Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orbáni politika bekavarhat az EU-elnökségbe; csendes tájékoztatás az orosz hekkertámadásról; meg nem büntetett bűnösök


Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcson 2024. február 1-jén
Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcson 2024. február 1-jén

Az EU sokat szidott bürokráciája a magyar elnökség fő szövetségese. Csendben azért időben szóltunk a szövetségeseinknek az orosz hekkertámadásról. Kriminológus: „Meg nem büntetett bűnösök, magukra hagyott áldozatok.” A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Az EU sokat szidott bürokráciája a magyar elnökség fő szövetségese

Bár az Európai Parlament részéről volt kísérlet ennek megakadályozására, Magyarország rendes soros EU-tanácsi elnökséget ad július 1. és december 31. között. A fő cél a zökkenőmentes intézményi átmenet biztosítása lesz az Európai Unióban. Hogy ez mennyire fog sikerülni, az a meglepetésfaktorok mellett elsősorban a miniszterelnöktől és a belpolitikától függ

Csendben azért időben szóltunk a szövetségeseinknek az orosz hekkertámadásról

Történt tájékoztatás a NATO és az EU felé a külügyminisztérium elleni orosz hekkertámadásról, illetve utólagos kárelhárítás is, igaz, ennek mértékéről még mindig keveset tudni – mondta lapunknak több bennfentes forrás. Információink szerint az ügy nyilvános kezelése komoly tekintélyveszteséget okozott a nemzetbiztonsági állomány tagjai között Szijjártó Péterrel szemben.

Kriminológus: „Meg nem büntetett bűnösök, magukra hagyott áldozatok”

Mi van, ha nem odakint járnak a szörnyek, hanem otthon, a négy fal között? A gyermekbántalmazási esetekben az ügyek 85 százaléka éveken keresztül tart, anélkül hogy a gyermekvédelem érzékelhetően beavatkozna. Ha beavatkozik, jellemzően a gyermeket emelik ki, a bántalmazó szülő pedig az esetek többségében legfeljebb felfüggesztett szabadságvesztést kap – derült ki dr. Solt Ágnes kriminológus friss tanulmányából.

Paks II. és az OTP is jól jöhet ki az új orosz szankciós csomagból

Az EU huszonhét tagországa több mint másfél hónap után megállapodott a sorrendben tizennegyedik szankciós csomagról, amely az orosz LNG-szállításokat is érinti. A magyar kormány még a német előtt beadta a derekát, cserébe azért, hogy semmilyen jelenlegi és jövőbeni intézkedés ne fenyegesse a Paks II.-atomerőmű-projekt megvalósulását.

Kétszer is a Puskás Arénába viszi a kormány az Európai Unió csúcsvezetőit

Novemberben az informális EU-s csúcsot és az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóját is a Puskás Arénában tartják – derült ki a témában tartott sajtótájékoztatón. A magyar elnökség szlogenje a Donald Trump korábbi választási jelszavára hajazó „Tegyük naggyá Európát” lesz, de a kormány szerint nincs összefüggés.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy nem jött létre megállapodás az EU27-ek vezetőinek hétfő esti informális vacsoráján az Európai Bizottság következő elnökének jelöléséről és a két másik uniós vezetői posztról, miután az Ursula von der Leyen újrázását is magában foglaló alkut legalább három tagállami vezető, Giorgia Meloni, Orbán Viktor és Peter Pellegrini sem támogatta. Az Európai Tanács a jövő hét második felében újra összeül, hogy meghozza a döntéseket.

Utóbbi téma kapcsán azt is boncolgattuk, hogy ki lenne a legjobb választás az Európai Bizottság élére, miután – bár sikeres volt Von der Leyen demokratikus mosdatása – sokan megkérdőjelezik, valóban ő lesz-e a legalkalmasabb a következő öt évben a testület vezetésére.

Magyarország lett a kínai befektetők kedvenc európai célpontja

Európán belül Magyarországra érkezett 2023-ban a legtöbb kínai tőke, több, mint a korábban éllovas Németországba, Franciaországba és Egyesült Királyságba összesítve. Az akkumulátorgyártásba jön a legtöbb pénz a kelet-ázsiai országból. A következő években folytatódhat a tendencia.

A szándékosságot büntették a magyar menekültügyben hozott európai uniós ítélettel

Túlment az Európai Bizottság értelmezésén a magyar menekültügyben meghozott ítéletével az Európai Bíróság – mondta brüsszeli tudósítónk, amikor a kiszabott kétszázmillió eurós bírságról és a milliós napi kötbérről kérdeztük. Az ítélet részleteiről, indoklásáról és következményeiről szól podcastunk.

Az ügyészség szerint Varga Judit pletykákat osztott meg a hangfelvételen

A Schadl–Völner-ügy iratait nem manipulálták, nem bizonyítható Völner Pál jogellenes értesítése a nyomozásról, Varga Judit pedig pletykákat osztott meg a férjével, állításai tele vannak tárgyi tévedéssel – állapította meg az ügyészség, ezért megszüntette a nyomozást a kegyelmi ügy kirobbanását követően lemondó igazságügyi miniszter titkos hangfelvételen rögzített állításai ügyében. Magyar Péter szerint izzadságszagú az ügyészség magyarázata.

