Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Európai Parlament elítélte az amerikai abortuszdöntést, és biztosítékokat kér az EU-ba


Az Európai Parlament ülése Strasbourgban 2022. július 6-án
Az Európai Parlament ülése Strasbourgban 2022. július 6-án

Az Európai Unió parlamentje csütörtökön nagy többséggel elítélte az abortusz alkotmányos védelmének megszűnését az Egyesült Államokban, és felszólított arra, hogy az abortuszhoz való jogot foglalják bele az EU alapjogi chartájába.

Az Európai Parlament törvényhozói 324:155 arányban, 38 tartózkodás mellett elfogadták azt az állásfoglalást, amely elítéli az amerikai legfelsőbb bíróság június 24-i döntését.

„Ez megtanítja nekünk azt a leckét, hogy a nők és lányok emberi jogait soha nem lehet magától értetődőnek venni, mindig harcolnunk kell a védelmükért” – mondta Helene Fritzon svéd politikus, az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) képviselőcsoportjának alelnöke.

Az abortuszellenes mozgalmak európai terjeszkedésétől tartva néhány törvényhozó azt mondta, hogy az egész EU-ra kiterjedő védelmet szeretnének elfogadni.

„Az Egyesült Államok világosan megmutatta, hogy miért kell minden rendelkezésre álló eszközt felhasználnunk az abortuszhoz való jog védelme érdekében az Európai Unióban” – mondta Stéphane Séjourné, az Európai Parlament liberális Renew Europe képviselőcsoportjának elnöke.

Az állásfoglalás felszólítja a tagállamokat, hogy az alapjogi vhartát egészítsék ki egy olyan mondattal, amely szerint „Mindenkinek joga van a biztonságos és legális abortuszhoz.”

Az uniós tagállamokban a nemzeti törvények határozzák meg az abortusz státuszát, hasonlóan ahhoz, mint az Egyesült Államok szövetségi államaiban. Az abortusz számos uniós tagállamban legális, és különösebb politikai ellenállás nélkül működik, Máltán azonban tilos, Lengyelországban pedig korlátozott.

Az uniós parlamenti állásfoglalás megemlít egy nemrég Máltán történt esetet, amely egy amerikai turistával történt, akinek részleges vetélése volt, és nem távolították el a magzati szövetet, még azután sem, hogy a nő emiatt életveszélyben volt. Lengyelországban egy emberi jogi aktivista ellen pedig vádat emeltek, amiért abortusztablettát adott át – olvasható az állásfoglalásban.

Az, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte a mérföldkőnek számító Roe kontra Wade-ítéletet, világszerte felbátorította az abortusz ellenzőit.

Az uniós állásfoglalás aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a világban, így Európában is egyre több pénzhez jutnak a gender- és abortuszellenes csoportok.

Az állásfoglalás támogatottsága ellenére nem várható, hogy azonnali hatást gyakorol az abortuszra vonatkozó jogszabályokra a tagállamokban.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG