Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz elnök az ukrajnai harctéri sikerektől megerősödve beszél a néphez


Vlagyimir Putyin az évértékelő helyszínén, Moszkvában 2024. február 29-én
Vlagyimir Putyin az évértékelő helyszínén, Moszkvában 2024. február 29-én

Vlagyimir Putyin csütörtökön tartja szokásos évértékelőjét, pár héttel az oroszországi elnökválasztás előtt, amelyen egyetlen valódi riválisát sem engedték elindulni a hatóságok.

Jelenleg, az ukrajnai háború megindítása után több mint két évvel az orosz elnök kedvezőbb pozícióban van, mint tavaly ilyenkor, amikor frissek volt az ukrán ellenoffenzíva nyomán elszenvedett veszteségek.

A védelmi erők tavaly nyáron megkezdett újabb ellentámadása a várakozásokkal szemben nem hozott hasonló sikereket, az ukrán hadsereg mostanra egyértelműen védekezésre kényszerült.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrán védelmi miniszter: Emberéletekbe kerül a katonai támogatás késlekedése

A szövetségesek kezdeti határozott támogatása a jelek szerint megingott, a hatvanmilliárd dolláros további katonai segítségnyújtási csomagot még mindig nem tudták átvinni az amerikai kongresszuson, ennek következtében jelentősen akadozik Kijev ellátása, ami megkönnyíti a megszállók dolgát.

Oroszország gazdaságilag is jobban teljesít a vártnál. A jelentős hadiipari beruházások és a katonáknak fizetett magas bér jórészt megóvta a gazdaságot a nyugati szankciók legsúlyosabb hatásaitól.

Putyin arról számolt be, hogy „természetesen” ki fog térni beszédében a március 15–17-i választásra is, amelyen valódi ellenzéki jelöltek nélkül semmi kétség nincs a győzelme felől.

Kiemelte, hogy csütörtökön meg fogja határozni a célokat legalább a következő hat évre vonatkozóan.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője sem árult el részleteket. „Az elnök személyesen dolgozik a szövegen” – mondta.

Kara-Murza felesége retteg, hogy a bebörtönzött orosz ellenzéki lesz Navalnij után
a következő áldozat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:42 0:00

Helyi sajtóhírek szerint az évértékelőt nem csak a televízióban fogják közvetíteni, ingyenesen látható lesz a mozikban is húsz városban.

Az orosz államfő egyebek mellett reagálhat a Dnyeszter menti moldovai szakadár terület, Transznisztria előző napi segítségkérésére, amelyben Oroszországot a terület megvédésére kérték a chișinăui kormány „fokozott nyomásgyakorlásával szemben”, illetve érintheti francia kollégája, Emmanuel Macron nyilatkozatát is, aki nem zárta ki nyugati katonák küldését Ukrajnába.

Ehhez kapcsolódóan: Navalnij özvegye: Nem politikusként, bűnözőként kell kezelni Putyint

Putyin az utóbbi években az évértékelőt rendre a Nyugat „dekadenciájának” ostorozására is használta. Ez alatt minden olyasmit értett, ami eltér a Kreml által képviselt „hagyományos értékektől”.

A beszédre egy nappal a szibériai börtönében február 16-án rendkívül gyanús körülmények között meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető temetése előtt kerül sor.

Ehhez kapcsolódóan: Március 1-jén lesz az orosz fővárosban Alekszej Navalnij búcsúszertartása

Az orosz elnök, aki közismerten soha nem nevezte nevén az egykori, leghangosabb bírálójának számító, megmérgezett, majd évtizedekre börtönbe zárt, végül sokak szerint meggyilkolt politikust, eddig nem kommentálta a bel- és külföldön is óriási felháborodást keltő halálesetet.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG