Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Amerikai elnökválasztás: öt államon a világ szeme, két bíróság ellentmondott Trumpnak


Számolják a szavazatokat Pennsylvaniában.
Számolják a szavazatokat Pennsylvaniában.

Több államban nem hirdettek eredményt a keddi amerikai elnökválasztás után. Magyar idő szerint csütörtök este a hivatalban lévő elnök hátrányban van kihívójával szemben. Folyamatosan frissülő cikkünkben összefoglaljuk a legfrissebb és legfontosabb tudnivalókat.

20:25 (14:25 keleti parti idő)

Két bíróság is visszadobta Trumpék keresetét a számlálás leállítására. A hivatala megtartásáért újrázó republikánus elnökjelölt és a kampánystábja azt állítják, hogy szabálytalanságok történtek a szavazatszámlálás során, bár erre nincs bizonyítékuk. Több helyen bíróságra vitték az ügyet, és a számlálás felfüggesztését követelték. Úgy tűnik azonban, nem járnak sikerrel, két bíróság már visszadobta az ügyüket.

Georgiában és Michiganben is elutasította a bíróság a republikánusok óvási keresetét, hogy Michiganban, Pennsylvaniában és Georgiában is állítsák le a szavazatok összeszámlálását, mert az szerintük az „nem elég átlátható”.

19:10 (13:10 keleti parti idő)

Végeredmény még nincs, de Biden már rekordot döntött.

Ugyan még le sem zárult a voksok összeszámolása, egy dolog már világosan látszik: a demokrata elnökjelölt kapta eddig a legtöbb szavazatot az amerikai elnökválasztások történetében. Ki volt az eddigi rekorder, és milyen messze van a csúcstól az újraválasztásra pályázó republikánus jelölt? Kiderül cikkünkből.

18:25 (12:25 keleti parti idő)

Helyi idő szerint csütörtök délben négy állam nem hirdetett még eredményt, egyikük azonban nagyon közel állt a voksok teljes összeszámolásához:

  • Arizona (11 elektori szavazat) - a voksok 11 %-át még nem dolgozták fel,
  • Georgia (16 elektori szavazat) - a voksok 2 %-át még nem dolgozták fel,
  • Nevada (6 elektori szavazat) - a voksok 12 %-át még nem dolgozták fel,
  • Pennsylvania (20 elektori szavazat) - a voksok 9 %-át még nem dolgozták fel,
  • Észak-Karolina (15 elektori szavazat) - itt leghamarabb november 12-én ígérnek eredményt.

Közben a BBC megerősítette, hogy a 10 elektori szavazattal bíró Wisconsin Joe Bidené, aki ezzel 253 elektori voksra számíthat. Ha a nap folyamán végeznek a szavazatszámlálással Georgiában, az eredményt még az sem dönti el.

Folyamatosan frissülő választási térképünkön is látszik a változás.

17:05 (11:05 keleti parti idő)

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (OSCE) amerikai választást monitorozó csapatának feje a Stuttgarter Zeitung német napilapnak nyilatkozott. Michael Link német politikus azzal vádolja Donald Trump amerikai elnököt, hogy „nyilvánvalóan visszaél a hatalmával”, amiért Trump azt állította, hogy elcsalják a választást, és le akarta állítani a jogszerűen leadott szavazatok összeszámlálását.

14:30 (8:30 keleti parti idő)

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kritizálta Donald Trump amerikai elnököt, amiért az elnökválasztás előtt és közben a szervezet szerint „alaptalan kijelentéseket” tett választási csalásokról.

„Az alaptalan kijelentések a rendszerszintű hiányosságokról aláássák a demokratikus intézményekbe vetett közbizalmat, különösen ha azokat a hivatalban lévő elnök teszi még a választások éjszakáján is” – áll a megfigyelők november 4-én közzétett közleményében. Az EBESZ megfigyelői „szorosnak és jól lebonyolítottnak” minősítették a keddi választásokat.

Azt is megjegyezték, hogy az elnökválasztás éjszakáján Trump „ismét megkérdőjelezte a választások tisztaságát, és győzelmet hirdetett” úgy, hogy kijelentése idején még nem voltak ismertek a végleges eredmények.

12:15 (6:15 keleti parti idő)

Donald Trump amerikai elnök kampánystábja keresetet adott be a bíróságon, azt szeretnék elérni, hogy Michiganban, Pennsylvaniában és Georgiában állítsák le a szavazatok összeszámlálását. A transzparencia hiányával érvelték meg a keresetüket.

„Azért is perelünk, hogy átmenetileg állítsák le a szavazatszámlálást, amíg nincs megfelelő transzparencia, és amíg a republikánusok nem felügyelhetik, hogy a számlálás törvényszerűen és tisztességesen folyik” – mondta egy stábtag Trump kampánycsapatából.

Nincs bizonyíték rá, hogy bárhol szabálytalanság történt volna.

7:30 (1:30 keleti parti idő)

Több mint egy nappal az urnazárások után magyar idő szerint csütörtök reggel még mindig nem tudni, Donald Trump marad-e az Egyesült Államok elnöke vagy a demokrata Joe Biden költözhet a Fehér Házba.

Erre egyelőre utóbbinak van nagyobb esélye, miután két kulcsfontosságú államban, Michiganben és Wisconsinban is minden jel arra mutat, hogy győzni tudott.

