Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Európai Unióban is gyárthatják majd a Szputnyik V-t


Húszezer adag adag Szputnyik V vakcina érkezik Orbászvár (Banja Luka) városába, Bosznia-Hercegovinába, 2021. március 8-án.
Húszezer adag adag Szputnyik V vakcina érkezik Orbászvár (Banja Luka) városába, Bosznia-Hercegovinába, 2021. március 8-án.

Az orosz Covid-19 vakcina fejlesztéséért és terjesztéséért felelős RDIF orosz állami tőkealap és a svájci székhelyű Adienne gyógyszercég megállapodása nyomán az Európai Unióban is gyárthatják a Szputnyik V terméket.

Az Adienne vállalat révén Olaszországban megkezdődhetne az orosz oltás előállítása, de az ügyletet még jóvá kell hagynia az olasz felügyeletnek. Az alku tényét a Szputnyik nemzetközi marketingjéért felelős és RDIF néven ismert orosz állami tőkealap és az Olasz Kereskedelmi Kamara is megerősítette.

Kirill Dmitrijev, a RDIF főnöke azt mondta az orosz állami tévének, hogy az alap spanyol, francia és német képviselőkkel is megállapodást kötött az orosz fejlesztésű Covid-19 vakcina gyártásáról, bár részleteket nem árult el.

Egyes európai gyártók kész tényként kezelik a Szputnyik jóváhagyását

Mindez azt mutatja, hogy egyes cégek nem akarják kivárni, amíg az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA biztonságosnak minősíti a Szputnyik V használatát. És már most lépéseket tesznek, hogy a mielőbb elkezdhessék majd gyártáni a hatóanyagot.

Az orosz vakcina nemzetközi elismerésének nagy lökést adott a Lancet brit tudományos szaklap tanulmánya, amely a több tízezer ember bevonásával lefolytatott utolsó fázisú klinikai kísérletek alapján igazolta a Szputnyik V biztonságosságát és 92 százalékos hatékonyságát.

A Lancet cikke a tudományos világban a következtetéseket visszaigazoló „peer review”-n, azaz a szerzőktől független tudósok ellenőrzésén is átment.

Felemás a Szputnyik megítélése az EU-n belül

A Szputynikot három uniós tagállamban – Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon – már vagy jóváhagyták vagy tart az engedélyezési folyamat.

Uniós illetékesek szerint Brüsszel is tárgyalásokat kezdhet a vakcina beszerzéséről, ha azt legalább négy tagállam kéri.

Charles Michel, az EU állam- és kormányfőit összefogó döntéshozó szerve, az Európai Tanács elnöke ugyanakkor kedden azt ajánlotta a tagországoknak, hogy „ne hagyják magukat félrevezetni” Oroszország és Kína által. Szerinte mindkét országnál „nagy publicitást kapnak” a harmadik országoknak eladott vakcinák, noha a tényleges szállításaik "nagyon korlátozottak".

Olasz áttörés?

Az Olasz-Orosz Kereskedelmi Kamara hétfőn azt mondta, hogy az olasz ügylet nyomán létrejöhet a Szputnyik V első, Oroszországon kívüli és európai gyártókapacitása.

A testület szerint a terv az, hogy júniusban kezdődik meg az olaszországi gyártás és remények szerint az év végére 10 millió adagot tudnak előállítani.

Ez az európai partnerrel kötött egyezmény első a maga nemében” – mondta Vincenzo Trani, a Kamara elnöke. „Történelmi eseménynek is tekinthető, bizonyítja országaink jó kapcsolatait és azt, hogy az olasz cégek túl tudnak lépni a politikai különbségeken.”

A luganói székhelyű Adienne Pharma & Biotech nevű cég nem válaszolt a Reuters megkeresésére. Az RDIF pedig addig nem akart többet elárulni, amíg az üzlet nem lett véglegesítve.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta, hogy az olaszországi gyártás segíthet gyorsan kielégíteni a vakcina iránti külföldi keresletet.

Az EMA egyik illetékese a múlt héten arra sürgette a tagállamokat, tartózkodjanak a Szputnyik V nemzeti szinten történő jóváhagyásától, amíg az Európai Gyógyszerügynökség nem adott neki zöld utat.

Christa Wirthumer-Hoche, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) igazgatóbizottságának vezetője az osztrák tévének adott interjúban, „orosz ruletthez” hasonlította, ha a szérumot rendkívüli esetben alkalmazzák.

Ezt követően az orosz vakcina fejlesztői nyilvános bocsánatkérést követeltek tőle.

Peszkov „minimum érzéketlennek” nevezte az EMA-illetékes megjegyzését.

Mario Draghi olasz miniszterelnök szóvivője azt mondta, hogy Róma nem fejt ki különösebb nyomást az EU-ra a Szputnyik jóváhagyása érdekében. A szóvivő hozzátette, hogy Draghi arra sürgette a blokkot, hogy minden lehetséges lehetőséget vizsgáljon meg az EMA által jóváhagyott vakcinák beszerzésére.

Készült a Reuters tudósítása felhasználásával.
XS
SM
MD
LG