Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkva beavatkozással vádolja az Egyesült Államokat és a techcégeket


Rendőrök és az orosz Nemzeti Gárda tagjai járőröznek a Vörös téren Moszkvában, 2021. január 25-én.
Rendőrök és az orosz Nemzeti Gárda tagjai járőröznek a Vörös téren Moszkvában, 2021. január 25-én.

Oroszország hivatalosan is tiltakozását fejezte ki az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségén azok miatt a közösségi média bejegyzések miatt, amelyek az orosz kormány szerint a Kreml-ellenes tüntetéseket népszerűsítették.

Moszkva azzal vádolja az amerikai technológiai cégeket és az Egyesült Államok amerikai nagykövetségét, hogy beavatkoznak Oroszország belügyeibe. Vasárnap több tízezer ember vonult az utcára Oroszországban, hogy a támogatásukat fejezzék ki Alekszej Navalnij ellenzéki politikus iránt, akit nemrég letartóztattak az orosz hatóságok, miután hazatért Németországból.

Tömegtüntetések és közösségimédia-kampány Navalnijért
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:39 0:00

Navalnijt tavaly augusztusában vitték Berlinbe, miután rosszul lett egy Szibériából Moszkvába tartó repülőjáraton. Több laboratórium is megerősítette, hogy az ellenzékit azzal a novicsokként ismert méreggel mérgezték meg, amelyet még a Szovjetunióban fejlesztettek ki, és amelyet több olyan merényletkísérletnél is kimutattak, ahol az orosz titkosszolgálatot sejtették a háttérben. Navalnij azt állítja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsára próbálták megölni.

A Kreml panaszt tett az állítólagos beavatkozási kísérlet miatt

Maria Zakarova az orosz külügy szóvivője azt mondta, hogy a helyettes orosz külügyminiszter felkereste az amerikai nagykövetet, hogy panaszt tegyen a nagykövetség nyilvános bejegyzései miatt.

Az orosz külügy elmondása szerint Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes „erősen tiltakozott”, amiért az amerikai nagykövetség „olyan bejegyzéseket terjeszt, amik illegális tüntetéseket támogatnak számos orosz városban, mind a közösségi médiában, mind más internetes platformokon.”

A találkozóra azután került sor, hogy Dmitrij Peszkov orosz kormányszóvivő azzal vádolta meg az amerikai nagykövetséget, hogy beleszólnak az ország belügyeibe, amiért a nagykövetség figyelmeztetést adott ki az Oroszországban élő amerikai polgároknak a tiltakozások miatt. Az Egyesült Államok nagykövetségének szóvivője azt mondta az AFP hírügynökség kérdésére, hogy „rutineljárásnak” számít, hogy a nagykövetségek és a konzulátusok figyelmeztetést adnak ki a külföldön élő amerikaiaknak.

A techcégeket is beavatkozással vádolják

Az orosz külügy szóvivője hétfőn azt is bejelentette, hogy Oroszország vizsgálatot indít az amerikai technológiai cégekkel szemben, amiért azok „beavatkoznak” az ország belügyeivel. „Komolyan kivizsgáljuk, hogy az amerikai internetes platformok hogyan vesznek részt az amerikai fél beavatkozásában az országunk belügyeibe” – mondta Zakarova.

Az orosz médiafelügyelet, a Roszkomnadzor felszólított több közösségi platformot, beleértve a TikTokot, a Youtubeot és az Instragramot is, hogy ne engedjék az tüntetések információinak terjesztését. Pontosabban akadályozzák meg az olyan bejegyzések terjesztését, amelyekben az orosz fiatalokat arra ösztönzik, hogy részt vegyenek a hétvégére, Alekszej Navalnij ellenzéki politikus támogatására tervezett „illegális" tüntetéseken.

Az OVD-Info jogvédő csoport jelentése szerint több mint 3700 embert tartóztattak le országszerte a tüntetéseken, és sok demonstráló megsérült a rendőri fellépésben.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG