Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Oxford Egyetem oltóanyaga 90%-os hatékonyságú a koronavírus ellen


Egy burkás egészségügyi dolgozó polio elleni oltást csöpögtet egy gyerek szájába egy oltási kampány során Herát városában, Afganisztánban, 2020. október 27-én.
Egy burkás egészségügyi dolgozó polio elleni oltást csöpögtet egy gyerek szájába egy oltási kampány során Herát városában, Afganisztánban, 2020. október 27-én.

A Pfizer, a Moderna és immár a brit AstraZeneca oltóanyag is legalább 90%-os hatékonysággal bír a koronavírus fertőzés ellen. Ha ezeket jóváhagyják az egészségügyi hatóságok, a globális szétosztás igazságosságáért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Egyesült Nemzetek (ENSZ) felelnek majd.

Az AstraZeneca szerint 90 %-os hatékonyságú a koronavírus ellen kifejlesztett oltásuk, ami új áttörést jelenthet a globális járvány elleni küzdelemben.

Az Oxford Egyetem által kifejlesztett vakcina a november 23-án nyilvánosságra hozott előzetes vizsgálati eredmények alapján 90% -os hatékonysággal akadályozza meg a COVID-19 kialakulását, amikor először fél adagban majd egy hónappal később egész adagban adták be az önkénteseknek.

A brit gyógyszergyártó szerint, ha egy hónap különbséggel két egész dózisban adták be a vakcinát, akkor 62%-os volt a hatékonysági ráta. A két adagolási rend kombinált elemzése átlagosan pedig 70%-os hatékonyságot eredményezett.

A vakcinával kapcsolatban a késői szakaszban végzett vizsgálatok során nem léptek fel súlyos biztonsági aggodalmak sem Nagy-Britanniában, sem Brazíliában.

A koronavírusról gyereknyelven
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:37 0:00

További biztonsági ellenőrzések szükségesek

Boris Johnson brit miniszterelnök örömmel fogadta a „fantasztikus" hírt, de kijelentette, hogy további biztonsági ellenőrzésekre lesz szükség.

„Reméljük, hogy a következő hónapban megkezdhetjük az oltások beadását" - mondta Matt Hancock egészségügyi miniszter.

A britek bejelentését megelőzték az amerikai rivális cégek, a Pfizer és a Moderna is, akik az elmúlt hetekben közölték a több mint 90 százalékos hatékonyságot mutató időközi adataikat.

Az AstraZeneca vakcina a csimpánz náthavírusának módosított változatát használja arra, hogy a célvírus elleni küzdelemhez utasításokat juttasson el a sejtek számára.

A Pfizer és a Moderna vakcinák pedig úgynevezett új hírvivő RNS (angolul mRNS) technológián alapulnak, amelyet eddig még sosem alkalmaztak általános oltóanyagban.

Az oltóanyagok kifejlesztésében számos más gyógyszergyár is haladó szakaszában tart, köztük a Johnson & Johnson és a Sanofi-GSK is.

Oroszország és Kína már rendelkezésre bocsátott néhány vakcinát, de ezek biztonságossága és hatékonysága kétséges, hiszen a kísérleti eredmények csak kevés részletét osztották meg külső orvosi vizsgálatra.

Ahogy durvul a járvány, úgy lesz kint egyre hidegebb - nyomás alatt a hajléktalanellátó-rendszer
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:55 0:00

Sürgősségi jóváhagyás Európában és Amerikában

Közegészségügyi szakértők szerint a globális kereslet kielégítéséhez a világnak rengeteg oltásra lesz szüksége.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke november 19-én arra utalt, hogy a Pfizer oltását – amelyet a német BioNTech céggel közösen fejlesztettek ki - az év végéig jóváhagyhatja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

Az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) állítólag december 10-re hívta össze az oltástanácsadókat, hogy megvitassák a Pfizer és a Moderna vakcináinak esetleges sürgősségi jóváhagyását.

Moncef Slaoui, az Egyesült Államok „Warp Speed” nevű oltási műveletének főtanácsadója elmondta, hogy terveik szerint "az oltásokat a jóváhagyástól számított 24 órán belül az immunizálási helyekre tudjuk szállítani".

