Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Az Orbán-beszédek elemzése – rémképek népmesébe csomagolva


A március 15-i és október 23-i ünnepi beszédeket mellétéve még jobban látszik, hogy a legfontosabb a küszöbönálló veszély és a várható harc, jellemzően ezek körül forognak Orbán Viktor állításai
A március 15-i és október 23-i ünnepi beszédeket mellétéve még jobban látszik, hogy a legfontosabb a küszöbönálló veszély és a várható harc, jellemzően ezek körül forognak Orbán Viktor állításai

A legfontosabb cikkeink ma reggel: Orbán Viktor beszédeinek elemzése – rémképek, pusztítás és szorongás népmesének álcázva. Elgáncsolták a fideszesek, hogy kivizsgálják az MTI pártatlanságát. A pécsi plakátjavító, aki missziós munkának tekinti a Fidesz plakátjainak átírását. Civil célpontokra összpontosítanak az orosz támadások Ukrajnában.

Rémségek, szorongás és nemzetmentés

Az évek során keveset változtak Orbán Viktor beszédeinek főbb elemei; egy iszonyú külvilágtól és a kimondhatatlan ellenségektől kellett megvédenie a választókat egyre fokozódó harci vággyal. Mostani ünnepi beszédében is hasonló elemek köszöntek vissza, de elillant a harciasság, a miniszterelnök most már inkább a béke embereként láttatná magát. Megvizsgáltuk Orbán beszédeinek gyakran előforduló szavait.

Egy korábbi átfogó kutatás alapján Orbán Viktor beszédei 2004-től változtak jelentősen, onnantól alakult ki máig használt szerkezetük és szóhasználatuk. Ezt erősíti egy egykori Fidesz-frakció-tag leírása, aki szerint ekkor közölték az országgyűlési képviselőkkel is, hogy alapjaiban változik a párt kommunikációja.

„A Kádár-rendszer győzött (…) A jövőben a gazdasági problémák, a hétköznapi gondok, az eladósodottság, a bizonytalanság és a félelem fogalmait, életérzéseit kell témává tenni, majd rendre ismétlődő sulykolással napirenden tartani.”

Ehhez illeszkedően Orbán Viktor 2004-es évértékelőjének központi fogalma a totális szorongás lett, ami szerinte a leggyötrőbb egzisztenciális rémálom, amit ember csak érezhet.

A Putyinnal történő kapcsolat mélyítése mentén az is látszik, ahogy a beszédeiből eltűnik a szovjetekre való utalás és jó darabig az oroszok emlegetése is. Noha korábban a szovjetezés szorosan kapcsolódott a megidézett rémképekhez, 2012-től szinte teljesen megszűnt. Esetleg olyan képekben bukkant fel néhol, hogy Orbánt az Európai Unió emlékeztette már inkább a Szovjetunióra.

Oknyomozó portálból hazug bulvárlap

A Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumánál vizsgálat indult volna az MTI pártatlan működése ügyében, de ezt a testület fideszes tagjai azonnal megakadályozták. Az egyik kuratóriumi tag szerint érvelésük lényege az volt, hogy a Direkt36 szerintük nem oknyomozó portál, hanem egy bulvárlap, és hazudnak. Szerda délelőtt 5:3 arányban leszavazta a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma, hogy kivizsgálják az MTI pártatlan működését.

A kuratórium tagjai a Direkt36 március 4-én megjelent cikke miatt kezdeményezték a vizsgálatot. A cikkből az derült ki, hogy Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke, valamint a Rogán Antalhoz tartozó Kormányzati Tájékoztatási Központ közvetlenül beavatkozik a hírügynökség munkájába, és olyan kész anyagokat küldenek el az MTI-nek, amelyeket aztán a hírügynökség szó szerint leközöl. Ezzel az MTI megsértette a Médiatörvényt, amely előírja a közmédia függetlenségét.

A plakátjavító

Rongálással gyanúsítják a rendőrök a kormány plakátjait átíró Heindl Pétert. A pécsi jogvédőt március elején hallgatták ki, ám ő azóta is folytatja missziós munkáját, mivel szerinte nem ő, hanem a kormány sért törvényt a választást befolyásoló plakátjaival. Heindl Péter a rendőrségen elismerte, hogy ő bizony folyamatosan plakátjavít, és ezt azért teszi, hogy figyelmeztesse az embereket: a kormány törvénytelenül ragasztja tele hirdetményeivel az országot. A rendőrök – a jogász szavait idézve – bársonyosan viselkedtek, mintha érezték volna, hogy Heindlnek igaza lehet. A 61 éves jogászt elkísértük egyik „plakátjavító” útjára.

Emelkedik az örökítőanyag koncentrációja

Magyarországon szerdán 2651 új fertőzöttet igazoltak, 35 halálos áldozatot követeltek a vírus okozta betegségek. Budapesten és több nagyváros szennyvizében ismét emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. Az újonnan igazolt esetekkel együtt a járvány kezdete óta összesen 1.836.919 főre emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 35 beteg, velük a járvány halálos áldozatainak száma 45.220 főre emelkedett.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint a szennyvízben ismét emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja

 • Budapesten,
 • Békéscsabán,
 • Egerben,
 • Székesfehérváron,
 • Szolnokon,
 • Szombathelyen és
 • Zalaegerszegen.

Élet az ostromlott városban

Több mint háromszázezer csapdába esett mariupoli küzd a túlélésért a még mindig orosz ostrom alatt álló és bekerített kikötővárosban, ahol fogytán az élelmiszer, nincs folyóvíz és áram. A lövöldözések közötti szüneteket használják ki a hideg pincékben menedéket kereső emberek, hogy kimentsék fontosabb személyes tárgyaikat romba döntött otthonukból, és eltemessék a halottaikat.

Célkeresztben a civil célpontok

Civil célpontokra összpontosítanak az orosz támadások Ukrajnában. Képgalériánkban a legfrissebb műholdfelvételeken mutatjuk meg, hogy súlyos károk érték Csernyihiv, Mariupol és Kijev környékének lakónegyedeit az orosz támadásokban. Az orosz csapatok próbálnak előrenyomulni, közben civil célpontok vannak kitéve bombázásnak, tüzérségi támadásnak.

Kellemes napot kívánok!

Báthory Róbert

 • 16x9 Image

  Báthory Róbert

  Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG