Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden nagy tervekkel állt a kongresszus elé 


Joe Biden mögott Kamala Harris (b) alelnök és Nancy Pelosi, a Képviselőház elnöke, 2021. április 28-án.
Joe Biden mögott Kamala Harris (b) alelnök és Nancy Pelosi, a Képviselőház elnöke, 2021. április 28-án.

Joe Biden megtartotta első nagy elnöki beszédét a kongresszus közös ülése előtt, amelyben a gazdaság újjáéledéséről beszélt a koronavírus-járványból kilábalni készülő amerikai nemzetnek.

Joe Biden amerikai elnök április 28-i beszédében többek közt arról beszélt, hogy a több mint félmillió amerikai halálát okozó koronavírus-elleni küzdelemben kormánya úgy vezette be az oltóprogramot, hogy az az Egyesült Államok történelmének „egyik legnagyobb logisztikai eredményének” tekinthető.

Az elnök elmondása szerint azonban a kormánynak többet kell tennie annak érdekében, hogy az ország újból talpra álljon és az elkövetkező évtizedekben vezető szerepet töltsön be a világban. Ennek biztosítására Biden az infrastruktúrára és a családokra fordított, összesen 4 billió dollárt érő gigacsomagokban látja a megoldást.

„Amerika mozog. Halad előre. És most nem állhatunk meg. Versenyben vagyunk Kínával és más országokkal azért, hogy megnyerjük a 21. századot” mondta Biden az elnöksége első száz napját lezáró estén.

Új stílus és hang: a Biden-elnökség első 100 napja
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:42 0:00

A Biden-terv: egy munkahelyteremtő és egy család-felzárkóztató gigacsomag

Biden közben felvázolta az ország 2,3 billió dolláros munkahelyteremtő tervének, az infrastruktúra-újjáépítéséről szóló „American Jobs Plannek” részleteit.

Továbbá beszélt egy másik gigacsomagról, az 1,8 billió dolláros „American Families Planről” is, amellyel növelné az alsó és középosztálybeli amerikai családok lehetőségeit.

Az elnök azt mondta a kongresszusnak, hogy a kiadások növekedését a vállalatokra és a gazdagabbakra kirótt magasabb adók fedezik majd. Az elnök ezen javaslatát a republikánusok, sőt egyes demokraták is elutasították. A demokrata Biden kampánya során azt ígérte, hogy csökkenteni fogja az Egyesült Államokban egyre növekvő egyenlőtlenséget, amely egyre több társadalmi nyugtalansághoz vezetett.

Biden felszólította a republikánusokat, hogy támogassák elképzeléseit. Az elnök szerint az infrastrukturális terv több millió jól fizető munkahelyet teremtene az amerikaiak számára, míg a családi terv felkészítené a nemzet fiatalságát a jövő technológiai szektorában betöltendő állásokra.

„A világ többi része nem fog megvárni minket. A semmittevés nem lehetőség. Nem köthet le minket az egymással való versenyzés annyira, hogy elfelejtsük a világ többi részével folytatott versenyt, amely a 21. század megnyeréséről szól” – intézte szavait a republikánusokhoz.

Biden Kínával riogat, hogy megnyerje magának az ellenzéket

Elemzők szerint Biden úgy próbálja költségvetési politikájáról meggyőzni a republikánusokat, hogy azt összekapcsolja a Kínával folytatott versennyel. A republikánusok ugyanis, csakúgy, mint a demokraták, aggasztónak tartják Kína növekvő gazdasági és katonai erejét.

A családokat érintő csomag célja az alacsonyabb és közepes jövedelmű családok megsegítése, amely biztosítana mindenki számára elérhető bölcsődei-óvodai nevelést, megfizethető gyermekgondozáshoz való hozzáférést, hosszabb szülői szabadságot és egyéb adókedvezményeket is.

A republikánusok szerint pazarlóak a Biden-csomagok

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az amerikaiak több mint fele úgy véli, hogy Biden eddig jó munkát végzett, de kormányának várhatóan nehézségei lesznek, hogy a kongresszussal elfogadtassa a kiadásokkal és az adózással kapcsolatos törvényjavaslatokat.

A legkeményebb harc a szenátusban várható, ahol 50-50 arányban oszlik meg a republikánusok és a demokraták száma.

Tim Scott Dél-Karolina republikánus szenátora szerint Biden gazdasági elképzelései megfontolatlan költekezésekkel tarkítottak. Scott úgy véli, hogy az adóemelésekkel munkahelyeket irtanak majd ki.

A szenátor elmondta, hogy a republikánusok támogatni fogják azokat a klasszikus infrastrukturális kiadásokat, amelyeket az utakra, a hidakra és a nagysebességű szélessávú internetre fordítanának, de Biden terveit a megerősödött kormányzati „pazarlások liberális kívánságlistájának”​ nevezte.

Scott úgy véli, hogy a Trump-adminisztráció alapozta meg az oltóanyag bevezetésének sikerét is.

„Az ár már meg volt fordítva, amit ez a [Biden] adminisztráció csak megörökölt” ‒ mondta Scott.

Biden sürgette a bűnüldözési reformot

Biden első kongresszusi beszédében főleg belpolitikai kérdéseket feszegetett, mint a faji és társadalmi igazságosság.

Az elnök George Floyd meggyilkolására és az azt követő hónapokig tartó tüntetéssorozatokra reagálva sürgette a bűnüldözési reform bevezetését.

Biden ismét hangsúlyozta a minimálbér 15 dollárra történő emelését, és bírálta azokat a tehetős embereket, akik jogi kiskapukat használnak az adócsalásra.

Az USA Kínával versenyben áll, Oroszországgal akár együtt is működhet

A külpolitikai témákat Biden a beszéde végére hagyta.

Az elnök többször kiemelte, hogy jelenleg az Egyesült Államok kulcsfontosságú versenytársa Kína, akivel meg kell küzdeni az elkövetkező évtizedekben a globális erőfölényért.

Megígérte, hogy folytatja a Trump-kormányzat által megkezdett politikát, és „kiáll” Peking tisztességtelen kereskedelmi gyakorlata ellen, amely sérti az amerikai munkavállalók érdekeit.

Az elnök azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok védelmi célokból továbbra is fenntartja az „erős” katonai jelenlétet az Indiai-csendes-óceáni térségben, ahol fel fogja hívni a figyelmet az emberi jogi visszaélésekre is.

Biden Oroszországgal kapcsolatosan azt mondta, hogy világossá tette Vlagyimir Putyin orosz elnök számára, hogy a Kreml akcióinak, mint például a választásokba történő beavatkozásoknak és a kibertámadásoknak következményei lesznek, de szerinte a két ország együttműködhet egyes közös érdekű kérdésekben.

XS
SM
MD
LG