Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Belarusz: körözik a tüntetésekről hírt adókat


A belarusz tüntetésekről beszámoló egyik mobiltelefonos alkalmazás közvetítését nézik egy készüléken.
A belarusz tüntetésekről beszámoló egyik mobiltelefonos alkalmazás közvetítését nézik egy készüléken.

A belarusz hatóságok nyomozást indítottak a tüntetésekről közvetítő, népszerű Telegram csatorna adminisztrátorai ellen.

A belarusz hatóságok november 5-én jelentették be, hogy zavargások és a társadalmi rend megzavarásának szervezésével, valamit társadalmi gyűlölet szításával vádolják Stsyapan Putsilát és Raman Prataszevicset – számolt be a Szabad Európa belarusz szerkesztősége.

A két férfi a Nexta-Live nevű Telegram csatorna adminisztrátora. (A Telegram egy olyan mobiltelefonos alkalmazás, ami titkosított kommunikációt tesz lehetővé. Mivel Belaruszban alig van független média, és a hatóságok üldözik a tüntetések résztvevőit és szervezőit, nagyon népszerűek azok a kommunikációs eszközök, melyeket a hatóságok nem tudnak ellenőrizni vagy lehallgatni.)

A hatóságok közleménye szerint Putsila és Prataszevics már körözés alatt áll, tartózkodási helyük ismeretlen.

Aljakszandr Lukasenka ellen továbbra is országszerte tüntetnek. A tiltakozások az augusztusi elnökválasztás után kezdődtek, az ellenzék és a nyugati országok szerint ugyanis a választásokat elcsalták.

Múlt hónapban egy minszki bíróság szélsőségesnek minősítette a Nexta-Live csatornát és a logóját is. A bíróság egyúttal felszólította az Információs Minisztériumot, hogy korlátozza a nevet és a logót használó csatorna információkhoz való hozzáférését, valamint hogy akadályozza a Telegram csatorna elérhetőségét a belarusz interneten.

A Nexta-Live, aminek már majdnem kétmillió feliratkozója van, azóta megváltoztatta a nevét és a logóját, a latin átírás helyett nevük cirill betűs verzióját használják.

Szintén októberben Putsila több belarusz aktivistával együtt, elnyerte az Európai Parlament 2020-as Szaharov-díját, amit az emberi jogok védelméért és a gondolatszabadságért ítélnek oda.

Az egyik körözés alatt álló férfi, Raman Prataszevics egyébként még szeptemberben kilépett a Nexta-Live-ból.

November 4-én az Európai Unió tagországai egyetértettek abban, hogy szankciókkal sújtják Lukasenkát és 14 másik magas rangú belarusz tisztviselőt, amiért a hatóságok brutális eszközöket vetettek be a tüntetők ellen.

XS
SM
MD
LG