Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ügyészség szerint Varga Judit pletykákat osztott meg a hangfelvételen


Fürcht Pál főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezetője sajtótájékoztatót tart az úgynevezett a Völner-Schadl ügy nyomozásáról Budapesten, a KNYF épületében 2024. március 28-án
Fürcht Pál főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezetője sajtótájékoztatót tart az úgynevezett a Völner-Schadl ügy nyomozásáról Budapesten, a KNYF épületében 2024. március 28-án

A Schadl–Völner-ügy iratait nem manipulálták, Völner Pál jogellenes értesítése a nyomozásról nem bizonyítható, Varga Judit pedig pletykákat osztott meg a férjével, állításai tele vannak tárgyi tévedéssel – állapította meg az ügyészség, ezért megszüntette a nyomozást a volt igazságügyi miniszter állításai ügyében, amelyek a hangfelvételen hallhatók. Magyar Péter szerint izzadságszagú az ügyészség magyarázata.

A nyomozást a Fővárosi Nyomozó Ügyészség egy magánszemély feljelentése alapján rendelte el, aki Magyar Péter két Facebook-bejegyzése miatt fordult a hatóságokhoz, mert úgy ítélte meg: gyanú van arra, hogy a kormány egy tagja korrupciós bűncselekményt követett el, amelyről a kormánynak is tudomása van – mondta Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

A fővárosi nyomozó ügyészség a feljelentés alapján széles körű nyomozást folytatott, kilenc tanút hallgatott meg, szakértőt vont be, megkereséseket adott ki, és tizenhétezer oldalnyi iratot vizsgált meg – ismertette.

A feljelentésben említett Facebook-bejegyzésekben nem volt nevesítve, hogy milyen korrupciós ügyről van szó, ezért a nyomozó ügyészség elsőkéntMagyar Pétert hallgatta ki tanúként annak tisztázására, hogy milyen ügyre, milyen ügyekre utalt – mondta a szóvivő.

Magyar Péter tanúvallomásában tisztázta, hogy a Völner–Schadl-ügyre utalt. Három állítást fogalmazott meg tanúvallomásában: Schadl György Rogán Antal embere volt; Rogán Antal emberei az ügyészségi dokumentumokból kihúzták és kivették a rájuk vonatkozóan terhelőnek minősülő részeket, manipulálták az eljárás ügyiratait; valamint 2021 tavaszán a kormány egyik tagja vagy tagjai tájékoztatták Völner Pált arról, hogy titkos megfigyelés zajlik, és legyen óvatos.

Magyar Péter később nyilvánosságra hozott és az ügyészségen becsatolt egy hangfelvételt állításai alátámasztására.

Ehhez kapcsolódóan: Magyar Péter hangfelvétele: Rogánék kihúzatták magukat az ügyészségi iratokból

Kovács Katalin hangsúlyozta: nyomozást olyan cselekményekre lehet folytatni, amelyek a Büntető törvénykönyvben szereplő bűncselekmény gyanúját vetik fel. A Schadl György Rogán Antal embere volt kijelentés azonban nem illeszthető semmilyen bűncselekményi tényállásba, így erre a kijelentésre nem indíthattak nyomozást, és nem volt feltárható kapcsolat a két ember között – mondta.

Korrupciós bűncselekmény feljelentése elmulasztásának bűntette

A nyomozás során megállapítást nyert – a hangfelvétel, a tanúvallomások és a Schadl–Völner-ügy iratai alapján –, hogy egyetlen kormánytagnak vagy más hivatalos személynek sem volt tudomása 2021. március 5. napját megelőzően a korrupciós cselekményről. A bűncselekmény csak le nem leplezett korrupciós cselekményre követhető el. A korrupciós bűncselekmény feljelentése elmulasztásának bűntette miatt folyó nyomozást ezért a nyomozó ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette.

A Schadl–Völner-ügy nyomozati iratainak manipulálása

Az ügyészség szerint a nyomozás egyértelműen megállapította, hogy az ügyiratokat senki nem manipulálta, az ügyészség minden, büntetőjogilag releváns adatot a jogszabályi előírásoknak megfelelően értékelt.

A nyomozás során tanúként nyilatkozott – más, tanúként kihallgatott személyek mellett – Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely. A tanúk egységesen akként vallottak, hogy a nyomozati iratokat nem ismerték, a sajtóból tájékozódtak csak – közölte az ügyészség.

„A megállapított tények szerint a hangfelvételen Varga Judit pletykákat osztott meg férjével, illetve a Magyar Péter által elmondottakkal nem vitatkozott, azokat a férjére ráhagyta. Ezt alátámasztja, hogy a beszélgetés olyan tárgyi tévedéseket tartalmaz, amelyek kizárják azt, hogy az információkat az ügyészségi adatokból vagy ezen információkat az iratokat ténylegesen ismerő személytől szerezték” – olvasható az ügyészség közleményében.

A nyomozás kitért arra is, hogy a nyomozás megindulásától kezdve folyamatosan több példánya volt a nyomozati iratnak mind az ügyészségen, mind ügyészségen kívüli szereplőknél - bíróságoknál, Nemzeti Védelmi Szolgálatnál, védőknél, gyanúsítottaknál - amely tény a kihúzás megvalósíthatóságát lehetetlenné tette az ügyészség szerint.

A nyomozati iratok feltételezett manipulációja ügyében a nyomozás megállapította, hogy a Varga Judit és Magyar Péter közötti magánbeszélgetésen elhangzottak objektív tényekkel cáfolhatók az ügyészség szerint.

Nem volt arra irányuló kísérlet, hogy külső személy befolyásolja a nyomozást, mindezek alapján a nyomozást az ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette.

Völner Pál jogellenes figyelmeztetése a büntetőeljárásról

A feltételezés szerint Völner Pált 2021 tavaszán figyelmeztették a büntetőeljárásról. A nyomozás azt állapította meg, hogy Völner Pállal szemben 2021 tavaszán nem folyt büntetőeljárás, őt nem hallgatták le, szerepe az ügyben ekkor még nem merült fel. Lehallgatása 2021. október 3-án kezdődött.

A nyomozás során bizonyítékok hiányában nem volt tisztázható, hogy Völner Pál később kapott-e információt az ellene folyó nyomozásról, emiatt a nyomozást az ügyészség bizonyítottság hiányában szüntette meg.

Magyar Péter: Izzadságszagú magyarázat

Egészen szürreális a Központi Nyomozó Főügyészség sajtótájékoztatója, mintha az ötvenes években lennénk - reagált Magyar Péter a Facebookon. Szerinte az ügyészek "izzadságszagúan" próbálják megmagyarázni, hogy a volt igazságügyi miniszter által a hangfelvételen elmondottak ellenére semmilyen bűncselekmény nem történt.

"Ami eddig a sajtótájékoztatón elhangzott, az részben hazugság, részben szándékos félreértelmezése a hangfelvételen elhangzottaknak és az ügy körülményeinek" - fogalmazott Magyar Péter.

Azt ígérte, hogy a sajtótájékoztatót követően részletesen cáfolni fogja az ügyészség állításait, illetve amint nem Polt Péternek fogják hívni a legfőbb ügyészt, a vádhatóság le fogja porolni ezt az ügyet, és a most ismertetett nyomozásban elkövetett szándékos szabálytalanságokat is ki fogja vizsgálni.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG