Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Közös azeri–török hadgyakorlat, miközben az örmények emberi jogi panaszt emelnek


Éleslövészet a közös azeri–török hadgyakorlaton Törökországban, 2021. február 1-én
Éleslövészet a közös azeri–török hadgyakorlaton Törökországban, 2021. február 1-én

Közös hadgyakorlatot tartanak az azeri és a török erők az örmény határ mellett, miközben Örményország azzal vádolja Azerbajdzsánt, hogy a hathetes karabahi háború során emberi jogokat sértett.

Törökország és Azerbajdzsán nagyszabású közös hadműveletbe kezdett Kelet-Anatóliában, az örmény határ közelében. A téli hadgyakorlat, amely a terv szerint február 12-éig tart, egy újabb jele lehet annak, hogy a két ország szorosabbra fűzi a kapcsolatát, miután Törökország beállt Azerbajdzsán mögé a szeparatista örmények ellen folytatott hathetes háborúban a hegyi-karabahi térségben.

Idén történt: ezrek haltak meg az azeri-örmény összecsapásokban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:02 0:00

A törökök szerint egyszerű hadgyakorlat

A Török Védelmi Minisztérium egy közleményben azt mondta, a közös gyakorlat célja az, hogy téli körülmények között is "garantálva legyen a két ország katonai koordinációja".

Közben január 30-án megkezdte a működését az az orosz–török megfigyelő központ Hegyi-Karabah mellett, amely az örmények és azeriek között létrejött tűzszünet betartását felügyeli. Azzal, hogy az oroszok mellett a törökök is részt vehetnek a tűzszünet felügyeletében, megnőtt Ankara befolyása a kaukázusi régióban.

Azerbajdzsán került ki győztesen a háborúból

Az ellenőrzőpont megnyitásakor az oroszok azt ígérték, az örmények lakta területre nem léphetnek be a török katonák, csak az Azerbajdzsánhoz került járásokat ellenőrizhetik.

A vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban és vidékén 2020. szeptember és november között folyt háború. A többségében örmények lakta régiót az első, 1994-ben véget ért karabahi háború óta a szomszédos Örményország által támogatott szakadár köztársaság ellenőrizte, amelyet a nemzetközi közösség nem ismert el. Köztük Azerbajdzsán sem, amely saját területének tekintette Karabahot és az enklávét körülvevő területeket, amelyeket 1994 óta szintén az örmények tartottak ellenőrzésük alatt.

A tavaly kiújult konfliktus Azerbajdzsán győzelmével zárult, akik elfoglalták a vitatott terület nagy részét. A konfliktus másik nagy győztese Oroszország lett, hiszen Moszkva békítőként léphetett fel az örmény-azeri konfliktusban.

Örményország szerint visszaélések történtek

Örményország az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) keresetet nyújtott be, amelyben azzal vádolja Azerbajdzsánt, hogy a Hegyi-Karabahban folytatott tavaly őszi harci cselekmények során és azt követően szomszédja megsértette az emberi jogokat. Erről a bírói testület mellett működő örmény képviselet számolt be kedden.

Az örmény kormány panasza szerint Azerbajdzsán megsértette Hegyi-Karabah és Örményország lakóinak egy sor jogát, kínvallatást és embertelen bánásmódot alkalmazott, semmibe vette a személyi sérthetetlenséghez, a személyes tulajdonhoz, az egyéni és a családi élethez, valamint az oktatáshoz fűződő jogaikat.​

Készült az MTI tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG