Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ügynöktörvény alapján bírságolták meg a Szabad Európa orosz szolgálatait


Az RFE/RL prágai központi irodája.
Az RFE/RL prágai központi irodája.

Helyt adott egy orosz bíróság az orosz médiafelügyelet keresetének, és összesen 1,1 millió rubelre büntette a Radio Free Europe/Radio Liberty orosz kiadásait, amiért nem írják ki az anyagaikra, hogy azok "külföldi ügynök" által készültek.

Egy orosz bíróság összesen 1,1 millió rubelre, azaz nagyjából 42 millió forintra büntette a Radio Free Europe/Radio Liberty (amelynek a magyar Szabad Európa is a része) orosz nyelvű kiadásait, és az orosz hírszolgálat igazgatóját, amiért nem teljesítették az Oroszországban nemrég bevezetett „külföldi aktor/külföldi ügynök” törvényben előírtakat.

Újabb ítéletek várhatók

A Tverszkoj Kerületi Bíróság Moszkvában január 27-én helyt adott a Roszkomnadzor orosz médiafelügyeleti szerv keresetének, miszerint a „külföldi aktor tevékenységét betöltő média nem teljesítette a törvény által előírtakat, hogy felcímkézzék az általuk terjesztett információkat”. Az RFE/RL-t 1 millió, a területi igazgatót pedig 100 ezer rubelre büntették.

Január 12-én összesen nyolc keresetet adott be a Roszkomnadzor az RFE/RL négy sajtófelülete ellen. Panasszal éltek a Radio Liberty, a Current Time TV, a Siberia.Reality és az Idel.Reality tevékenysége miatt, utóbbiak helyi lapok, amik Szibériában és a Volga-Urálban működnek.

Négy másik ügyben a várakozások szerint februárban születik majd döntés. A kérdéses törvény többek között azt írja elő, hogy a külföldi támogatásból Oroszország területén működő sajtótermékeknek fel kell tüntetni, hogy „külföldi aktor” által előállított anyagokat szolgálatnak. A törvény értelmében az RFE/RL oroszországi munkatársait vádeljárás veszélye is fenyegeti.

Veszélybe kerülhet az RFE/RL oroszországi működése

Az RFE/RL, amely egy az Egyesült Államok Kongresszusa által biztosított pénzügyi alapból működő független nonprofit szervezet, nem teljesítette a törvény által megkövetelteket. A növekvő bírságok miatt lehetséges, hogy a lapcsoportnak idővel fel kell függesztenie oroszországi tevékenységét.

Az amerikai törvényhozás republikánus és demokrata tagjai is azt követelik, vezessenek be szankciókat Oroszországgal szemben, ha a Kreml továbbra is alkalmazza a szigorú korlátozásokat, és retorziós célú bírságokkal az RFE/RL hírszolgálatának oroszországi működését fenyegeti.

Az orosz hatóságok az összes külföldi hírszolgálat közül is kifejezetten az RFE/RL-re utaznak. A lapcsoport szerkesztői függetlenségét az Egyesült Államok törvénye biztosítja.

Vlagyimir Putyin elnökségének kezdete óta az orosz állam folyamatosan és következetesen korlátozza a független médiát. Oroszország a 149. a Riporterek Határok Nélkül 180 országot rangsoroló sajtószabadság-listáján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG