Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az USA új budapesti nagykövete: „Nehéz időkben minden eddiginél fontosabb, hogy a barátok összetartsanak”


David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete az érkezése után tartott sajtótájékoztatón a Liszt Ferenc repülőtéren 2022. szeptember 2-án
David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete az érkezése után tartott sajtótájékoztatón a Liszt Ferenc repülőtéren 2022. szeptember 2-án

Megérkezett Magyarországra az új amerikai nagykövet, David Pressman. A landolását követően tartott sajtótájékoztatón a Rubik-kockához hasonlította a két ország kapcsolatát, és kijelentette, hogy az Egyesült Államok Magyarország és a magyar emberek barátja.

„Országaink szövetségesként együtt küzdenek a legfontosabb gazdasági és biztonságpolitikai problémák megoldása érdekében. Minden eddiginél fontosabb, hogy kétoldalú kapcsolataink közös értékeinkre építve tartalmasak és erősek legyenek” – mondta David Pressman.

„Nehéz időket élünk, és nehéz időkben minden eddiginél fontosabb, hogy a barátok összetartsanak” – hangsúlyozta.

„Tisztában vagyok vele, hogy nagy lehet a politikai zaj körülöttünk, de ez egy fontos pillanat a régióban és a világon, és ahhoz, hogy ezt jól csináljuk, szükségünk van egymásra” – tette hozzá.

Az új nagykövet hamarosan átadja megbízólevelét Novák Katalin államfőnek.

Szijjártó: Nonszensz dolgokat mondott a nagykövet

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban felháborítónak nevezte David Pressman azon kijelentését, miszerint Magyarországon hanyatlik a demokrácia helyzete.

„Igen, nonszensz dolgokat mondott a nagykövet, sértő dolgokat Magyarországról, és nagyon remélem, hogy ezt a gyakorlatát majd nem kívánja folytatni itt, Budapesten. Ha a tisztelet talajára tudjuk helyezni, akkor remek együttműködésünk lesz” – mondta az ATV-nek adott friss interjúban.

Arra a kérdésre, kezdeményez-e találkozót az új nagykövettel, Szijjártó Péter azt felelte, hogy ez nem így szokott történni. Ha jön egy nagykövet, és szeretne találkozni a kormány tagjaival, ő jelentkezik, és mint fogalmazott, örömmel fog vele találkozni.

Beszédes fogadtatás

Szakértők szerint a diplomácia nyelvén beszédes, hogy a szokásosnál alacsonyabb, államtitkári helyett mindössze főosztályvezetői szinten fogadták az Egyesült Államok új nagykövetét Budapesten.

Ezt megelőzően az amerikai képviseletet B. Bix Aliu vezette ideiglenes ügyvivőként.

A jogász végzettségű David Pressman korábban az Egyesült Államok különleges politikai ügyekért felelős ENSZ-nagykövete, a belbiztonsági minisztérium államtitkára volt, illetve dolgozott a Fehér Házban a Nemzetbiztonsági Tanács háborús bűnöket és atrocitásokat vizsgáló részlegének igazgatójaként, valamint a külügyminisztériumban Madeleine K. Albright külügyminiszter tanácsadójaként.

XS
SM
MD
LG