Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Belebukott a sztárúszókat nevelő Turi György a bántalmazási botrányba


Cseh László beszélt először arról, hogy Turi György nyíltan meg akarta törni a fiatal versenyzőket, és ehhez fizikai és lelki terrort alkalmazott
Cseh László beszélt először arról, hogy Turi György nyíltan meg akarta törni a fiatal versenyzőket, és ehhez fizikai és lelki terrort alkalmazott

Turi György lemondott a Magyar Úszó Szövetségben (MÚSZ) betöltött szakmai alelnöki, elnökségi tagsági, valamint edzőbizottsági elnöki posztjáról. A Kőbánya SC úszóedzője Wladár Sándornak, a MÚSZ elnökének küldött levelében döntését azzal indokolta, hogy már nemcsak róla van szó, hanem a magyar úszósport, a MÚSZ és a klub megítéléséről.

A Szabad Európa több cikkben is beszámolt az úszóknál kirobbant bántalmazási botrányról, amelyet a visszavonult világklasszis úszó, Cseh László indított el a 24.hu portálnak adott interjúban. A négyszeres olimpiai ezüstérmes és kétszeres világbajnok arról beszélt, hogy Turi György nyíltan meg akarta törni a fiatal versenyzőket, és ehhez fizikai és lelki terrort alkalmazott.

Később az edző több más tanítványa, mások mellett Kiss Noémi, Szepesi Nikolett, Kozma Dominik is hasonló abúzusról számolt be. Dara Eszter szexuális zaklatással is megvádolta a férfit.

Végül a Magyar Úszó Szövetség úgy döntött, hogy vizsgálatot indít Turi György úszóedző ellen, aki a szövetség szakmai alelnöke és az edzőbizottság elnöke is, de ezeket a tisztségeit a vizsgálat idejére önként felfüggesztette.

Most azonban az edző az MTI-hez is eljuttatott levele szerint minden úszószövetségi posztjáról lemond, mert a személyét érintő helyzet az elmúlt két hónapban tarthatatlanná vált. A MÚSZ elnöksége Turi korábbi edzői munkájának kivizsgálására november 11-én öttagú bizottság felállításáról döntött. Az edző akkor még csak felfüggesztette úszószövetségi posztjait, de most lemondott róluk.

Wladár: A magyar úszósportban nincs helye a bántalmazás bármely formájának

Erre a bejelentésre reagálva Wladár Sándor, a szövetség elnöke közölte: elfogadja Turi György lemondását, mert a magyar úszósportban nincs helye a bántalmazás bármely formájának. Hozzátette, noha kétségtelen tény, hogy a Turi György vezette Kőbánya SC fantasztikus sikereket ért el a medencében az elmúlt években, sőt évtizedekben,

"...az egykori versenyzők megnyilatkozásai komoly árnyat vetnek az eredményekre. Éppen ezért tartom az egyetlen elfogadható döntésnek, hogy – még a vizsgálóbizottság jelentését megelőzően – Turi György vállalta a felelősséget, és távozott a szövetség szakmai alelnöki pozíciójából."

Wladár jelezte, hogy az ügyet ettől függetlenül kivizsgálják, semmit sem akarnak a szőnyeg alá söpörni.

XS
SM
MD
LG