Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán erők az áttörés után orosz utánpótlási vonalakra csapnak le


Anthony Blinken amerikai külügyminiszter (középen) a kijevi régióban található Irpin városában, 2022. szeptember 8-án
Anthony Blinken amerikai külügyminiszter (középen) a kijevi régióban található Irpin városában, 2022. szeptember 8-án

A gyorsan előrenyomuló ukrán csapatok pénteken lecsaptak a keleti orosz erőket ellátó fő vasútvonalra, miután az orosz front egy szakaszon összeomlott, ezzel a legdrámaibb fordulat állt be a háború alakulásában a harcok első hetei óta.

Volodimir Zelenszkij elnök videóbeszédében közölte, hogy az ukrán csapatok „települések tucatjait szabadították fel”, és több mint ezer négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza keleten és délen az elmúlt héten.

Zelenszkij közzétett egy videót, amelyben ukrán katonák azt mondták, hogy elfoglalták keleten Balaklija városát, amely az Ukrajna második legnagyobb városától, Harkivtól délre húzódó frontszakaszon fekszik.

Csaknem ötven kilométer

Az ukrán hadsereg arról számolt be, hogy csaknem ötven kilométert haladt előre azon a fronton egy támadást követően, amely szemmel láthatóan meglepte az oroszokat.

Ez lehet a leggyorsabb előrehaladás bármely fél részéről a háborúban azóta, hogy Oroszország márciusban kénytelen volt feladni a főváros, Kijev katasztrofális ostromát.

Moszkva egyelőre nem válaszolt hivatalosan a harkivi front áttöréséről szóló hírekre.

Ukrajna még nem engedett be független újságírókat a térségbe, hogy megerősítsék előretörése mértékét, az ukrán híroldalak azonban képeket mutattak a páncélozott járművek tetejéről integető katonákról, amint korábban orosz kézen lévő városok nevét viselő táblák mellett száguldanak el, és az út szélén magukat megadó orosz erőkről.

Közel a kulcsfontosságú vasúti csomóponthoz

Az Institute for the Study of War agytröszt szerint az ukránok már 15 kilométernél is közelebb vannak Kupjanszkhoz, a fő vasútvonalak létfontosságú csomópontjához, melyet Moszkva hónapok óta használ katonái ellátásához a keleti hadszíntéren.

Mióta az orosz erők márciusban vereséget szenvedtek Kijev közelében, Moszkva könyörtelen felmorzsoló háborút vívott, tűzerőelőnyét kihasználva lassan nyomult előre városok és falvak bombázásával, de ez a taktika annak függvénye, hogy el tud-e jutni napi több tonna lőszer a frontvonalra vonattal Nyugat-Oroszországból. Oroszország mindeddig sikeresen kivédte Ukrajna kísérleteit a vasútvonal elvágására.

Az ukrán vezérkar péntek hajnalban közölte, hogy a visszavonuló orosz erők megpróbálták elszállítani a sebesülteket és a megrongálódott katonai felszereléseket.

„Az ügyes és összehangolt akcióknak köszönhetően az ukrán fegyveres erők a helyi lakosság támogatásával három nap alatt csaknem ötven kilométert haladtak előre.”

Megtévesztés és áttörés

A meglepetésszerű ukrán áttörés keleten egy héttel azután történt, hogy Kijev bejelentette a régóta várt ellentámadás megkezdését több száz kilométerrel arrébb, a front másik végén, a déli Herszon tartományban.

Ukrán tisztviselők szerint Oroszország katonák ezreit helyezte át délre, hogy reagáljon a herszoni előrenyomulásra, így a frontvonal többi része szabadon maradt, alig védik.

„Találtunk egy gyenge pontot, ahol az ellenség nem állt készen” – mondta Olekszij Aresztovics elnöki tanácsadó egy YouTube-videóban.

A déli hadjáratról egyelőre ennél kevesebb információ látott napvilágot, Ukrajna távol tartja az újságírókat, és kevés részletet közölt, hogy teljes terve titokban maradhasson.

Ukrajna új, Nyugatról kapott tüzérségi eszközökkel és rakétákkal lőtte az orosz hátsó állásokat, hogy orosz katonák ezreit ejtse csapdába a széles Dnyeper folyó nyugati partján, és elzárja őket az utánpótlástól.

Aresztovics elismerte, hogy délen a haladás nem olyan gyors, mint a villámszerű keleti áttörés.

A RIA orosz állami hírügynökség az oroszok által kinevezett herszoni hatóságokat idézte, akik közölték, hogy az ellentámadás során néhány ukrán katonát elfogtak, és az általuk használt lengyel tankokat, amelyek számát nem hozták nyilvánosságra, megsemmisítettek. A Reuters nem tudta ellenőrizni ezeket a jelentéseket.

Újabb amerikai eszközök

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön Kijevbe látogatott, és 2,2 milliárd dolláros katonai finanszírozási csomagot jelentett be az orosz agresszió által veszélyeztetett országoknak, ennek csaknem a felét Ukrajnának. Washington külön 675 millió dollár értékű új fegyverszállítmányt is bejelentett Ukrajna számára.

A harctértől északra Oroszország továbbra is lövi Harkivot. A területi ügyész hivatala szerint több helyen is rakéták csapódtak be csütörtökön, jelentős károkat okozva és áldozatokat követelve.

„Félünk. Ezt nem lehet megszokni soha” – mondta Olena Rudenko ottani lakos a Reutersnek.

Oroszország tagadja, hogy civileket venne célba. Emberek tízezrei haltak meg, milliókat űztek el az otthonukból, és városokat romboltak le azóta, hogy Moszkva februárban elindította az általa különleges katonai műveletnek nevezett hadjáratot Ukrajna „lefegyverzésére”.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG