Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán elnök az észak-európai országokat győzködi támogatásuk fokozásáról


Az ukrán elnök az észak-európai ország vezetőinek gyűrűjében Oslóban 2023. december 13-án
Az ukrán elnök az észak-európai ország vezetőinek gyűrűjében Oslóban 2023. december 13-án

Volodimir Zelenszkij a hazája fő nemzetközi donorai közé tartozó Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország vezetőivel tárgyal Oslóban, miközben pár hónap múlva harmadik évébe lép a háború Ukrajnában.

Szerdára virradóra újabb rakétatámadásokat mért az orosz haderő Kijevre, emberek tucatjai, köztük gyerekek sebesültek meg.

Az ukrán elnök üdvözölte, hogy a légvédelem sikeresen megsemmisített tíz ballisztikus rakétát. Azt írta a korábban Twitterként ismert X-en, hogy épp előző nap egyeztetett amerikai hivatali partnerével, Joe Bidennel a légvédelmi rendszerek számának növeléséről, és „a terrorista ország (Oroszország) most be is mutatta az erről szóló döntés fontosságát”.

Ehhez kapcsolódóan: Zelenszkij európai védelmi központot szeretne Ukrajnában

Eközben Jonas Gahr Støre norvég kormányfő aláhúzta, hogy a Kijevnek nyújtott támogatás erősítéséről is egyeztetni fognak.

Leszögezte, hogy Oslo továbbra is segíteni fogja a megtámadott Ukrajna védekezését, célzott és hosszú távú támogatást nyújtanak a szabadságért és demokráciáért vívott harcban, amely szavai szerint hazája szabadságának és biztonságának garantálása szempontjából is rendkívül fontos.

Zelenszkij szerda délután részt vesz az észak-európai államok csúcsértekezletén, amelyen a házigazda Jonas Gahr Støre mellett Sauli Niinistö finn elnök, valamint Mette Frederiksen dán, Katrín Jakobsdóttir izlandi és Ulf Kristersson svéd kormányfő is jelen lesz.

Előző nap az ukrán elnök amerikai kollégájával, Joe Bidennel találkozott Washingtonban, demonstrálva a két ország között meglévő szoros szövetséget, noha a republikánusok ellenállása miatt továbbra sem tudták jóváhagyni a kongresszusban az ukrajnai segítségnyújtási csomagot.

Az Egyesült Államok elnöke a közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Oroszországnak nem sikerült leradíroznia a térképről Ukrajnát, illetve győzelemként értékelte, hogy az ország kitartott az invázióval szemben.

Emellett ismét a Fehér Ház által javasolt, még elfogadásra váró biztonsági alap jóváhagyására szólította fel a törvényhozást, mondván, hogy ez a legjobb módja az ukrán győzelem előmozdításának.

Az ukrán államfő eszetlenségnek nevezett minden olyan békemegállapodást, amelynek keretében országának területeket kellene feladnia.

Kijelentette, hogy a hadsereg az egyesek által bírált lassú előrehaladás ellenére is napról napra bizonyítja, hogy Ukrajna győzelmet arathat.

Zelenszkij amerikai szenátorokkal is megbeszélést folytatott, valamint Mike Johnsonnal, a képviselőház új republikánus elnökével.

Utóbbi ezután úgy nyilatkozott, hogy továbbra is fenntartja ellenállását Ukrajna további segélyezésével szemben, és a nemzetbiztonsági fontosságú bevándorlási kérdéseket tekinti prioritásnak.

Hozzátette: világos elképzelést vár a Fehér Háztól arra, mi az az út, amely elvezet Ukrajna győzelméhez. Az átláthatóság biztosítása rendkívül lényeges az amerikai adófizetők pénzének ukrajnai felhasználása kapcsán is.

Biden csaknem 106 milliárd dollár értékű biztonsági alap elfogadását kezdeményezte, ennek több mint felét Ukrajna támogatására szánták, míg a maradék összeget Izrael, az indiai-csendes-óceáni térségben fekvő szövetségesek és az amerikai határvédelem között osztották volna meg.

Ehhez kapcsolódóan: Az amerikai szenátus első körben blokkolta az Ukrajnának szánt támogatási keretet

A republikánus többségű képviselőház saját finanszírozási tervet fogadott el, amely 14,3 milliárd dollár támogatást biztosított Izraelnek, de Ukrajna számára nem tartalmaz segélyt. A Fehér Ház viszont kitart amellett, hogy a többi prioritást is jóvá kell hagyni.

A kongresszus eddig összesen nagyjából 111 milliárd dollár támogatást szavazott meg Ukrajna részére, ami 67 milliárdos katonai, 27 milliárdos gazdasági, illetve tízmilliárdos humanitárius segítségnyújtást tartalmazott.

Az utóbbi hetek során lelassították bizonyos amerikai szállítmányok küldését, hogy addig is fenn tudják tartani az ellátást, amíg a törvényhozás meg nem szavazza a finanszírozás kiterjesztését.

XS
SM
MD
LG