Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Váratlan hadgyakorlatot kezdett Belarusz az Európai Unió határánál


Aljakszandr Lukasenka a Szövetségi Eltökéltség – 2022 nevű orosz–belarusz hadgyakorlaton 2022 februárjában
Aljakszandr Lukasenka a Szövetségi Eltökéltség – 2022 nevű orosz–belarusz hadgyakorlaton 2022 februárjában

A minszki védelmi minisztérium jelentette be csütörtökön az erődemonstráció megkezdését az ország nyugati határai közelében.

A tárca tájékoztatása szerint a haderő az „ellenség által átmenetileg elfoglalt területek felszabadítását” fogja gyakorolni, a határrégiók feletti ellenőrzés visszaszerzését.

A műveletekre a lengyel határ közelében lévő Bresztnél, valamint a főváros és az északkeleti Vicebszk környékén fog sor kerülni.

Azt nem közölték, hogy hány katona vesz részt a hadgyakorlaton, mindössze annyit, hogy ennek száma nem haladja meg azt a szintet, amelyet a 2011-es bécsi egyezmény alapján kötelezően előre be kellett volna jelenteniük.

Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető korábban engedélyt adott arra, hogy az orosz fegyveres erők országa területéről is támadást indítsanak Ukrajna ellen az invázió kezdeti szakaszában. Ugyanakkor tagadta, hogy a harcokban közvetlenül belarusz csapatok is részt vennének.

Egyes sajtójelentések szerint a volt szovjet tagköztársaságban több példa is volt arra, hogy emberek a maguk eszközeivel akadályozni próbálták az orosz háborús erőfeszítéseket.

XS
SM
MD
LG