Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sokan propagandának tartják Tucker Carlson Putyin elnökkel készített interjúját


Vlagyimir Putyin orosz elnök a Fox News egykori műsorvezetőjének, Tucker Carlsonnak ad interjút a Kremlben 2024. február 6-án
Vlagyimir Putyin orosz elnök a Fox News egykori műsorvezetőjének, Tucker Carlsonnak ad interjút a Kremlben 2024. február 6-án

Propagandaplatformot adott Vlagyimir Putyinnak – sokan ezzel bírálják Tucker Carlson interjúját az orosz elnökkel. Az amerikai kommentátor összeesküvés-elméletek terjesztésével szerzett hírnevet, és megkérdőjelezte Washington Kijevnek nyújtott támogatását a megszálló orosz csapatok elleni harcban.

A mostani volt az első interjú, amelyet Putyin külföldi újságírónak adott azóta, hogy csaknem két évvel ezelőtt kiadta a parancsot Ukrajna megtámadására.

A Carlson honlapján február 9-én közzétett, több mint kétórás interjúban Putyin megismételte, hogy Ukrajna fenyegetést jelent Oroszország számára, mert a Nyugat beviszi az országot a NATO-ba – az állítást a katonai szövetség hamisnak nevezte. Közben az elnök kerülte az olyan témákat, mint brutális hazai fellépése a civil társadalom és a szólásszabadság ellen.

Az interjú akkor készült, amikor Putyin azt reméli, hogy a Nyugat Ukrajnának nyújtott támogatása elapad, és a hangulat olyan szintre esik vissza Ukrajnában, hogy háborús céljai elérhetővé válnak. Az Egyesült Államok katonai támogatása kérdésessé vált, mivel a republikánus törvényhozók gátolják a Joe Biden elnök által javasolt, hatvanmilliárd dolláros segélycsomagot, ráadásul Ukrajnában távoznia kellett a fegyveres erők főparancsnokának, miután az ellentámadás eredményei messze elmaradtak a célkitűzésektől.

Putyin sürgette az Egyesült Államokat, hogy gyakoroljon nyomást Kijevre a harcok leállítása és megállapodás megkötése érdekében az Ukrajna mintegy ötödét megszállás alatt tartó Oroszországgal.

Carlson kevés kérdést tett fel Putyinnak, aki hosszú és zavaros előadást tartott Oroszország és Ukrajna történelméről, és nem hozta szóba a nemzetközi jogvédő szervezetek hitelesnek bizonyult vádjait, amelyek szerint Oroszország háborús bűnöket követett el Ukrajnában. Putyin ellen is elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság, amiért a konfliktus alatt jogellenesen gyermekeket hurcoltak el Oroszországba. De nem kérdezte Carlson az orosz elnököt olyan ellenzéki személyiségek bebörtönzéséről sem koholt, politikai indíttatásúnak tűnő vádak alapján, mint Alekszej Navalnij vagy Vlagyimir Kara-Murza.

„Putyin azt üzent, amit csak akart” – mondta Ian Bremmer New York-i politológus, az Eurasia Group elnöke.

Ehhez kapcsolódóan: Mindent egy lapra, Trump győzelmére tesz fel az Orbán-kormány?

Carlsont már korábban is bírálták, amiért interjút készít Putyinnal, miközben az orosz kormány börtönben tartja a The Wall Street Journal újságíróját, Evan Gershkovichot és egy másik amerikai újságírót, Alszu Kurmasevát, a Szabad Európa munkatársát a munkájukkal kapcsolatos vádak miatt, amelyeket mindketten határozottan tagadnak.

Kurmaseva esete még csak szóba sem került az interjúban, a The Wall Street Journalt pedig Carlson azzal haragította magára, hogy azt javasolta: Putyin engedje szabadon az 33 éves újságírót, még akkor is, ha „valamilyen módon esetleg megsértette az önök törvényeit”.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának az a hivatalos álláspontja, hogy Oroszország jogtalanul tartja fogva Gershkovichot.

„Evan újságíró, és az újságírás nem bűncselekmény. Minden ellenkező állítás teljes mértékben fikció” – reagált az újság az interjúra.

„Evant igazságtalanul tartóztatták le, Oroszország csaknem egy éve jogtalanul tartja fogva azért, mert végezte a munkáját. Továbbra is követeljük azonnali szabadon bocsátását.”

Putyin azt mondta, hogy „elérhető a megegyezés” Gershkovich szabadon engedéséről, és a jelek szerint fogolycserét javasol egy „patrióta” orosz állampolgárra, aki jelenleg gyilkosságért tölti életfogytiglani börtönbüntetését Németországban. Ezzel nyilvánvalóan Vagyim Kraszikovra, az orosz belföldi kémszervezet egykori ezredesére utalt, akit azért ítéltek el, mert 2019-ben fényes nappal meggyilkolt egy volt csecsen harcost Berlinben.

„Nem tabu ennek a kérdésnek a rendezése. Hajlandók vagyunk megoldani, de bizonyos feltételeket tisztázniuk kell a különleges szolgálatoknak. Hiszem, hogy meg tudunk állapodni” – mondta Putyin Carlsonnak.

Carlson, a Fox News egykori műsorvezetője összeesküvés-elméletek terjesztésével szerzett hírnevet, és megkérdőjelezte az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott támogatását a megszálló orosz csapatok elleni harcban. Putyinnak ez volt az első interjúja egy nyugati médiaszereplővel Oroszország Ukrajna elleni teljes körű inváziója óta.

Putyin az interjú során kijelentette, hogy Oroszországnak nem érdeke a NATO-tag Lengyelország megszállása, és csak egyetlen olyan esetet lát, amikor ez megtörténhet: „Ha Lengyelország megtámadja Oroszországot.”

„Nincsenek érdekeltségeink sem Lengyelországban, sem Lettországban, sem másutt. Miért tennénk ilyet? Egyszerűen nem áll érdekünkben. Ez csak fenyegetéskeltés. Teljesen kizárt” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Keményen nekiment az amerikai nagykövetnek Tucker Carlson, aki szerint mindenki hazudik

Amikor február 6-án az X-en megjelent nyilatkozatában Carlson leírta, miért döntött úgy, hogy interjút készít Putyinnal, kijelentette: az amerikai médiában az ukrán elnökre összpontosítanak, Putyin hangja viszont nem hallatszik az Egyesült Államokban, mert a nyugati újságírók az invázió óta nem „vették a fáradságot”, hogy meginterjúvolják. Carlson az orosz vezető védelmével szerzett hírnevet, amikor egyszer azt állította: „Putyin gyűlölete lett Amerika külpolitikájának központi célja.”

Számos nyugati újságíró utasította vissza az állítást, mondván, hogy folyamatosan próbáltak interjút készíteni Putyinnal, de elutasították. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője később megerősítette ezt, elmondta, hogy hivatalához „számos kérés érkezett interjúk készítésére az elnökkel”, de a legtöbb olyan nyugati médiumtól, „hagyományos tévécsatornáktól és nagy napilapoktól jött, amelyek meg sem próbálnak pártatlannak tűnni a tudósításaikban. Természetesen nincs kedvünk ilyen médiával kommunikálni.”

Sokan kétségbe vonták Carlson független újságírói hitelét. Amikor 2020-ban a Fox News rágalmazási pert nyert ellene, a bíró az ítéletben kijelentette, hogy a történetek bemutatásakor Carlson nem „valós tényeket közöl” az általa érintett témákról, helyette „túlzásba” és „nem szöveghű kommentárokba” bocsátkozik.

Carlson a Fox News egyik legjobbnak tartott műsorvezetője volt, mielőtt tavaly váratlanul elhagyta a hálózatot, miután a Fox rágalmazási pert indított ellene a 2020-as elnökválasztásról szóló beszámolója miatt. A Fox beleegyezett, hogy 787 millió dollárt fizet a Dominion nevű, szavazógépeket gyártó cégnek, miután a vállalat beperelte olyan álhírek terjesztéséért, amelyek szerint úgy állította be a gépeit, hogy hátrányba hozzák Donald Trump volt elnököt.

Carlsonnak időnként viharos a kapcsolata a volt elnökkel, de Trump az elnöksége alatt teljes mértékben élvezte a támogatását. Carlson segíti Trumpot abban is, hogy 2024-ben visszakerülhessen a Fehér Házba.

XS
SM
MD
LG