A G20 minden ember számára biztosítaná az oltást

A hétvégén a világ legnagyobb gazdaságainak vezetői megfogadták, hogy „nem fognak erőfeszítéseket kímélni" a COVID-19 vakcinák "minden ember számára" történő „megfizethető és méltányos" terjesztésének és elérhetőségének biztosítása érdekében, és támogatni fogják azokat a veszélyeztetett országokat, amelyeknek gazdaságait a világjárvány keményen sújtott.

Erőforrásokat mozgósítottunk a globális egészségügy azonnali finanszírozási igényeinek kielégítésére, azért, hogy támogassuk a biztonságos és hatékony COVID-19 diagnosztika, terápiás gyógyszerek és oltások kutatását, fejlesztését, gyártását és terjesztését" – foglalták össze november 22-i közleményükben, kétnapos virtuális csúcstalálkozójukat követően, a G20-as csoport vezetői.

Angela Merkel német kancellár azonban a találkozó után aggasztónak nevezte, hogy a szegényebb országok nem kötöttek jelentős vakcinaügyleteket, míg a gazdag államok már sok százmillió adagra írtak alá megállapodásokat.

„Beszélni fogunk majd a GAVI-val [egy vegyes tulajdonban lévő oltószövetséggel] arról, hogy mikor kezdődnek ezek a tárgyalások, mert némileg aggódom, hogy ezzel kapcsolatban még nem történt semmi" - nyilatkozta Merkel Berlinben.

Az EU a WHO finanszírozását sürgeti

A G20-ak összejövetele előtt már nyomás nehezedett a csoportra, hogy segítsenek fedezni azt a 4,5 milliárd dolláros hiányt, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) áprilisban kezdeményezett - teszteket, kezeléseket és oltásokat világszerte biztosító - ACT-Accelerator nevű gyorsító csomagjában keletkezett.

Von der Leyen november 22-én azt mondta, hogy a globális vezetőktől a projekt támogatását kérte az év végéig.

„Örülök, hogy a G20 vezetői megállapodtak abban, hogy a COVID-19 vakcinákat mindenki számára elérhetővé és megfizethetővé tegyék" - mondta Von der Leyen, majd hozzátette, hogy ehhez „további finanszírozásra van szükség”.

Az UNICEF felkészült az oltások kiszállítására

Közben az ENSZ gyermekekkel foglalkozó ügynöksége, az UNICEF november 23-án közölte, hogy jövőre egy „mamut” nagyságú művelet során 92 fejlődő országba juttat majd el 2 milliárd koronavírus elleni oltóanyagot és 1 milliárd fecskendőt.

Az UNICEF a világ legnagyobb oltóanyag-felvásárlója, amely évente közel 100 országban több mint 2 milliárd oltóanyagot szerez be a kötelező védőoltások fedezésére és a járványkitörések kezelésére.

„Ez a páratlan szakértelem magában foglalja az ezernyi, különféle hűtési-lánc követelményekkel járó szállítmányok összehangolását, ami az UNICEF-et a hőmérséklet-szabályozást igénylő termékek ellátási lánc-kezelésének szakértőjévé teszi, amire különösen szükség van most, ennek a történelmi vállalkozásnak során" – írta az UNICEF.

Az UNICEF közölte, hogy a COVID-19 vakcinák szállításának logisztikai kihívásaira való felkészülés érdekében több száz légi, teherszállítási, szállítmányozási és globális logisztikai partnerrel dolgoznak együtt, hogy "a valaha végzett legnagyobb és leggyorsabb ilyen művelet" megvalósítható legyen.

Az UNICEF és a WHO felelnek a vakcinák igazságos elosztásáért

Az UNICEF együttműködik a WHO COVAX névre hallgató, a koronavírus ellen kidolgozott oltások globális elosztásáért felelős csoporttal.

A COVAX - amelyet a GAVI vakcinacsoport, a WHO és az Epidémiás Készenléti Innovációs Koalíció irányít - célja, hogy megakadályozza a kormányokat abban, hogy felhalmozzák a COVID-19 oltóanyagokat, azokat elérhetővé tegye minden országban és elérje, hogy először a legveszélyeztetettebbeket oltsák be mindenhol.

A koronavírus világszerte több mint 58 millió embert fertőzött meg eddig, közel 1,4 milliót megölt és megrengette a világgazdaságot.

Készült az AFP, az AP, a dpa és a Reuters tudósításai alapján.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG