Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vidnyánszky az EP-bizottság előtt is a baloldalt okolta az SZFE-ügy miatt


Az SZFE hallgatói, tanárai és támogatói az egyetem előtt 2020. október 16-án.
Az SZFE hallgatói, tanárai és támogatói az egyetem előtt 2020. október 16-án.

Az Európai Parlament Kulturális- és Oktatási Bizottsága kedd délelőtt meghallgatást tartott az SZFE-ügy kapcsán, ahol mindkét oldal kifejthette a véleményét a helyzetről.

Egyéni meghallgatást tartott az SZFE-ügy érintettjei számára az Európai Parlament Kulturális- és Oktatási Bizottsága (CULT) kedden délelőtt. Bár a Népszava nyomán korábban több lap is azt írta, hogy „asztalhoz ültetik” a feleket, az SZFE hallgatói hétfőn egy sajtótájékoztatón ezt annyiban cáfolták, hogy szerintük egyéni meghallgatás lesz, és nem vita az általuk illegitimnek tartott kuratórium képviselőivel.

A CULT azután tűzte ki a meghallgatást, hogy Romeo Franz német zöldpárti EP-képviselő állásfoglalást kért az SZFE ügyében. A politikus a Népszavának azt nyilatkozta, hogy „a Zöldek frakciója, valamint a kulturális és oktatási bizottság tagjainak többsége mélyen aggódik az SZFE körül kialakult helyzet miatt.”

A szakbizottság „Eszmecsere a Magyar Színház- és Filmművészeti Egyetemről” online ülésén a kuratóriumot Vidnyánszky Attila, a kuratórium elnöke képviselte, a kormányt pedig György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet Upor László, az intézmény rektori feladatait szeptember 30-ig ellátó rektorhelyettese valamint Milovits Hanna, a hallgatói önkormányzat elnökhelyettese képviselte.

A meghallgatáson az ITM államtitkára azzal érvelt, hogy a világon a legjobb filmes és színházi egyetemek magánkézben vannak, és a kormány célja az, hogy fejlessze az oktatást. György László szerint a többi egyetem, ahol modellváltást jelentettek be, nem tiltakozott, csak az SZFE.

Upor László szerint szó sincs arról, hogy "privatizálták" az egyetemet, mivel a kuratórium állami pénzt kap, a tagjait a kormány nevezte ki. Upor szerint minden autonómiát elveszített az egyetem a modellváltással. Mint mondta, nem véletlen, hogy a diákok elfoglalták az egyetemet és az oktatók lemondtak. Milovits Hanna a hallgatók képviselője arról beszélt, hogy azért foglalták el az épületet, mert úgy érzik, hogy az egyetem autonómiája nem garantált és nincs beleszólásuk a jelenlegi helyzetbe.

Vidnyánszky Attila azt hangsúlyozta, hogy szerinte az átalakítással nyitottabbá válna az egyetem. A kuratórium vezetője szerint ők jót akarnak, azonban a tiltakozást a háttérből a baloldali pártok szervezik, a diákokat pedig a tanárság vezeti félre. Vidnyánszky azt állította, hogy az egyetemen jelenleg anarchia uralkodik.

Az EP szakbizottságának tagjai közül a szocialista és a liberális frakciók képviselői aggodalmukat fejezték ki a modellváltás miatt, amely szerintük nem biztosítja az autonómiát. A Zöldek képviselője szerint más országokban a modellváltással bővült az autonómia, úgy gondolja, Magyarországon is így kéne lennie. Az Európai Néppárt szlovén képviselője viszont a védelmébe vette az átalakítást, szerinte is politikai erők szervezik a tiltakozásokat.

A Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak tüntetése az Innovációs és Technológiai Minisztérium épülete előtt 2020. október 19-én.
A Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak tüntetése az Innovációs és Technológiai Minisztérium épülete előtt 2020. október 19-én.

11:15– Milovits Hanna

„A mi tanáraink soha nem manipuláltak bennünket. A kormánybarát média sokszor gyerekeknek állít be minket, akiket manipulálnak. Ez nem igaz. Mi azért tüntetünk, mert az egyetemi autonómiát akarjuk visszaszerezni. Senki sem fizet bennünket. Mi az akadémiai szabadságért állunk ki, amely sokkal egyetemesebb érték, mint a pártpolitika. Ezért fordulunk az Alkotmánybírósághoz, amelytől azt kérjük, hogy a diákok és a tanárok együtt léphessenek fel ”– mondta válaszában Milovits Hanna a diákok képviselője.

11:13 – Upor László

Upor László úgy válaszolt, hogy ők soha nem politikai szinten léptek fel. A tárgyalások nem valódi tárgyalások voltak, a kérdéseiket nem hallgatták meg, ezért utasították el őket.. Upor szerint Vidnyánszky Attila hosszú évek óta rombolja az egyetem reputációját, és különféle összeesküvés-elméletekkel áll elő. Nem lehet az akadémiai életbe olyan módon beleszólni, ahogy Vidnyánszky próbál – fogalmazott Upor László. „A gyakorlatban azt láthatjuk, hogy a támogatók szolidaritásukat fejezték ki a diákokkal és a tanárokkal is világszerte.”

11:11 – Vidnyánszky Attila

Vidnyánszky Attila úgy reagált a kérdésekre, hogy ők nyitottak minden tárgyalásra és együttműködésre. Ehhez azonban szerinte arra van szükség, hogy beengedjék az egyetem új kancellárját az épületbe. Szerinte anarchia uralkodik az egyetemen, ennek szemléltetésére képeket mutatott rendetlen asztalokról, szétdobált kartondobozokról, amik véleménye szerint tűzveszélyt is jelentenek. Vidnyánszky szerint a tanköztársaság nem felel meg az akkreditált feltételeknek. A piros szalagok a kirekesztés jelei, szerinte ugyanis az egyetem a második világháború óta kirekesztő. „Engedjék meg, hogy más hang is megjelenjen az egyetemen” – mondta Vidnyánszky, aki szerint ez gazdagítaná az intézményt és a magyar kultúrát is.

Vidnyánszky az EP-ben: Október 23-án a baloldali pártok kampány nyitó gyűlést tartottak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:06:59 0:00

11:07 – György László

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a kérdések első köre után azt mondta, reméli, hogy „ismét szakmai lesz a vita és nem politikai.” György László bízik abban, hogy az egyetem és a kuratórium meg tud majd egyezni. Az államtitkár szerint a modellváltás összhangban van az alkotmánnyal, a kormány már évek óta egyeztet az egyetemekkel az átszervezésről. György László hangsúlyozta, hogy a kuratóriumnak kiemelkedő tagjai vannak. Az államtitkár szerint az új struktúra csak növeli az egyetem autonómiáját. Azzal érvelt, hogy a világ 10 legjobb film és színházi intézménye mind magánintézmény.

11:04 – Dace Melbārde

Dace Melbārde, az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselője szerint, nem arról van szó, hogy a diákok több pénzt akarnak, hiszen a plusz források ellenére is tiltakoznak.

11:01 – Romeo Franz

Az október 23-ai tüntetők a kuratórium lemondását követelték – mondta Romeo Franz, a Zöldek német európai parlamenti képviselője. Romeo Franz szerint a tüntetők a szabadságáért küzdenek. „Örülök annak, hogy a kereszténység érvényesül, de a kereszténység nem azt jelenti, hogy az állam maga alá gyűri az egyetemeket.” Romeo Franz szerint a külföldi alapítványi fenntartású egyetemeken bővült az autonómia és nem csökkent, szerinte ennek kellene történnie Magyarországon is.

10:59 – Vidnyánszky Attila

Vidnyánszky Attila, amikor sikerült bejelentkeznie, megköszönte, hogy türelemmel megvárta a bizottság, amíg elhárulnak a technikai problémák, szerinte ilyen türelemre lenne szükség az SZFE-ügyben is. Vidnyánszky szerint évek óta mondta, hogy az SZFE nem szolgálja ki az igényeket, ezt a filmipar is jelezte, hogy nem jutnak elég szakemberhez. Vidnyánszky szerint színesebbé és gazdagabbá akarják tenni az egyetemet, úgy, hogy ami eddig volt, az megmarad.

„Mi senkit sem küldtünk el, nem mi oszlattuk fel a szenátust” – mondta Vidnyánszky Attila, aki arról beszélt, hogy a szervezése alatt a világ minden tájáról, az arab világból is érkeztek társulatok Magyarországra. A kuratórium elnöke úgy látja, hogy az október 23-ai tüntetés a baloldali pártok kampánynyitó rendezvénye volt, azért voltak olyan sokan. Vidnyánszky Attila megismételte azokat a vádakat, hogy a diákokat előre kiképezték az egyetemfoglalásra. Meggyőződése, hogy minden, ami történik a baloldali pártok irányításával és szervezésével zajlik.

Vidnyánszky szerint ők akkor is nyitottak a párbeszédre, ha közben a másik fél, például Upor László „dehumanizálja őket”. Vidnyánszky azzal érvelt, hogy a többi átszervezett egyetemen 30 ezer diák tanul, „nekik nem okozott problémát az átszervezés”, de az SZFE-n az 500 diák egy része, akik „kiképzést kaptak” nem fogadják el a modellváltást.

Vidnyánszky Attila szerint ők is tapasztalni fogják, hogy gazdagodik az egyetem. A kuratórium elnöke szerint az ő kereszténysége a nyitottságot jelenti, azt, hogy befogadóbb lesz az egyetem. Most 2-3 színházból kerül ki a tanári gárda, de reméli, hogy majd ez változni fog – tette hozzá. Vidnyánszky szerint jelenleg a nemzetközi része az SZFE-nek elenyésző, de ezen változtatni szeretne. „Nagyon komolyan a szándékaink, tiszták a szándékaink. Több évtizede próbálunk változtatni, de az egyetem egyre inkább zárt, egyre inkább kirekesztő, ezen szeretnénk változtatni.”

10:49 – Milan Zver

A harmadik kérdező Milan Zver, az Európai Néppárt képviselője. Szerinte a magyar egyetemek közül csak az SZFE az, amely nem akar részt venni modellváltásban. Pedig Zver szerint azt szeretnék, ha nagyon jó szakemberek kerülnének a kuratórium igazgatóságába. Zver úgy látja, hogy a tüntetések nem spontán szerveződnek, hanem politikailag motiváltak, szerinte ezt az is bizonyítja, hogy a DK „megfenyegette” az új vezetést.

10:46 – Irena Joveva

A második kérdező a Renew Europe képviselője, Irena Joveva, aki a támogatásáról biztosította a diákokat, és reményét fejezte ki, hogy sikerül megőrizniük a függetlenségüket. Irena Joveva szerint ez a helyzet csak a folytatása annak, hogy a magyar kormány korlátozni próbálja a vélemények szabadságát az országban. A képviselő azt kérdezte Vidnyánszky Attilától – aki a technikai malőr miatt még nem szólalt meg - , mit ért az alatt, hogy a keresztény, jobboldali értékeket akarja érvényesíteni? Ez azt jelenti-e, hogy elnyomnak majd más hangokat?

10:41 – Petra Kammerevert

A kérdések és válaszok első körében az első megszólaló Petra Kammerevert (SPD/Európai Szocialisták Pártja), aki szerint az egyetem átalakítása tovább szűkítik az alapvető európai jogokat, amelyeket minden ország elfogad az uniós csatlakozással.

A képviselő szerint az új kuratórium teljesen elvette az egyetemtől az autonómiát. Hogyan kívánja megvalósítani a kormány, hogy a diákoknak és a tanároknak is legye szava? Hogyan választották ki a kuratórium tagjait? Hogyan kívánják megvédeni a művészetek és tudományok szabadságát? Azt állítja, hogy baloldaliak vették át az irányítást az egyetemek fölött. Ezeket a gúnyos megjegyzéseket fenntartja-e? – címezte kérdését György László államtitkárnak Kammerevert.

10:37 – Vidnyánszky Attila

Vidnyánszky Attila, az egyetem vezetését átvevő alapítvány kuratóriumának elnöke lett volna a következő megszólaló, de technikai problémák miatt egyelőre nem tudják meghallhatni a bizottságban. Kép van, de a hang jön át, később megpróbálják újra. Most a kérdések és válaszok első köre következik.

10:35 – Milovits Hanna

A harmadik felszólaló a hallgatók képviseletében Milovits Hanna, a hallgatói önkormányzat elnökhelyettese. Szerinte innovációt ígértek nekik, de a módszer ahogy az átalakítást szervezte a kormány méltatlan volt, mert nem tárgyaltak a diákokkal. A hallgatók képviselője szerint nem vették figyelembe a diákok hangját, és a hallgatók csak a sajtón keresztül értesültek az új vezetéséről.

Milovits Hanna elmondta, azért foglalták el az épületet, mert nincs beleszólásuk a jelenlegi helyzetben, az egyetem autonómiája nem garantált. Milovits megemlítette, hogy több termet és a kollégiumot is elzárták az egyetemisták elől. A HÖK képviselője szerint csak látszólag eltávolodás az államtól az alapítványi modell, mert nincs beleszólás a kuratóriumok összetételébe senkinek. A diákok szeretnének a minisztériummal tárgyalni, de csak akkor, ha egyenlő félnek tekintik őket. „A jelenlegi struktúrában ez nem valósul meg, ez az egész magyar társadalom szabadságát érintő kérdés.”

10:30 – Upor László

A következő felszólaló Upor László volt, aki szeptember 30-ig volt a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektori feladatait ellátó rektorhelyettese. Upor szerint bár az SZFE kis pont az egyetemi felsőoktatás térképén, mégis 15 ezer embert vonzott október 23-án a az egyetem melletti szimpátiatüntetésre.

Uport szerint minden autonómiát elveszített az egyetem a modellváltással. A volt rektor szerint nem véletlen, hogy a diákok elfoglalták az egyetemet és az oktatók lemondtak. Upor László úgy látja, abban is van egy csavar, hogy a magyar egyetemek „magánkézbe” kerülnek, hiszen a kuratóriumok állami pénzből működnek, tagjait a minisztériumok jelölik ki. Így lehetősége van a kormánynak beavatkozni az egyetem működésébe. Upor szerint ráadásul a kuratórium visszaélt a helyzettel és elvették a szenátus jogait. Upor László úgy véli, a kormány nem hallgatta meg az egyetem kéréseit.

„Az egyetem nem fogja feladni a küzdelmet, a kuratórium csak közleményekben kommunikál velünk, akár egy nap alatt is megváltoztatják a szabályokat” – tette hozzá Upor, aki arról is beszámolt, hogy az új kancellár lekapcsoltatta az internetet és bezáratta az osztálytermeket.

10:20 – György László

A beszélgetést György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára kezdte. Az államtitkár szerint sikeres külföldi modellre alapozva szeretné a magyar kormány közelebb vinni az egyetemeket az iparhoz, az SZFE esetében a filmiparhoz.

Az államtitkár szerint a modellváltás valójában több autonómiát ad az egyetemeknek nem pedig kevesebbet. György László szerint több mint tíz tárgyalás volt az SZFE és a kormány között a modellváltás előtt. Az államtitkár úgy véli, hogy meg kell állapodniuk a feleknek. „A top 10 filmművészeti egyetem közül a legtöbb magánkézben van” – érvelt György László, aki szerint az elmúlt 10 évben Andy Vajna keze alatt Budapest fontos filmművészeti központ lett. Az államtitkár arról is beszélt, hogy négyszeresére szeretné növelni a kormány az SZFE költségvetését. Az államtitkár szerint empátiára és türelemre van szükség a megoldáshoz.

XS
SM
MD
LG