Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az SZFE diákjai a minisztériumnál tüntettek


Mucsi Zoltán az ITM előtt október 19-én.
Mucsi Zoltán az ITM előtt október 19-én.

Az SZFE diákjai az ITM-nél tüntetve próbálták más belátásra bírni a kormányt, mert szerintük egyedül a kabinet képes feloldani a patthelyzetet. Mucsi Zoltántól Enyedi Ildikóig számos ismert művész a helyszínen támogatta a tiltakozókat.

A nemrég privatizált Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói hétfőn az Információs és Technológiai Minisztérium elé vonultak tüntetni. Szerintük ugyanis a kormány tudja feloldani a jelenlegi patthelyzetet és visszaállítani az egyetem autonómiáját.

Az eseményen a tüntetők céljait és az egyetemi autonómiát támogató leveleket olvastak fel ismert művészek a minisztérium épülete előtt összegyűlteknek. Számos ismert magyar művész a helyszínen támogatta a megmozdulást, mások mellett Mucsi Zoltán színművész, Enyedi ldikó rendező, az SZFE szeptember elsejével felmondott oktatója, Halász Judit színművész, Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója és Ascher Tamás, az egyetem volt rektora, oktatója is.

"Most nem lehet nem eljönni. Mint minden ilyen helyzetben, a hatalomnak kell - nem gesztust gyakorolnia - a hatalomnak kell egy törvényes lépést tennie. Egyetlen lépésre lenne szükség ahoz, hogy normális kommunikáció jöjjön létre."

- mondta el kérdésünkre Alföldi Róbert.

SZFE-tüntetés - "Ha most egyetemista lennék, én is biztos köztük lennék" (Halász Judit)
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:03 0:00

Enyedi Ildikó szerint nem lenne bonyolult a megoldás:

"Olyan egyszerű, amit szeretne az egyetem: működni normálisan. Olyan egyszerű lenne megadni. Én reménykedem, hogy a józan ész győz. (...) Iszonyatosan fáj a szívem, én felmondtam az egyetemen, de sokkal-sokkal vagányabb ez a diákság, sokkal-sokkal vagányabb ez a tanári kar, mint, amit én akkor gondoltam. Úgyhogy továbbra is velük vagyok, mindenben. Amiben tudok segítek, mellettük állok, és nagyon remélem, hogy vissza tudok térni és tudok tovább tanítani, mert iszonyatosan hiányzik."

- mondta el a rendező.

Az egyetem privatizációjának története

Idén született döntés arról, hogy több egyetemhez hasonlóan 2020-ban az SZFE-t is a Corvinus mintájára privatizálja, és egy alapítvány tulajdonába szervezi ki az állam. A parlament júliusban szavazta meg az egyetem átalakítását, és hivatalosan szeptember 1-én meg is történt az átállás.

Az egyetemet irányító alapítvány kuratóriumába az intézmény korábbi vezetésének egyetlen jelöltje sem került be. A kuratórium elnöke augusztus elseje óta a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, aki az elmúlt évtizedben nagy befolyásra tett szert a hazai színházi életben.

Nagy-Kálózy Eszter szólal fel a minisztérium előtti hétfői tüntetésen.
Nagy-Kálózy Eszter szólal fel a minisztérium előtti hétfői tüntetésen.

A tüntető diákok és oktatók az új kuratóriumot nem tekintik legitimnek, ezért kezdettől fogva nem is fogadták el őket tárgyalófélnek.

Szeptember végén az új kuratórium Szarka Gábor ezredest nevezte ki az egyetem új kancellárjának. Szarka Gábor fizetésemelési ígérettel és bürokratikus eszközökkel próbált véget vetni az egyetemfoglalásnak, eddig sikertelenül.

SZFE hallgatók: tovább folytatjuk a blokádot
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:26 0:00

Október elsején a Szabad Európa arról kérdezte az ITM-et, elképzelhető-e, hogy a tüntető egyetemi polgárság bármelyik követelését teljesíti a minisztérium, és a minisztréium részéről mikor egyeztetnek a tüntetőkkel. Az ITM eddig egy kérdésünkre sem válaszolt, kizárólag annyit közöltek, hogy"2020. szeptember 1-jétől a Színház- és Filmművészeti Egyetem törvényes fenntartója a Színház- és Filmművészetért Alapítvány."

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG