Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megúszhatja K. Endre az újabb akcióját; úgy tűnik, nem bűncselekmény, amit most tett


A bicskei gyermekotthon bejárata 2024. február 9-én
A bicskei gyermekotthon bejárata 2024. február 9-én

K. Endre öngólt rúgott a felvétellel a bicskei áldozatok ügyvédje szerint, de ez nem bűncselekmény. Az elnöki kegyelemmel szabaduló volt bicskei igazgatóhelyettes újra elkövette azt, amiért elítélték, de a körülmények miatt nem áll meg a bűncselekmény. Közben a hvg.hu úgy értesült, Balog Zoltán református püspök csaknem száz ember előtt beszélt arról, hogy K. Endre és felesége személyesen keresték őt fel, ő pedig ezután fordult Novák Katalinhoz a kegyelmi ügyben.

Az RTL Klub Házon kívül című műsorában bemutatott, rejtett kamerás felvételen K. Endre februárban azzal kereste meg a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának egyik áldozatát, hogy pénzért mondja videóra, hogy ő, K. Endre ártatlan, miközben a sértett a bíróságon korábban ennek az ellenkezőjét vallotta, amiért K. Endrét jogerősen el is ítélték.

Ez öngól, de nem bűncselekmény – mondta a Szabad Európának Gál András, az áldozatok egy csoportjának ügyvédje. Azért öngól, mert K. Endre a nyilvánosságban azt állította a kegyelmi ügy kirobbanása után, hogy ártatlan abban, ami miatt jogerősen elítélték, nem befolyásol sértettet a tanúvallomásában, majd most megint megcsinálta, amiért elítélték: pénzért és ajándékokért rávett egy áldozatot, mondja videóra, hogy másképp volt, mint ahogy korábban tanúként vallotta a bíróságon.

Az ügyvéd szerint ez azért nem bűncselekmény, mert büntetőjogi szempontból ez a hamis tanúzásra való felbujtás előkészülete, ám ennek a bűncselekménynek nincs előkészületi stádiuma a Btk. szerint. A kísérlet már bűncselekmény lehetne, de ahhoz kellene egy eljárás, amelyhez a hamis tanúvallomást K. Endre felhasználhatná. Ilyen eljárás egy perújítás lehetne, de azt még nem adhatta be, mert nem volt a kezében olyan új bizonyíték, amely alapján a kérelmét pozitívan bírálhatnák el.

Korábbi cikkünk a témában: Nem engedték ki feltételessel a bicskei pedofil igazgatót, két év múlva szabadulhat

Az RTL Klub riportja nyomán tett feljelentések ügyében indult rendőrségi vizsgálat az ügyvéd szerint „tíz percig fog tartani”, mert megállapítják, hogy nincs eljárás, amelyben K. Endre felhasználhatná az új vallomást, ezért nem történt bűncselekmény.

Ha a csatorna megvárta volna a felvétel nyilvánosságra hozásával, amíg K. Endre perújítást ad be, akkor megállt volna a hamis tanúzásra felbujtás kísérlete vagy akár a befejezett alakzata, ha a perújításban kiderül, hogy ez az új vallomás hamis tartalmú – mondta Gál András. Amennyiben K. Endre nem perújítást szeretett volna indítani, hanem csak nyilvánosságra hozni az őt igazoló felvételt, akkor az ügyészség hivatalból kezdeményezhetett volna perújítást. Ilyen felvétel azonban nem került nyilvánosságra K. Endrétől – tette hozzá.

A megkeresett áldozatnak lényegében azt kellett elmondania, hogy a korábbi bírósági eljárásban hamisan vádolta K. Endrét, ami bűncselekmény, tehát saját maga ellen tett volna terhelő vallomást, ha felhasználják a felvételt. A hamis vád elévülése öt év, ezért ha ez még nem telt el, akkor az új, módosított vallomást tevő korábbi áldozat ellen indulhatott volna eljárás hamis vád miatt – ismertette az ügyvéd.

Az RTL Klub Házon kívül műsorából derült ki, hogy K. Endre ismét hamis vallomásra akarhatta rávenni a pedofil igazgató egyik áldozatát, azt a fiatal férfit, akinek a korábbi vallomása hozzájárult ahhoz, hogy a gyermekotthon volt igazgatóhelyettesét elítéljék kényszerítés miatt. Februárban kereste meg, amikor a fiatal az anyját látogatta meg egy hajléktalanszállón. Bevásárolt nekik, adott hatezer forintot és egy doboz cigit, majd arra kérte a fiatalembert, készítsenek olyan videót, amely a volt igazgatóhelyettes ártatlanságát bizonyítja.

Több ilyen felvétel is készült, de K. Endre – ügyvédjére hivatkozva – újra felkereste az áldozatot, mondván, hogy az előző videókhoz képest még jobban kellene hangsúlyozni, „hogy nem történt semmi olyan, hogy nem írattam én alá veled semmit, nem vettem elő papírt, amit alá kellett volna írni” – mondja K. Endre a rejtett kamerás felvételen.

A fiú, aki ötévesen került az otthonba, ahol az igazgató 13 évesen kezdte el zaklatni, nem vállalta az újabb videót, és kérte K. Endrét, hogy a korábbi felvételeket is törölje le.

Az ügyben Ungár Péter, az LMP társelnöke és Tényi István is feljelentést tett. A rendőrség közlése szerint elindult a vizsgálat.

A rejtett kamerás videóval kapcsolatban szerkesztőségünk több kérdést is küldött K. Endrének, egyebek között azt tudakoltuk:

  • miért találkozott az RTL riportjában szereplő fiúval pár hete?
  • mi volt a célja ezzel a találkozással?
  • a riport szerint az ügyvédje tanácsára cselekedett: pontosan mit tanácsolt az ügyvédje?

Frissítés: Cikkünk megjelenése után K. Endre e-mailben reagált, de konkrét kérdéseinkre nem válaszolt. Levelének közléséhez csak teljes terjedelemben járult volna hozzá.


A férfi, akinek államfőként Novák Katalin elnöki kegyelmet adott, és a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettese volt, az áldozatok beszámolói szerint pontosan tudta, milyen vádakat fogalmaztak meg az intézményben lakó fiúk V. János igazgatóval szemben, K. Endre mégis úton-útfélen akadályozta a 2016-ban indult eljárást, sőt nem lehet kizárni, hogy 2012-ben egy hasonló büntetőügy az ő tevékenysége miatt hiúsult meg – mondta korábban a Szabad Európának Gál András, az áldozatok egy csoportjának ügyvédje.

Ehhez kapcsolódóan: Pedofilügy: K. Endre gőzerővel akadályozta a büntetőeljárást az áldozatok szerint

2016-ban V. János és K. Endre ellen kényszerítés és vesztegetés miatt indult eljárás, amelyben az igazgatót két év három hónapra, K. Endrét pedig három év négy hónap börtönre ítélték.

A 444.hu február 2-án írta meg, hogy tavaly áprilisban – a pápalátogatásra hivatkozva – Novák Katalin nemcsak a szélsőjobboldali Budaházy Györgynek és társainak adott kegyelmet, hanem egy pedofilügy elítéltjének, K. Endrének is. A kirobbant botrány miatt lemondott Novák Katalin köztársasági elnök, valamint a Fidesz akkori EP-listavezetője, Varga Judit volt igazságügyi miniszter, aki a kormány részéről ellenjegyezte a kegyelmi döntést.

Miután felmerült, hogy Balog Zoltán Nován Katalin egyik tanácsadója is érintett lehet a kegyelmi botrányban, a református püspök lemondott a Magyar Református Egyház zsinati elnöki tisztségéről, de továbbra is püspök maradt. Balog boszorkányüldözésről beszélt, az áldozatoktól nem kért bocsánatot és azért sem, mert mint fogalmazott, kegyelmet kért egy általa ártatlannak hitt embernek.

A hvg.hu több forrásból is úgy értesült, Balog Zoltán csaknem száz ember előtt beszélt arról, hogy K. Endre és felesége személyesen keresték őt fel, ő pedig ezután fordult Novák Katalin volt köztársasági elnökhöz a kegyelmi ügyben. A hírportál ezek után a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától (BvOP)kérdezte meg, hogy találkozott-e Balog Zoltán és K. Endre, amikor utóbbi háziőrizetben volt, ha igen, pontosan mikor, és megszegte-e ezzel a férfi a házi őrizetét, vagy engedélyezték-e neki, hogy elhagyja a kijelölt tartózkodási helyét. A BvOP arra hivatkozott, hogy a hatályos jogszabályok nem teszik lehetővé számára a válaszadást.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG