Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jogállamiság, migráció, energiapolitika – Emmanuel Macron Budapesten


Emmanuel Macron francia elnök és Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten a közös sajtótájékoztató után, 2021. december 13-án.
Emmanuel Macron francia elnök és Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten a közös sajtótájékoztató után, 2021. december 13-án.

A Pegasus-ügyre is rákérdezett a nemzetközi sajtó az Orbán-Macron sajtótájékoztatón. A francia elnök szerint a jogállamiság Európa számára létkérdés, az ellenzéki vezetőkel folytatott megbeszéléséről pedig azt mondta, soha nem kampányol az ország határain kívül.

A francia elnök, mielőtt bárkivel találkozott volna Budapesten, a Kozma utcai zsidó temetőbe ment, és lerótta kegyeletét Heller Ágnes sírjánál. A filozófus 2019-ben bekövetkezett halála előtt egy évvel járt Macronnál Párizsban. A francia elnök ezután Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, az egyesült ellenzék képviselőivel majd a V4-ek miniszterelnökeivel tárgyalt.

A nap végén a Várkert Bazárban tartott sajtótájékoztatón házigazdaként először Orbán Viktor beszélt. Azt mondta, hogy alaposan és kimerítően beszéltek a migrációról, alaposan, kimerítően és szenvedélyesen a jogállam kérdéséről, téma volt a Nyugat-Balkán, az energia, és külön beszéltek a nukleáris energiáról, és szó volt az ETS energiaelszámolási rendszer jövőjéről is.

Orbán Viktor a visegrádi négyek nevében megköszönte a francia elnöknek a nyíltságát és az előretekintését, azt, hogy megadta az esélyt, hogy már előre gondolkodjanak a francia elnökség legfontosabb céljairól.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a francia elnök és közte szoktak lenni komoly viták, amelyeket azonban szeret, mert arra törekednek, hogy ezek minőségi viták legyenek. Hozzátette, a tiszteletet mindig megadják Franciaország elnökének, részben a személye miatt, részben pedig azért, mert Magyarországon a francia elnököknek "magasan van az ázsiója", ezért megtiszteli Macront és Franciaországot azzal, hogy nem kíván a francia belpolitikára semmilyen megjegyzést tenni.

Pegasus-ügy

Amikor a Le Mond francia újságírója a Pegasus-ügyről érdeklődött Orbán Viktornál, akinél korábban egy újságírónak sem volt alkalma erre rákérdezni, a miniszterelnök azt felelte, Magyarország jogállam, a titkosszolgálatok működését is jogállami szabályok rendezik, amelyeket mindig betartanak. „ Amikor a politikát kezdtük, akkor még nem ez volt a helyzet, hiszen mi a kommunista rendszerrel szembeni ellenállásból jövünk”, „a szabadságharcosok és az utcai harcosok világából jöttünk a politikába”.

Budapest Airport

Szintén kérdésre válaszolva beszélt Orbán Viktor arról, hogy a magyar kormány megvárja a ferihegyi repülőtér visszavásárlásával a választásokat. Erről itt írtunk részletesebben.

"Egy politikai zsarolásnak vagyunk az áldozatai"

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy szerinte Magyarország politikai okokból nem kapja meg azt az összeget, amely járna az uniós helyreállítási alapból. A miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Európai Bizottság azt kéri, módosítsák a családjogi és az oktatási törvényt. "Mi köze van ennek az európai gazdaság újraindításához, mi köze van ennek a pénzek ésszerű felhasználásához?" - vetette fel.

Orbán szerint Magyarország politikai zsarolás áldozata, de a magyar gazdaság elég erős ahhoz, hogy hosszú ideig is jól bírja ezek nélkül a pénzek nélkül is. Minden programot, amelyet ebből a pénzből akartak indítani, saját költségvetési forrásból elindítottak, a magyar gazdaság és a magyar emberek semmilyen hátrányt nem szenvednek a brüsszeli zsarolás miatt.

A migrációval kapcsolatban a miniszterelnök felhozta, hogy miközben Magyarország fizikai erővel védi Európát, a legdurvább támadásokat kellett elszenvednie. Szerinte a helyzet most megváltozott, ideje valami elszámolást készíteni. Ideje, hogy az Európai Unió mutasson valami szolidaritást.

Macron: a jogállamisági kérdés igen érzékeny kérdés

A francia elnök Orbán Viktor után nyilatkozott, és az energetikát említette az első témák között. Fontos stratégiai célnak nevezte a hatékonyabb energetikapolitikát, amiben szerinte a megújuló energia felhasználása mellett szükség van hosszú távon is az atomenergiára. Ez utóbbiban egyébként az unós tagországok között Franciaország az első. Macron arról is beszélt, hogy szerinte meg kell óvni a lakosságot az energiaárak növekvő terheitől.

A migrációról szólva Macron azt mondta, hogy a soros francia uniós elnökség alatt javítani akarják a külső határvédelmet. Szerinte a schengeni övezet szabályainak mélyreható reformokra van szüksége. Szerinte, ha erre szükség van, lehetővé tenni az érkezők visszatoloncolását a származási országba.

A francia elnök a jogállamiságról azt mondta, tisztában van azzal, hogy ez egy érzékeny kérdés, de létfontosságú az Európai Unió számára, épp ezért a párbeszéd és a megegyezés lehetőségének keresését hangsúlyozta.

Az ellenzék szerint Macron megígérte a jogállamisági mechanizmust

Emmanuel Macron a V4-ek mellett találkozott a magyar ellenzék vezetőivel, Márki-Zay Péterrel, Karácsony Gergellyel, Donáth Annával és Dobrev Klárával is találkozott. Az ellenzéki politikusok közös sajtótájékoztatójukon arról beszéltek, hogy a francia elnök partnerként tekint rájuk. Márki-Zay Péter arról beszélt, hogy a francia elnök szimpatizál velük a korrupcióellenes harcban, és nem tartja valószínűnek, hogy bármit is kapna Magyarország az uniós helyreállítási alapból, amíg ilyen szinten van a korrupció.

Dobrev Klára azt mondta, Macron ígéretet tett arra, hogy jövőre bevezetik az uniós forrásokat demokráciadeficitek miatt visszatartó jogállamisági mechanizmust. A DK-s politikus, európai parlamenti képviselő szerint Orbán Viktor nem számíthat arra, hogy a szabadságot semmibe vevő és korrupt politikával uniós támogatásokat kaphat.

XS
SM
MD
LG