Az eredményeket mutató, folyamatosan frissülő térképünket itt találja.

Négy úgynevezett csatatér-államban (Arizonában, Georgiában, Pennsylvaniában, és Nevadában) ugyanakkor még mindig számolják a szavazatokat. Csütörtök reggel a győzelemhez szükséges 270 elektori helyből Joe Biden 253-mat, Donald Trump pedig 214-et szerzett meg.

Amennyiben a demokrata elnökjelölt megnyeri Arizonát és Nevadát, akkor meglesz a 270 elektora és megnyeri az elnökválasztást.

Miközben Donald Trump elnök bizonyíték nélkül azt állította, hogy jelentősebb problémák voltak a szavazással és a szavazatszámlálással, és a republikánusok több államban is a bírósághoz fordultak, több tucta dühös Trump-szavazó gyűlt össze detroiti és phoenixi szavazatszámláló központoknál.

Donald Trump elnök támogatói tüntetnek amerikai idő szerint szerda éjszaka
Donald Trump elnök támogatói tüntetnek amerikai idő szerint szerda éjszaka

Ezalatt több ezer Trump-ellenes szavazó ment utcára a nagyvárosokban azt követelve, hogy minden szavazatot számoljanak meg.

Joe Biden michigani és wisconsini győzelme tovább szűkítette Donald Trump nyerési esélyeit (a jelenlegi elnök 2016-ban mindkét államot megnyerte).

Újraszámlálást követelnek a republikánusok

A republikánusok bejelentették, hogy több wisconsini megyében újraszámlálást fognak kérni, noha választási szakértők szerint a különbség akkora, hogy azt egy újraszámlálással nem lehet megfordítani.

Az államban Joe Biden csütörtök reggeli állás szerint 49,6 százalékon áll, míg Donald Trumpnak 48,9 százaléka van. Hivatalosan egy induló akkor kérhet újraszámlálást, ha a különbség nem haladja meg az 1 százalékot.

Biden: "Mi leszünk a győztesek"

Miután a michigani verseny a javára dőlt el, Joe Biden beszédet mondott, melyben kijelentette, választási győzelmet vár, mert úgy hiszi, elegendő államban nyer majd ahhoz, hogy ő legyen a következő amerikai elnök.

“Egyértelmű, hogy elegendő államot megnyerünk ahhoz, hogy elérjük a 270 elektori szavazatot” – fogalmazott a demokrata politikus.

Barack Obama volt alelnöke ugyanakkor azt nem mondta ki, hogy megnyerte az elnökválasztást.

“Nem azért vagyok itt, hogy bejelentsem a győzelmet. Azért vagyok itt, hogy közöljem, amikor véget ér a szavazatok összeszámolása, mi leszünk a győztesek” – mondta Joe Biden.

Nem sokkal Joe Biden michigani győzelmének bejelentése előtt a helyi média dühös embereket mutatott, aki az egyik szavazókör előtt összegyűlve a számlálások és a szavazás befejezését követelték, miközben rendőrök tartották őket távol a szavazatszámláló helyiségtől.

Michigani feszültséggóc

Korábban a republikánus kampánycsapat már bírósághoz fordult azt követelve, hogy Michigan demokrata vezetése engedjen több megfigyelőt a szavazókörzetekbe.

Az államban hónapok óta nagy a feszültség egy esetleges, a politikához kötődő erőszakos cselekménysorozat kirobbanása miatt. A tavaszi járványellenes demonstrációk során kormányellenes tüntetők nyíltan fegyvert vittek az állami szenátus épületébe, októberben pedig hat embert tartóztattak le, mert a vád szerint el akarták rabolni Gretchen Whitmer demokrata kormányzót.

Georgia és Pennsylvania két másik állam, ahol rendkívül szoros a verseny, mindkettőben Donald Trump vezetett a csütörtök reggeli állás szerint. A republikánus kampánycsapat mindkét helyen bírósághoz fordult a szavazatszámlálás leállítását és több választási megfigyelő beengedését követelve.

A bírósági eljárást annak ellenére kezdeményezték, hogy semmilyen bizonyíték nincs arra, a szavazatszámlálók bármilyen törvénytelenséget követtek volna el.

Trump a szavazatszámlálás leállítására szólított fel

Korábban Donald Trump annak ellenére a szavazatszámlálás leállítására szólított fel, hogy a választási tisztviselők szerint még több millió, törvényesen leadott szavazat vár összesítésre.

Az állítások közül több a közösségi oldalakon jelent meg, amit azok azonnal félrevezetőként jelöltek meg.

A demokraták "példátlan és tisztességtelen" próbálkozásról beszélnek

Joe Biden kampánycsapata közölte, ügyvédeik készen állnak az elnök beadványai elleni fellépésre, “botrányosnak, példátlannak és tisztességtelennek” nevezve Donald Trump megnyilatkozásait.

“Botrányos, mert nyilvánvaló próbálkozás arra, hogy az amerikai állampolgárokat megfosszák demokratikus jogaik gyakorlásától” – fogalmazott a Biden-csapat közleménye.

Több állam, így Pennsylvania és Michigan helyi törvényeik értelmében csak a választás napján kezdik el a levélben beküldött vagy személyesen korábban leadott szavazatok összeszámlálását, részben ez vezet a jelenlegi csúszáshoz.

Az AFP, az AP, a dpa, a Reuters, és a CNN tudosításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG