Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden vitatta Zelenszkij állítását a lengyelországi rakétaincidenssel kapcsolatban


Joe Biden az indonéziai G20-csúcstalálkozón 2022. november 15-én
Joe Biden az indonéziai G20-csúcstalálkozón 2022. november 15-én

Az ukrán elnök azt hangoztatta, hogy orosz rakéta csapódott be Lengyelországban, azonban amerikai kollégája fenntartásokkal fogadta az állítást, mondván, hogy nincs rá semmilyen bizonyíték.

„Nincs kétségem afelől, hogy ez nem a mi rakétánk volt. Katonai jelentéseink alapján úgy gondolom, hogy orosz rakétáról van szó” – mondta Volodimir Zelenszkij szerdai televíziós interjújában.

A keddi orosz támadáshullámban Ukrajna energetikai infrastruktúrája ismét súlyos károkat szenvedett, a szakemberek éjt nappallá téve dolgoznak a háztartások áramellátásnak helyreállításán.

„Felhasználók millióiról beszélünk. Mindent elkövetünk az energiatermelés és -ellátás visszakapcsolása érdekében” – tette hozzá az ukrán elnök.

Joe Biden a lengyelországi rakétaincidenssel kapcsolatos megjegyzést kommentálva leszögezte: „Ez nem bizonyíték.”

Hasonlóan nyilatkozott korábban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Andrzej Duda lengyel államfő is, e szerint feltehetőleg eltévedt ukrán légvédelmi rakéta csapódhatott be a szomszédos országban.

„A rendelkezésre álló információk alapján szovjet gyártású, régi Sz–300-as rakéta volt, nincs bizonyíték rá, hogy az orosz fél lőtte volna ki. Nagyon valószínű, hogy az ukrán légvédelem volt” – emelte ki Duda.

Erről számolt be Stoltenberg is, aki mindazonáltal rámutatott, hogy erre kizárólag azért kerülhetett sor, mert a moszkvai vezetés Ukrajna megtámadása mellett döntött.

„Ez nem Ukrajna hibája, a végső felelősség Oroszországot terheli” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrajnai háború elítélésével zárult a G20-csúcstalálkozó

Eközben az ukrán hadsereg vezérkara tudatta, hogy előző nap sikerrel visszaverték az orosz támadást a Donyeck megyei Avdivkánál és Bilohorivkánál.

Makszim Marcsenko odesszai kormányzó pedig azt írta a Telegramon, hogy hetek óta először rakéták csapódtak be a régió déli részén, ezért arra kérte a lakosokat, hogy még maradjanak az óvóhelyen. Tájékoztatása szerint itt is a kritikus infrastruktúrát érte találat.

Gyenyisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszter bejelentette, hogy a nemrég felszabadított herszoni területeken 63 olyan holttestet találtak eddig, amelyeken kínzás nyomai láthatók.

„Meg kell értenünk, hogy a kutatás még csak most kezdődött, valószínűleg számos föld alatti börtönt és sírhantot fognak még felfedezni” – húzta alá.

Hozzátette: az illetékes szervek 436 háborús bűncselekményt azonosítottak a térségben, tizenegy fogvatartási helyet fedeztek fel, ezek közül négyben kínozták is a rabokat.

Ehhez kapcsolódóan: További orosz visszavonulás jelei látszanak Herszon régióban

Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó közölte, hogy heves támadások érték az ukrán hadsereget a keleti fronton a Herszonból visszavonuló orosz katonák által megerősített egységek részéről.

„Ezeket az erőket részben átvezényelték Herszon régióból, így Donyeck és Luhansz »felszabadítására« fognak koncentrálni” – mondta.

Vlagyimir Rogod, a részben megszállt Zaporizzsja megye kollaboráns vezetésének tagja arról számolt be, hogy ukrán rakéta csapódott be egy térségbeli településen, két ember meghalt, kilenc másik pedig megsebesült.

Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője úgy vélekedett, hogy nem valószínű az ukrán hadsereg győzelme a közeljövőben, ugyanis a harctéri kudarcok ellenére Oroszország még mindig jelentős katonai képességek birtokában van.

Csütörtökön a kijevi kormány bejelentette, hogy 120 nappal meghosszabbították az orosz tengeri blokád miatt megszakadt ukrajnai gabonaszállítmányok újraindításáról szóló egyezményt, amely a napokban lejárt volna.

„Most hozták meg a döntést Isztambulban. Az ENSZ és Törökország marad a kezdeményezés garantálója” – írták a kiadott közleményben.

Készült a Current Times és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG