Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az azeriek és az örmények is súlyos háborús bűnöket követtek el


A súlyosan megégett, 19 éves Meruzsan Kocsinjant kezelik egy jereváni kórházban december 8-án. Más örmény katonák mellett ő is azzal vádolja az azeri hadsereget, hogy tiltott, foszforos lőszert használtak ellene a nemrég lezárult háborúban.
A súlyosan megégett, 19 éves Meruzsan Kocsinjant kezelik egy jereváni kórházban december 8-án. Más örmény katonák mellett ő is azzal vádolja az azeri hadsereget, hogy tiltott, foszforos lőszert használtak ellene a nemrég lezárult háborúban.

Miközben mind Azerbajdzsán, mind Örményország háborús bűnökkel vádolja a másik felet, az Amnesty International a közösségi médiában terjedő, a konfliktushoz kapcsolódó lefejezős, vagy épp hullagyalázós videókat vizsgált.

A 22 videó alapján mindkét fél súlyos háborús bűnöket követett el a foglyaival szemben. Ezek alapján a szervezet mindkét ország vezetését azonnal független vizsgálóbizottságok felállítására szólította fel, hogy az elkövetőket az igazságszolgáltatás elé lehessen idézni.

"Mindkét fél katonái borzalmas cslekedeteket hajtottak végre a mostani hegyi-karabahi harcok során. Ezeknél abszolút semmibe vették a háború szabályait."

- mondta Denisz Krivosejev, az Amnesty International régiós igazgatója.

"Így állunk bosszút a mártírjainkért"

Az egyik, provát Telegram csatornáról terjedő videó azt mutatja, ahogy azeri egyenruhába öltözött férfiak lefognak egy küszködő örmény civilt, majd egy késsel lefejezik. A körülötte állók erre éljenezésbe és tapsolásba kezdenek.

Egy kapcsolódó videóban ráteszik az áldozat levágott fejét egy disznó tetemére. Azeriül többek közt azt kommentálják mellé, hogy:

"Nincs becsületetek, így állunk bosszút a mártírjaink véréért."

Egy másik videón egy idősebb civilt fognak le az azeri különleges egységek ruházatát viselő katonák. Az idős férfi örmény akcentussal, de azeriül könyörög nekik:

"Allah nevében, könyörgök nektek!"

- mondja el többször is, de a videó végén a katonák elkezdik elvágni a torkát egy késsel.

Egy harmadik videóban egy azeri határőr egyenruhában lévő férfi fekszik a földön. Odamegy hozzá egy örményül beszélő férfi, és egy késsel elvágja a torkát.

Alább egy vértelen, szintén közösségi médiában terjedő videó. A bekötött szemű, 19 éves Areg Szárgszján ismétli amit fogvatartói mondanak neki: "Éljen Alijev elnök", "Karabah Azerbajdzsáné", illetve végül válogatott szidalmakat mond oroszul Pasinján örmény miniszterelnökre.

Szárgszjánt tévében is bemutatták Azerbajdszánban, a lábai be voltak kötözve, a fején sérülésnek látszó nyom vol láthatót, és egy turbán is,. Ott zavartan, remegő hangon és nehezen lélegezve elítélően beszélt arról, hogy Pesinján örmény miniszterelnök miért is küldte őt a háborúba.

Számos, nem kivégzésről, hanem megalázásról szóló videó is terjed. Ezen például bekötött szemű, megkötözött örmény katonák lágyékát és fejét rugdossák azeri fogvatartóik. Vagy itt például örmény hadifoglyoknak az azeri zászlót kell csókolgatniuk.

Az Amnesty 11 örmény és 7 azeri videót azonosított, melyeken a másik fél megsérti a nemzetközi szabályokat. Több videón az örmény katonák levágják a halott azeriek fülét, vagy ráállnak az azeri holttestekre. Több azeri videón ütik-rúgják a foglyokat, és gyaláztatják velük az örmény kormányt. A jelenleg hatályban lévő genfi egyezmények szerint háborúban is bűncselekmény a hadifoglyok kínzása, pláne a meggyilkolása.

Totális örmény vereséggel zárult a konfliktus

Hegyi-Karabah jog szerint Azerbajdzsán része volt, de a kilencvenes évek eleje óta a helyi örmények fennhatósága alatt állt. Az azóta eltelt időszakban az idén szeptember 27-én kirobbant harcok voltak a két ország közt a legsúlyosabbak.

A háború befejezetével az azeriek török segítéséggel átvették a felügyeletet a hegyvidéki régió és a környező területek nagy része felett. Hegyi-Karabahba pedig orosz katonák is érkeztek hosszabb távra, békefenntartó szerepkörbe.

Keserédes béke: távozó örmények és visszatérő azeriek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:50 0:00

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG