Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Európai Unió, a Szabad Európa és az orosz „külföldi ügynök”-törvény


Újságírók munka közben a Szabad Európa moszkvai irodájában 2021. január 27-én
Újságírók munka közben a Szabad Európa moszkvai irodájában 2021. január 27-én

Az Európai Unió felszólította Oroszországot, hogy helyezze hatályon kívül vitatott „külföldi ügynök”-törvényét, amelyet arra használ, hogy egyre több orosz nyelvű médiumot vegyen célkeresztbe, köztük a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) oroszországi szolgálatát.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, Josep Borrellnek a május 17-i felszólítását az váltotta ki, hogy az orosz hatóságok kiterjesztik a 9 éves törvény célpontjainak körét, és egyre nagyobb erővel akarják betartatni a jogszabályt.

Végrehajtók a moszkvai irodában

Az elmúlt héten moszkvai bírósági végrehajtók megkezdték az ingatlanok lefoglalását az RFE/RL moszkvai irodájánál, és elkérték a potenciálisan lefoglalható berendezések listáját is. A végrehajtók bírósági végzést mutattak fel az RFE/RL moszkvai bankszámláinak befagyasztásáról is.

Néhány nappal korábban az orosz médiahatóság közölte, hogy a Vedomosztyi című lap hat volt alkalmazottja által alapított VTimes internetes híroldalt is felteszi a külföldi ügynökök listájára. Ezt már korábban megtette egy másik híroldallal, a Meduzával is.

„Az EU következetesen sürgette az orosz hatóságokat, hogy vonják vissza ezt a fojtogató jogszabályt, és tartsák tiszteletben az egyesülési, gyülekezési és véleménynyilvánítási szabadsággal összefüggő nemzetközi kötelezettségeiket” – mondta Borrell szóvivője, Peter Spano.

Kilenc éve módosítják

Oroszország úgynevezett „külföldi ügynök”-törvényét 2012-ben fogadták el, és azóta többször is módosították. A jogszabály megköveteli azoktól a nem kormányzati szervezetektől, melyek külföldi segítségben részesülnek és a kormány szerint politikai tevékenységet folytatnak, hogy vetessék nyilvántartásba és nyilvánítsák magukat „külföldi ügynököknek”, és vessék alá magukat könyvvizsgálatnak. A törvény későbbi módosításai a külföldről finanszírozott médiumokat célozták meg, köztük az RFE/RL orosz szolgálatát, hat másik orosz nyelvű hírszolgálatát és a Jelenidőt.

A törvény, melyet később úgy szélesítettek ki, hogy különálló riporterekre is vonatkozzon, egyike azoknak a Kreml által támogatott intézkedéseknek, melyek a külföldről finanszírozott tevékenységek korlátozását tűzték ki célul.

A cél elhallgattatni a független médiát

Egy párhuzamos intézkedés, amely a „nemkívánatos szervezetekről” szóló törvényként ismert, bezárásra kényszerített egy sor nem kormányzati civil társadalmi csoportot Oroszországban – főként olyanokat, amelyek Európából és az Egyesült Államokból kaptak segítséget.

„Az ilyen lépéseknek az a világos szándékuk, hogy gátolják az RFE/RL működését Oroszországban egy olyan szélesebb irányzat részeként, amely elhallgattatná a független médiát és a kritikus hangokat az országban” – mondta Spano.

Mostanáig az orosz médiahatóság, a Roszkomnadzor 520 eljárást indított korlátozásainak megsértése miatt az RFE/RL ellen. Ez várhatóan – ha mindet jóváhagyják az orosz bíróságok – 2,4 millió dolláros büntetést jelent.

Minden fellebbezés hasztalan

Az orosz bíróságok eddig elutasították az RFE/RL minden fellebbezését a bírságok ellen.

Ráadásul elutasították az RFE/RL három szabadúszó tudósítójának fellebbezését is Oroszország északnyugati részén a bíróságok. Az újságírók az ellen fellebbeztek, hogy önálló média „külföldi ügynököknek” nyilvánították őket 2020 decemberében, és arra kényszerítették őket, hogy adjanak be részletes pénzügyi nyilatkozatokat az orosz hatóságoknak, valamint jelöljék magukat „külföldi ügynökként” mindenhol az elektronikus kommunikációban.

XS
SM
MD
LG