Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz katonák is egyre inkább hozzáférnek a Starlink műholdas internetszolgáltatásához


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Az ukrán hadsereg nagyban támaszkodik a harctéri kommunikáció során az Elon Musk tulajdonában lévő SpaceX által üzemeltetett Starlinkre, amelyhez már az orosz katonák is egyre inkább hozzáférnek.

A Szabad Európa orosz szolgálatának megállapításai egybevágnak az ukrán hadvezetés nyilatkozataival. Ezek szerint veszélybe kerülhet e csatornák biztonsága.

Az ukrán hadsereg egyre súlyosabb eszköz-, lőszer- és emberhiánnyal küzd, miközben az ellenség több ponton is nagy erőkkel próbálja áttörni a védelmi vonalakat.

Ukrajna erősen támaszkodik harctéri kommunikációjában az Elon Musk amerikai milliárdos üzletember tulajdonában lévő SpaceX által üzemeltetett Starlink nagy sebességű műholdas internetszolgáltatásra.

Ezt elsősorban az egységek és parancsnokok közötti stabil kommunikációra használják, de kísérleteztek egyebek mellett pilóta nélküli repülőgépekre szerelt Starlink antennákkal is.

Ehhez kapcsolódóan: Elon Musk szerint ő akadályozott meg egy ukrán támadást az orosz flotta ellen

Ugyanakkor az utóbbi időkben számos biztonsági forrás és civil aktivista figyelmeztetett arra, hogy az oroszok is egyre inkább használják ezt a hálózatot, egyrészt saját kommunikációjuk, másrészt az ukrán hadsereg kommunikációjának monitorozása céljából.

Február 11-én az ukrán katonai hírszerzés (GUR) hangsúlyozta, hogy az inváziós csapatok nem csak használják a Starlink termináljait, de rendszerszinten teszik. Közzétettek egy hangfelvételt, ezen hallható, amint két orosz katona beszél a berendezések felállításáról.

Andrij Juszov, az ügynökség szóvivője tudatta, hogy többek között a részben orosz megszállás alatt álló Donyecki területen harcoló 83. légi támadó dandár is használja a rendszert.

A kijevi védelmi minisztérium később, február 13-án közölte, hogy Oroszország meg nem nevezett arab államoktól szerezte be a Starlink terminálokat.

Az amerikai vállalat azt írta közleményében, hogy nem üzletelnek az orosz kormánnyal és hadsereggel. Maga Elon Musk is reagált az ügyre az ugyancsak a birtokában lévő, korábban Twitterként ismert X-en: „Számos álhír állítja, hogy a SpaceX Starlink terminálokat ad el Oroszországnak. Ez teljességgel hamis. Legjobb tudomásunk szerint egy darabot sem adtak el sem közvetlenül, sem közvetve Oroszországnak.”

Ehhez kapcsolódóan: Folytatódik a drónok csatája Oroszország és Ukrajna között

A Szabad Európa arra jutott, hogy az orosz haderőnek azok a hazai cégek lehetnek a beszerzési forrásai, amelyek háztartási termékek mellett árulnak Starlink terminálokat.

Egy orosz weboldal, a topmachines.ru például 220 ezer rubelért (mintegy 2200 dollárért) és száz dollár havidíjért kínál Starlink berendezéseket.

Egy másik viszonteladó elmondta, hogy Európából vásárolják a terminálokat, viszont nem árulta el, hogy melyik országból.

Ehhez kapcsolódóan: Moszkva kémkedésre használhatja fel az ukrajnai térfigyelő kamerákat

Az iStories független orosz hírportál szintén beazonosított három moszkvai vállalatot, amelyek Starlink egységeket árulnak a honlapjuk szerint.

A Starlink ráadásul a jelek szerint nem képes kellő pontossággal bekorlátozni a hozzáférést földrajzilag, a kutatók szerint csak hozzávetőlegesen tudja lokalizálni a termináljait, így a fronton harcoló ukrán csapatok is megszenvednék az orosz hadsereg levágását.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője mindezzel összefüggésben közölte, hogy Oroszországban nincs hitelesítve a rendszer, vagyis ennek megfelelően hivatalosan semmilyen módon nem is használhatják.

XS
SM
MD
LG