Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az örmény miniszterelnök puccskísérlettől tart


Nikol Pasinján örmény miniszterelnök üdvözli támogatóit a jereváni Köztársaság téren 2021, február 25-én.
Nikol Pasinján örmény miniszterelnök üdvözli támogatóit a jereváni Köztársaság téren 2021, február 25-én.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök puccskísérlettel vádolta meg a katonaságot, majd támogatóit arra kérte, hogy vonuljanak utcára. A miniszterelnököt hónapok óta folyamatosan támadják a tavaly Azerbajdzsánnal folytatott háború miatt.

Nikol Pasinján elutasította a hadsereg lemondására utaló követeléseit és ehelyett inkább elbocsátotta Onik Gasparijant, a fegyveres erők vezérkari főnökét is, miután február 24-én a hadsereg vezérkari főnökének első helyettesétől, Tigran Kacsatrjántól is megvált.

A fegyveres erők vezérkari főosztályának információs vezetője, Samvel Asatrján február 25-én a Facebookon elmondta, hogy az ott közzétett felhívásuk „határozott tiltakozásként" íródott a hadsereg vezérkari főnökének első helyettesének „rövidlátó okokból" történő elbocsátása ellen.

Ezt a lépést „az Örmény Köztársaság nemzeti és állami érdekeinek figyelembevétele nélkül hajtották végre. Az ország számára ilyen nehéz körülmények között egy ilyen döntés államellenes és felelőtlen lépés".

„Az Örmény Köztársaság miniszterelnöke és kormánya már nem lesz képes megfelelő döntéseket hozni az örmény nép számára ebben a kritikus helyzetben" - olvasható a több tucat katonai tisztviselő által aláírt nyilatkozatban.

Puccstól tart a miniszterelnök

Az nem világos, hogy a fegyveres erők hajlandóak-e erőszakot alkalmazni a nyilatkozatuk alátámasztására. Pasinján felszólította híveit, hogy gyűljenek össze a főváros, Jereván központjában.

„A főkapitányság nyilatkozatát katonai puccskísérletnek tekintem. Az összes támogatónkat most a Köztársaság térre hívom. Hamarosan élőben jelentkezem" írta a miniszterelnök a Facebookon.

Közben Pasinján ellen is folyamatosan zajlanak a tüntetések. Jerevánban több ezer tüntető gyűlt össze és bénította meg a belváros forgalmát február 20-án, miközben azt skandálták: „Örményország Nikol nélkül!" és „Nikol áruló!".

Hegyi-Karabah miatt követelik a Pasinján lemondását

Az örmény miniszterelnök kritikusai többször is felszólították Pasinjánt a lemondásra, mert úgy vélik nem járt el megfelelően a tavaly kirobbant és hat hétig tartó azeri-örmény háború során, amelyet a hegyi-karabahi régió miatt vívtak.

Az örmény miniszterelnök által aláírt orosz-közvetítésű fegyverszüneti megállapodás véget vetett az Azerbajdzsánhoz tartozó régióért vívott 44-napos harcoknak, amelyek során az örmény erőket a török támogatottságú azeri hadsereg legyőzte.

Pasinján azonban átengedte az irányítást Hegyi-Karabahban és az azt körülvevő másik hét, Azerbajdzsánhoz tartozó körzetben is, amelyek az 1990-es évek eleje óta az örmény erők fennhatósága alatt álltak. Ezt a lépést sok örmény nehezményezte. A miniszterelnök nem szándékozik lemondani, de felvetette az előrehozott parlamenti választások lehetőségét.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával .

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából

XS
SM
MD
LG