Civil szervezetek: A magyar választások több ponton továbbra sem felelnek meg a demokratikus követelményeknek

A magyarországi választási rendszer súlyos demokráciadeficittel küszködik – derült ki a választásokkal foglalkozó hazai civil szervezetek közös jelentéséből. A magyar civil választási jelentés az európai parlamenti és önkormányzati választások feltételeit és lebonyolítási körülményeit elemzi. Csaknem ezer szavazatszámláló személyes tapasztalatain alapul.

L. Ritók Nóra: Az egész kistelepülési szavazás mozgatva van

Az Igazgyöngy Alapítvány vezetője szerint a kormányzat megmutatta neki, hogy meddig mehet el, ezért meggondolja, bevállal-e konfliktusokat olyan személyek vagy ügyek mentén, amelyek végeredménye az lehet, hogy ellehetetlenítik a munkáját. De Mészáros Lőrinc alapítványához nem pályázik.

Polgármester: „Harminc autóval szállították az embereket, volt, amelyik huszonegyszer fordult egy választókörzetben”

Délelőtt nyolcezer forintot fizettek a szavazatokért a borsodi Szendrőn, délután már csak hatezret értek az ikszek – állítja Szaniszló János. A város polgármestere szerint az önkormányzati választáson egyik ellenfele összesen hatmillió forintot költött a voksokra. A fideszes politikus úgy tudja: délután azért adtak kevesebbet, mert ellenfele azt gondolta, hogy fölényes győzelmet aratott. Nem így lett. Az ukrán határ menti Kispaládon a korábbi fideszes polgármester asszonynak a fia nyerte a választást, akit néhány éve százrendbeli közokirat-hamisítás és költségvetési csalás miatt ítéltek el. Az asszony polgármesterként több száz frissen honosított ukrán–magyar állampolgárt jelentett be a falubeliek házaiba.

A gyermekvédelmi dolgozók hálószobája is nyitva lesz a hatóságok előtt

A magánéletük részleteire is rákérdez az az adatlap, amelyet a gyermekvédelemben, vagyis például a gyermekotthonokban dolgozóknak, de a nevelőszülőknek is ki kell tölteniük. A kérdés, hogy mennyire hatékonyan szűr majd az új rendszer ahhoz képest, hogy hány embert tántorít el a szakmától.

„Egy hanyatló nyugati kultúrában nem biztos, hogy a legfontosabb érték a befogadó magatartás” – Székely János katolikus püspök

Interjúnkban a szombathelyi egyházmegye püspöke beszél az egyház és az állam szoros kapcsolatáról és a Ferenc pápa támogatta szinodalitás veszélyeiről; cáfolja az egyházi iskolák privilegizált helyzetét, és állítja, hogy megfelelően kezelik az abúzusok ügyét. Szerinte az egyháznak nem szabad beavatkoznia a konkrét politikai küzdelembe. Az egyháztalanodó korban a befogadó magatartás helyett inkább bárkákat építene, „ahol az értékeinket átmenthetjük”.

Csépke Bernadett Nadin: „Most szerzem meg a harmadik diplomámat, de az élethez nincs forgatókönyvem”

Gyermekként, ahogy mondja, ufónak képzelte magát, társai kirekesztették, bántották, az iskolapszichológus azt a szakvéleményt adta róla, hogy „furcsa”. Már 24 éves volt, amikor megkapta az autizmus-spektrumzavarról a diagnózist. Addig kiírta, kirajzolta magából minden fájdalmát, és zenét hallgatott, miközben elképzelte, hogy bár most minden rossz, de majd később más lesz, ad majd valamit az emberiségnek, amivel segíteni tud.

Magyarország egy évtized után visszatérhet a deficiteljárásba

Az Európai Bizottság szerdán megtette az első lépést a túlzott mértékű hiány miatti eljárás elindítására Magyarországgal és hat másik EU-tagállammal szemben. Az eljárás hivatalosan júliusban indulhat, de a brüsszeli testület csak novemberben tesz majd konkrét ajánlásokat az államháztartási hiánynak a GDP három százaléka alá szorítására.

Tavaly negyedével kevesebb autót adtak le a bontókban

Több mint 24 százalékkal kevesebben szabadultak meg legálisan öreg vagy totálkárosra tört autójuktól 2023-ban, mint egy évvel korábban. A Mol még tavaly júliusban vette át a piacot a hulladékkoncesszió részeként. Azóta csak a cég alvállalkozóinál lehet leadni a roncsautókat.

Debrecen: megbüntették a vízszennyező vállalatot, de öt óra alatt kitermelhetik a bírság összegét

Újabb tüntetést hirdet meg a Debrecen környéki akkumulátorüzemek elleni tiltakozásokat is szervező Mikepércsi Anyák. Most azt kifogásolják, hogy egy helyi üzem környezetszennyezési büntetését csak a választások után hozta nyilvánosságra a hatóság. Az ügy miatt a Szikra Mozgalom is tiltakozott, mert szerintük a kiszabott bírság nevetségesen alacsony, mindössze öt óra alatt megtermeli a cég.

Volt NATO-parancsnok: Oroszország Szerbia segítségével terjeszti a fertőzést a Balkánon

Az albánokat védő és a szerbek vezette jugoszláv csapatokat Koszovóból kivonulásra kényszerítő, 1999-es bombázások volt parancsnoka arra figyelmeztetett, hogy folyamatosan akadályokba ütközik a tartós stabilitás megteremtése a Balkánon, ahol Oroszország veszélyes ambíciókat táplál.

XS
SM
MD
LG