Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Másfél év kényszermunka egy Navalnij-párti tüntetés résztvevőjének


Fiatal tüntetőt fognak el a rendőrök egy, a Matrosszkaja Tisina ("Matrózok csendje") utcai börtön mellett tartott tüntetésen, 2021. január 31-én. Utóbbi börtönben tartották fogva Alekszej Navalnijt is.
Fiatal tüntetőt fognak el a rendőrök egy, a Matrosszkaja Tisina ("Matrózok csendje") utcai börtön mellett tartott tüntetésen, 2021. január 31-én. Utóbbi börtönben tartották fogva Alekszej Navalnijt is.

Másfél év kényszermunkára ítéltek egy orosz férfit, aki állítólag rendőrökkel dulakodott egy Navalnij melletti tüntetésen. Január óta több ezer embert vettek őrizetbe Oroszországban, amiért ellenzéki demonstrációkon vettek részt.

A Volga melletti Kosztroma város bírósága 18 hónapnyi kényszermunkára ítélt egy 26 éves férfit (a Mediazona hírportál szerint Alekszej Vinogradovot), aki január 23-án részt vett Alekszej Navalnij, a bebörtönzött ellenzéki politikus kiszabadításáért szervezett tüntetésen.

A március 2-án kihirdetett ítélet szerint a férfi beismerte, hogy a tüntetésen (amelyet a rendőrség betiltott, majd erőszakkal feloszlatott) leverte egy rendőr sapkáját, egy másikat pedig hátulról megrúgott. Ez a bíróság ítélete alapján másfél éves büntetést ért, amit egy ipartelepen kell ledolgozni. A büntetés időtartama alatt kapott fizetés 10 százalékát az államnak kell felajánlania.

Az oroszországi rendőri erőszakot ellenőrző civil szervezet, az OVD-Info szerint a kosztromai ítélet az első, bűncselekményért kiszabott büntetés a januári Navalnij melletti tüntetések egy résztvevője ellen. Január 23-31 között szerte Oroszországban tízezrek tüntettek az ellenzéki politikus bebörtönzése elle. Navalnijt január 17-én fogták el, miután visszatért Oroszországba.

Navalnij korábban Németországban, egy kórházban lábadozott, mivel tavaly a Novicsok nevű idegméreggel megmérgezték.

Az említett mérget az orosz titkosszolgálatok korábban többször is használták a rezsim politikai ellenfeleinek kiiktatására. Navalnij állítja, hogy a gyilkossági kísérletre személyesen Vlagyimir Putyin adott parancsot.

Amerikai szankciók a mérgezéshez köthető cégek ellen

A mérgezés után a szibériai útjáról visszatérő Navalnijt egy német kórházba szállították, ahol sikerült megmenteni az életét. Azonban mivel az ellenzéki politikust korábban felfüggesztett börtönre ítélték, az orosz büntetésvégrehajtás közölte, hogy nem hagyhatta volna el az országot huzamosabb időre. Szerintük ugyanis azzal megsértette a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit.

Navalnij felépülése után visszatért Oroszországba, ahol azonnal letartóztatták, és a korábbi felfüggesztett büntetést két és fél letöltendőre módosították.

Békés teázgatás: az orosz tévé kedves testőrökként mutatja be a rendőröket
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:56 0:00

Az ítélet után kezdődő tüntetéseken letartóztatott több ezer ember közül sokakat szabálysértésekért pénzbüntetésre vagy több napos elzárásra ítéltek. Az OVD-Info szerint 90 ember ellen viszont bűncselekmények miatt folyik eljárás. Emellett sok embert el is bocsátottak a munkahelyükről a tüntetéseken való részvétel miatt.

A Navalnij-ügy miatt több ország is szankciókat rendelt el az orosz kormánnyal szemben. Legutóbb az Egyesült Államok külügyminisztériuma jelentette be, hogy hét magas rangú orosz tisztségviselő ellen rendeltek el büntetőintézkedéseket. Nekik az USA szerint közük lehetett Navalnij megmérgezéséhez.

Emellett exportkorlátozásokat léptetnek életbe kilenc olyan, Oroszországban működő céggel szemben, amelyek biológiai és vegyi kutatásokhoz köthetők.

Készült az OVD-Info és a Mediazona tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG