Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az iráni elnök kiállt az Instagram betiltását megtagadó miniszter mellett


Hasszán Rohani egy kabinetgyűlésen 2021. január 27-én.
Hasszán Rohani egy kabinetgyűlésen 2021. január 27-én.

Bíróság elé állítottak egy minisztert, amiért nem tiltotta be az Instragramot Iránban. Az elnök szerint azonban tévút az internet korlátozása, mert az manapság már olyan mint az oxigén.

Hasszán Rohani iráni elnök kritizálta az iráni igazságszolgáltatást, amiért vád alá helyezték az ország távközlésért felelős miniszterét. A minisztert azért vádolták meg, mert állítólag nem volt hajlandó letiltani az Instragramot és korlátozásokat bevezetni más, külföldi közösségi média oldalak és üzenetküldő felületek ellen.

Az elnök szerint tévút a tiltás

Mohammad Dzsavad Azari Dzsaromit a múlt héten idézték bíróság elé, de Rohani, akit sokan mérsékelt politikusnak tartanak, szembe ment az iszlám ország igazságszolgáltatásával egy január 27-ei kabinetülésen. Rohani azt mondta, hogy bár a felügyelet hiányát nem tartja helyesnek, de közösségi média „bezárása” is tévedés lenne.

„Ha valakit bíróság elé akarnak állítani, állítsanak engem” – mondta az elnök, és megjegyezte, hogy az ő utasítására javították az iráni internet sávszélességét. „Manapság az internet olyan mint az oxigén az embereknek … ha korlátozni akarja valaki, az teljességgel helytelen … Hogyan várhatnánk el az emberektől másként, hogy otthonról intézzék a dolgaikat, és tanítsák a gyerekeiket online járvány idején” – tette föl a kérdést az iráni elnök.

Politikai ellentét lehet a háttérben

Dzsaromit óvadék ellenében szabadlábra helyezték. A miniszter megvádolása egyesek szerint része a mérsékeltebb szárny és a keményvonalas konzervatív politikai erők közötti tusának a júniusi választások közeledtével. A parlament, a törvényhozás, és más befolyásos állami szervek keményvonalas tagjai régóta úgy gondolják, hogy a közösségi oldalak a nyugat eszközei Irán klerikális berendezkedése ellen, és ezek az oldalak felelősek „a társadalom morális romlásáért” az országban.

Iránban számos weboldal és közösségi oldal le van tiltva, többek között a Youtube, a Facebook, a Twitter és a Telegram, de a korlátozások ellenére az irániak használják ezeket az oldalakat VPN-szolgáltatásokkal megkerülve a korlátozást.

Készült az AP, a dpa, és az ISNA tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG