országból, hogy felügyeljék az amerikai választást.

Készült a Stuttgarter Zeitung tudósításának a felhasználásával.
XS
SM
MD
LG