Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az indiai járványhelyzet intő jel lehet más országok számára


Egy koronavírusos beteg kórházi ágyra vár Újdelhiben, 2021. április 23-án
Egy koronavírusos beteg kórházi ágyra vár Újdelhiben, 2021. április 23-án

Egyre súlyosabb a koronavírus-válság Indiában, beteltek a kórházi ágyak, kevés az orvosi oxigén és a gyógyszer, a nemzetközi közösség segélyszállítmányokkal próbálja enyhíteni a krízist.

A mintegy 1,3 milliárd lakosú, dél-ázsiai országban kialakult járványhelyzet sokak szerint intő jel lehet arra nézve, hogy megfelelő intézkedések nélkül máshol is hirtelen megugorhat újból az esetszám.

John Nkengasong, az Afrikai Unió betegségmegelőzési központjának (CDC) igazgatója arról számolt be csütörtökön, hogy Afrika „teljes hitetlenséggel követi” az indiai fejleményeket. Mint mondta, a helyzetet „nem hagyhatja figyelmen kívül a kontinensünk”. „Nincs elég egészségügyi dolgozónk, nincs elég oxigénünk” – figyelmeztetett.

A szervezet szerint az 1,3 milliárdos lakosságú Afrikában eddig mindössze 17 millió embert oltottak be, ami aggasztóan kevés. A kontinens vakcinaellátása nagyban függ éppen Indiától, ahol a fejlődő országoknak szánt oltóanyagok jelentős részét gyártják. Újdelhi azonban nemrég leállította a kivitelt, a hazai igények kielégítését előtérbe helyezve.

Nkengasong kijelentette, hogy a vakcinákra vonatkozó indiai exporttilalom „súlyos kihatással lesz az oltási programok végrehajtásának tervezhetőségére a következő hetekben vagy akár hónapokban”.

Szakértők szerint a súlyos indiai járványhelyzet kialakulása elsősorban a laza óvintézkedésekkel, illetve az új vírusvariánsok, az úgynevezett brit és az indiai változat megjelenésével magyarázható.

Európai kórkép-körkép

Lassú kezdet után mostanra jelentősen felpörgött az oltási kampány Európában, egyre több ország jelenti be gazdasága fokozatos újraindítását.

Németországban egy nap alatt 1,1 millió embert oltottak be csütörtökön, ami rekordnak számít, a lakosság nagy része azonban még jelentős korlátozásokkal kénytelen együtt élni.

Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, hogy májustól több szakaszban újranyitnak a kávézók, a kulturális helyszínek és az üzletek. Jövő héten feloldják a belföldi utazásokra vonatkozó tilalmat.

Micheál Martin ír kormányfő arról számolt be, hogy május 10-től hatályon kívül helyezik a lezárásokat.

Portugáliában, ahol januárban nagyon megugrottak a járványmutatók, május 1-től megkezdik a korlátozások lazításának utolsó fázisát, három hónap után újra megnyílnak a szárazföldi határok Spanyolországgal. „Ez nem jelenti azt, hogy az ország megoldottként tekinthet a járványhelyzetre” – mondta Antonio Costa miniszterelnök csütörtökön.

Túl korai lazítás?

Bár javulóban van a helyzet Európában, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetett, hogy a túl korai enyhítések a fertőzésszám berobbanásához vezethetnek, akárcsak Indiában.

„Nagyon fontos felismerni, hogy az indiai helyzet bárhol előállhat” – mondta a WHO európai regionális igazgatója, Hans Kluge.

Törökországban április 30-án háromhetes országos lezárás kezdődött a járványra tekintettel.

Az Egyesült Államokban zajlik az újranyitás, minthogy a lakosság 43 százaléka már megkapta legalább az első oltását, 30 százaléka pedig mindkettőt. New York például július 1-jén „nyit újra teljesen” Bill de Blasio polgármester tájékoztatása szerint.

Készült az AP, az AFP, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG