Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ismét csatlakozott a párizsi klímaegyezményhez az Egyesült Államok


A 18 éves Mya-Rose Craig környezetvédelmi aktivista "Ifjúsági sztrájk az éghajlatért" feliratú táblával a kezében ül a sarkkörtől több száz mérföldnyire, egy jégtáblán 2020. szeptember 20-án
A 18 éves Mya-Rose Craig környezetvédelmi aktivista "Ifjúsági sztrájk az éghajlatért" feliratú táblával a kezében ül a sarkkörtől több száz mérföldnyire, egy jégtáblán 2020. szeptember 20-án

Az Egyesült Államok hivatalosan is újra csatlakozott a párizsi klímamegállapodáshoz egy hónappal azt követően, hogy Joe Biden elnök az ENSZ-nek első hivatali napján bejelentette, hogy vissza kíván térni az egyezménybe.

A világ vezetői örömmel fogadták az éghajlatváltozási paktumhoz való visszatérést, és azt, hogy az Egyesült Államok az üvegházhatású gázok csökkentését célozza meg az klímaváltozás elleni küzdelem érdekében.

John Kerry, az Egyesült Államok klímaváltozásért felelős megbízottja António Guterres ENSZ-főtitkárral közösen emlékezik meg a párizsi paktumhoz való újracsatlakozásról az ENSZ 2021-es virtuális csúcstalálkozójának nyitó ülésén, amely a globális kötelezettségével foglalkozik.

Az ENSZ főtitkára február 9-én úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok lépése „nagyon fontos”, míg Christiana Figueres volt ENSZ-klímafőnök egyenesen időpocsékolásnak nevezte a világ legnagyobb gazdasági hatalmának távolmaradását az éghajlatváltozás kezelése szempontjából.

Az elnökválasztás másnapján lépett érvénybe a kilépés

Az exelnök, Donald Trump 2017-ben, gazdasági hátrányokra hivatkozva jelentette be, hogy felmondja a paktumot. Az Egyesült Államok kilépése hivatalosan 2020. november 4-én lépett hatályba, az amerikai választások másnapján, melynek eredményeként Biden követte Trumpot.

Az Egyesült Államok ezt követően folytatta a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, de a szövetségi kormány nélkül. A paktumhoz való újbóli csatlakozás lehetőséget nyújt az országnak az éghajlatváltozás egységesebb megközelítésére.

A Biden-adminisztráció közölte, hogy áprilisban, a Föld napjáig deklarálják a kibocsátás csökkentésére előirányzott céljait. Több mint 120 ország ígéretet tett arra, hogy a nettó szén-dioxid-kibocsátást zéróra csökkenti az évszázad közepéig.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG