Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán elnök a támogatási csomag jóváhagyására szólította fel az amerikai kongresszust


Az ukrán elnök Washingtonban 2023. december 11-én
Az ukrán elnök Washingtonban 2023. december 11-én

Volodimir Zelenszkij a Fox Newsnak adott interjúban arra figyelmeztetett, hogy a szóban forgó hatvanmilliárd dollárnál jóval magasabb lesz a költsége annak, ha Oroszország Ukrajna után NATO-tagokat is megtámad.

Az ukrán elnök a harkivi frontvonalról jelentkezett be az amerikai televíziós hírcsatornán, a beszélgetés közben robbanások hallatszottak a háttérből.

„Ha a kongresszus tagjai nagyon pragmatikusak akarnak lenni, az ár, amit most kérünk (…) kevesebb, mint a jövőben lesz, ha Oroszország NATO-országokra támad” – mondta.

„Túl fog élni Ukrajna a kongresszus támogatása nélkül? Természetesen. De nem mindannyian” – tette hozzá.

Meghívta a hazájába Joe Biden amerikai elnököt és republikánus kihívóját, Donald Trumpot, hogy saját szemükkel lássák „ezt a tragédiát” a frontokon.

Négy hónap vita után a washingtoni szenátus előző héten már megszavazta az Ukrajna, Izrael és Tajvan támogatására szolgáló, 95 milliárd dolláros csomagot. A képviselőház Trump-szövetséges elnöke, Mike Johnson azonban egyelőre nem volt hajlandó napirendre venni a kérdést.

A késlekedés kézzelfogható harctéri következményekkel jár Ukrajnában, ahol a védelmi erők készletei kimerülőben vannak. Ennek legszembetűnőbb jele, hogy az inváziós csapatok a napokban elfoglalták a donyecki Avgyijivkát, ami az első jelentősebb orosz hadi sikert jelenti tavaly május óta.

Ehhez kapcsolódóan: NATO-főtitkár: Az amerikai segítségnyújtás akadozása máris hatással van az ukrajnai helyzetre

A Fox Newsnak adott interjúval Zelenszkij az amerikai konzervatív rétegeket kívánta megszólítani, akik körében a felmérések szerint bezuhant az ukrajnai segítség támogatottsága.

Daniel Vajdich, a Yorktown Solutions washingtoni lobbicég elnöke hangsúlyozta: az ukrán államfő arra próbál rámutatni, hogy a segítségnyújtás valójában az Egyesült Államoknak is jól felfogott érdeke.

Zelenszkij érintette a republikánusok által gyakran hangoztatott korrupciós aggályokat is. Kitért rá, hogy az amerikai támogatások a hadseregnek jutnak, nem például a nyugdíjakra, ugyanakkor jelenleg is zajlanak a Nyugat által támogatott korrupcióellenes reformok.

Ehhez kapcsolódóan: Mindent egy lapra, Trump győzelmére tesz fel az Orbán-kormány?

Bár tavaly óta nem történt számottevő elmozdulás, elutasította azt az állítást, hogy patthelyzetre jutott volna a fegyveres konfliktus. A béketárgyalások kilátásairól szólva aláhúzta, hogy Vlagyimir Putyinban nem lehet megbízni, orosz kollégája egészen addig nem fogja feladni, amíg teljesen uralma alá nem hajtja az országot.

Úgy vélte, hogy Putyin tárgyalási pozíciója idővel, az orosz veszteségek fokozódásával gyengülni fog, eközben Ukrajna újabb ellenoffenzívát fog előkészíteni, Oroszországra pedig „bizonyos meglepetések” várnak délen.

Leszögezte, hogy jelentősen függ a nyugati államok eltökéltségétől, hogy mikor érhet véget a háború. Kijev azt szeretné, ha erre minél hamarabb sor kerülne.

„Amikor a világ kész lesz megállítani Putyint. Nos, legyünk őszinték, a világ nem igazán áll készen arra, hogy Putyin elveszítse a hatalmát. A világ fél a változásoktól az Oroszországi Föderációban” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Sokan propagandának tartják Tucker Carlson Putyin elnökkel készített interjúját

Két héttel ezelőtt a Fox korábbi legnépszerűbb műsorvezetője, a tavaly elbocsátott Tucker Carlson az orosz elnökkel készített interjút, aki azt állította, hogy Ukrajna fenyegetést jelent Oroszországra, mert NATO-tagságra törekszik.

Két világ között ingázik az ukrajnai vonat: utasait a frontra és onnan haza is szállítja
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:48 0:00
XS
SM
MD
LG