Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moldova pajzsnak tekinti az EU-tagságot az orosz agresszióval szemben


Maia Sandu, Moldova elnöke
Maia Sandu, Moldova elnöke

Maia Sandu moldovai elnök szerint az európai uniós tagság a legjobb módja annak, hogy a kis ország megvédje magát a potenciális orosz agresszióval szemben. Az ország bármikor átértékelheti jelenlegi, semleges státuszát.

Június 1-jén Moldova ad otthont a 44 tagú Európai Politikai Közösség első csúcstalálkozójának. Emmanuel Macron francia elnök tavaly hozta létre a közösséget az együttműködés javítására az EU és a még nem tag, de arra pályázó országok, köztük a nyugat-balkáni és kaukázusi államok között.

Moldovát tavaly júniusban hívták meg keleti szomszédjával, Ukrajnával a csatlakozási tárgyalások megkezdésére a 27 tagú unióval – alig néhány hónappal azután, hogy Oroszország megindította invázióját szomszédja, Ukrajna ellen.

Moldova, Európa egyik legszegényebb országa több százezer ukrán menekültet fogadott be az inváziót követően, és egyre jobban aggódik a háború esetleges továbbgyűrűzése miatt.

Ehhez kapcsolódóan: Moldova szerint Moszkva beleavatkozik egy helyi választásba

Oroszország továbbra is több mint ezer katonát állomásoztat a Dnyeszter Menti Köztársaságban, a tulajdonképpeni Moldova és Ukrajna közötti területen, látszólag békefenntartó műveletek és egy hatalmas, a szovjet érából maradt lőszerraktár őrzésére.

„Természetesen semmi sem hasonlítható ahhoz, ami Ukrajnában történik, de látjuk a kockázatokat, és hiszünk abban, hogy demokráciánkat csak az EU részeként tudjuk megmenteni” – mondta Sandu az AFP hírügynökségnek május 17-én, amikor részt vett az Európa Tanács csúcstalálkozóján Izlandon.

„Hisszük, hogy Oroszország az instabilitás forrása marad az elkövetkező években is, és meg kell védenünk magunkat” – közölte.

Ukrajnához hasonlóan Moldova is a Szovjetunió része volt 1991-ig, amikor kikiáltotta a függetlenségét.

1992-ben rövid, de véres háborút vívott az Oroszország által támogatott Dnyeszter Menti Köztársasággal, amely elszakadt tőle, mert attól tartott, hogy Chişinău újraegyesítésre törekszik nyugati szomszédjával, Romániával.

Ehhez kapcsolódóan: Moldova oroszbarát gagauz régiójában nehezen válnak meg a régi szövetségestől

Moldova közös történelmen és nyelven osztozik a NATO- és EU-tag Romániával, amelynek a második világháborúig a része volt.

A Nyugat-barát Sandu, aki az Egyesült Államokban tanult és a Világbank tisztviselője volt, 2020 novemberében reformpárti programmal került hatalomra, leváltva a Moszkva által támogatott szocialista elnököt, Igor Dodont, akinek mandátumát gazdasági válságok és korrupciós botrányok zavarták meg.

Az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozója előtt, amelyet egy Chişinău melletti kastélyban tartanak majd, Sandu arra kérte Moldova minden lakóját, hogy vegyen részt a május 20-i EU-párti nagygyűlésen a fővárosban, és újra erősítse meg az uniós tagság elsöprő támogatását.

„Hisszük, hogy az EU-tagság reális projekt számunkra, alig várjuk, hogy a lehető leghamarabb megtörténjen” – mondta Sandu.

A függetlenség elnyerése óta Moldova, ahol Moszkva befolyása folyamatosan jelentős, semleges maradt.

Sandu azt mondta, hogy Chişinău semleges státuszának átértékelése egyre gyakoribb beszédtéma Moldovában.

„Társadalmunkban vita folyik arról, hogy a semlegesség megvéd-e minket. Ha az emberek megváltoztatják a véleményüket, természetesen újragondoljuk a döntést.”

„Addig is megpróbáljuk megszilárdítani Moldova védelmi szektorát, és számítunk a barátainkra” – közölte, egyértelműen a Nyugatra utalva.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG