Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bicskei gyermekotthon: senki sem beszélt a vizsgálóbizottság előtt


A bicskei gyermekotthon 2024. február 9-én
A bicskei gyermekotthon 2024. február 9-én

Senki sem vállalta a személyes megjelenést a bicskei gyermekotthon ügyében alakult fővárosi vizsgálóbizottság előtt. A megkeresettek többsége egyelőre érdemi írásos választ sem adott a kérdésekre.

Mint arról beszámoltunk, Karácsony Gergely főpolgármester február 14-én vizsgálóbizottság felállítását javasolta és belső vizsgálatot rendelt el egyebek között annak kiderítésére, hogy

  • az előző városvezetés idején ki, miért és milyen információk birtokában döntött a 2013-ig fővárosi fenntartásban működtetett bicskei gyermekotthon pedofil bűncselekményekért később elítélt vezetőjének fővárosi kitüntetéséről;
  • az intézményben elkövetett pedofil visszaélésekről 2011-ben tett bejelentést megfelelően kezelte-e a főváros, mindent megtett-e annak érdekében, hogy a bejelentésben foglaltak kivizsgálása nyomásgyakorlás nélkül, a gyermekek mindenek felett álló érdekeinek megfelelően történjen;
  • a bejelentést megtevő dolgozókkal szembeni munkáltatói megtorlással összefüggésben a fővárosi önkormányzat megtette-e a szükséges intézkedéseket.

A bizottság elnöke Kiss László III. kerületi polgármester, míg a bizottság alelnökének Karácsony Gergely Wintermantel Zsolt frakcióvezetőt, tagnak pedig Gajda Péter és Dódity Gabriella kispesti, valamint Soproni Tamás terézvárosi képviselőt javasolta.

Ehhez kapcsolódóan: Megúszhatja K. Endre az újabb akcióját; úgy tűnik, nem bűncselekmény, amit most tett

A Népszava beszámolója szerint azonban az ötfős grémiumnak a megalakulás óta mindössze egyszer sikerült összeülnie. A Fővárosi Közgyűlés egyhangú döntésével egy hónappal, április végéig meghosszabbította azt a határidőt, amelyre az eseti bizottság beszámolójának el kell készülnie.

A testület március 4-én tartotta alakuló ülését. Összeállították azok névsorát, akiket meghallgatnának az ügyben. Rajta van a listán mások mellett az akkori főjegyző és az ügyben eljáró aljegyző, az Oktatási, Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főosztály vezetője (Áder János volt köztársasági elnök testvére), az ügyben eljáró gyermekvédelmi osztály vezetője, a városháza akkori kommunikációs igazgatója, Tarlós István akkori főpolgármester, illetve Csomós Miklós, aki akkoriban az oktatási és ifjúsági ügyekkel foglalkozó főpolgármester-helyettes volt.

Ehhez kapcsolódóan: Gondozottból segítő: „Nem az lep meg, ami Bicskén történt, hanem hogy csak ennyire derült fény”

Kiss László, a bizottság elnöke a lapnak elmondta, hogy mindenkinek elküldték a meghívót és a személyre szabott kérdéssort, de az érintettek közül senki sem vállalta a személyes megjelenést, és egyelőre ketten küldtek érdemi válaszokat a kérdésekre. Kiss László mindezek ellenére bízik abban, hogy április végéig elkészül a beszámolójuk.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG