Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukránok kitartanak Szeverodonyeckben, járvány fenyeget Mariupolban


Kiégett és kibelezett autóroncsok egy szeverodonyecki út mentén 2022. június 8-án
Kiégett és kibelezett autóroncsok egy szeverodonyecki út mentén 2022. június 8-án

Folytatódtak a heves harcok Szeverodonyeckben, az ukránok most a város harmadát tartják ellenőrzésük alatt, pedig Oroszország rengeteg katonát és felszerelést vetett be – közölték tisztviselők. Közben kolerajárvány kísértete lebeg az oroszok által ellenőrzött kikötőváros, Mariupol felett.

Ukrán tisztviselők újból sürgették, hogy a Nyugat mielőbb küldjön fejlett nyugati fegyverzetet Ukrajnának, ellensúlyozandó Oroszország hatalmas tüzérségi előnyét keleten, ahol naponta több száz katona veszti életét vagy sebesül meg a vérfürdőben.

Az ukrán biztonsági tanács titkára, Olekszij Danilov június 9-én arról beszélt, hogy a szeverodonyecki helyzet rendkívül bonyolult, és az oroszok minden erejüket a térségben összpontosítják.

„Nem kímélik az embereiket, csak ágyútölteléknek küldik őket (…) éjjel-nappal ágyúzzák a hadseregünket” – mondta Danilov a Reutersnek adott interjúban.

Olekszandr Sztrjuk, a szeveronyecki katonai adminisztráció feje június 9-én állandó utcai harcokról számolt be.

„A városban kritikus a humanitárius helyzet. Nincs vízellátás” – mondta Sztrjuk az ukrán televízióban.

„Az ukrán fegyveres erők jelenleg a város körülbelül harmadát tartják ellenőrzésük alatt” – tette hozzá.

Egy-kétszáz ukrán halott naponta

Volodimir Zelenszkij elnök néhány pozitív hírről számolt be a délkeleti Zaporizzsja régióból, ahol elmondása szerint az ukránoknak sikerült elhárítaniuk a térség teljes elfoglalását célzó orosz offenzívát.

Zelenszkij június 9-i esti videóbeszédében azt is közölte, hogy az ukrán erők lépésről lépésre nyomulnak előre Harkiv térségében, „felszabadítva földünket”.

Ám Zelenszkij főtanácsadója, Mikhajlo Podoljak azt mondta, hogy Oroszország nehéztüzérségi előnye miatt Ukrajna naponta egy-kétszáz katonát veszít a frontvonalon.

A Podoljak által nyilvánosságra hozott szám magasabb, mint Olekszij Reznikov védelmi miniszter korábbi becslése, aki június 9-én azt közölte, hogy Ukrajna naponta száz katonát veszít, és további ötszáz sebesül meg. Az adatok közti különbség a pontos harctéri információk megszerzésének nehézségét jelzi.

Az oroszok hullanak, mint a legyek

Podoljak a BBC-nek azt mondta, hogy Ukrajnának nyugati tüzérségi rendszerek százaira van szüksége ahhoz, hogy kiegyenlítse az erőviszonyokat Oroszországgal a Donyec-medencében.

Ukrán tisztviselők azt is közölték, hogy Oroszország egyre több katonát veszít. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki régió kormányzója szerint az oroszok „hullanak, mint a legyek”.

Egyik beszámoló sem ellenőrizhető független forrásból.

Kolerajárvány fenyeget

Az Azovi-tenger lerombolt kikötővárosában, az eleste előtt hónapokig tartó orosz ostromot elszenvedő Mariupolban komoly kolerajárvány veszélye áll fenn – közölte a brit védelmi minisztérium napi hírszerzési jelentésében június 10-én.

A közlemény szerint a múlt hónap óta izolált koleraeseteket jelentettek Mariupolból. A brit hírszerzés azt is felmérte, hogy Oroszország nehezen tud alapvető közszolgáltatásokat nyújtani az Ukrajnában megszállt területek lakosainak.

„A hozzáférés a biztonságos ivóvízhez ingadozó, miközben a telefon- és internetszolgáltatás jelentős zavarai továbbra is fennállnak” – áll a jelentésben.

Zelenszkij Macronnal beszélt

Zelenszkij elmondta, hogy beszélt Emmanuel Macron francia elnökkel a fronthelyzetről és a konfliktus lehetséges alakulásáról az elkövetkező napokban és hetekben.

Szót ejtettek Ukrajna európai uniós csatlakozási kérelméről, valamint Ukrajna és egész Európa biztonsági garanciáinak kérdéseiről is.

„Hálás vagyok azért, hogy megvitattuk ezt a témát Franciaország elnökével. Folytatjuk a munkát” – mondta Zelenszkij.

Két brit és egy marokkói állampolgárt halálra ítéltek, amiért az ukránok oldalán harcoltak. A büntetés, amelyet a Moszkva által támogatott szakadárok szabtak ki, felháborította Liz Truss brit külügyminisztert.

A három elfogott harcos elleni eljárást Ukrajna és a nyugati országok is szégyennek és a háborús szabályok megsértésének minősítették.

„Csak húszéves vagyok, de úgy éreztem, harcolnom kell” – Idegenlégiósok az ukrán frontvonalon
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:39 0:00
Készült a Reuters, az AFP, a BBC, a CNN és az AP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG