Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biztonságossá nyilvánították az USA-t, jöhetnek az amerikai turisták az EU-ba


Covid-szempontból biztonságos országnak nyilvánítja az Egyesült Államokat az Európai Unió, így innen és több más országból is szabadon jöhetnek turisták. Érvényben maradtak a korlátozások azonban több országra vonatkozóan, ahol a koronavírus mutáns változatai okoznak járványt.

A Szabad Európa értesülése szerint június 18-án elfogadják az Európai Unió miniszterei a biztonságos országok új listáját, amelyen az Egyesült Államok is szerepel. A listán szereplő országokban a döntőshozók szerint már nincs jelentős járványveszély, ezért a területekről korlátozások nélkül utazhatnak az Európai Unióba a turisták.

Az Egyesült Államok mellett a biztonságos államok közé került Albánia, Észak-Macedónia, Szerbia, Tajvan, Makaó és Hongkong is.

Hetven százalék feletti átoltottság lenne az ideális

A korábbi szabályozás alapján a turisztikai célú beutazást lényegében megtiltották a járvány szempontjából veszélyes országokból az egész unióban. Az egyes tagországok továbbra is bevezethetnek korlátozásokat (például kérhetnek oltási igazolást vagy negatív tesztet) a biztonságos listára került országok állampolgáraitól is, de általános uniós korlátozás nem vonatkozik rájuk.

A pandémiás időszak nagy része alatt az Egyesült Államokban volt a legsúlyosabb járvány, a CDC adatai szerint több mint hatszázezren haltak meg, és mintegy 33,5 millióan betegedtek meg koronavírusban vagy a szövődményeiben. A lakosság magas átoltottsága miatt június közepére a legtöbb amerikai államban és városban feloldották a közegészségügyi korlátozásokat, mint a rendezvények tilalmát vagy a kötelező maszkviselést.

Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy amíg a lakosság legalább hetven százalékát nem immunizálták teljesen, továbbra is fenyegetést jelentenek a koronavírus új változatai, például az úgynevezett delta-vírustörzs.

A delta-vírus miatt csúszik az újranyitás

Az Európai Unió országaiban szintén nagyrészt feloldották a járványügyi korlátozásokat, bár az oltottsági arány alacsonyabb, mint az Egyesült Államokban, Franciaországban például a felnőttek hatvan százaléka kapta meg legalább az első dózist a védőoltásból.

A turisták beutazását a legtöbb országban védőoltáshoz kötik. Németországban például minden unión kívüli országból érkező látogatónak rendelkeznie kell védettségi igazolással. Azokból az országokból viszont, ahol a német nyilvántartás szerint kockázatot jelentenek a mutáns koronavírus-változatok, továbbra sem jöhetnek turisták.

A legnagyobb kockázatnak a már említett delta-variánst tartják az európai államok, amely Portugáliában és az Egyesült Királyságban sokakat megfertőzött. A portugál kormány június 17-én bejelentette, hogy a fertőzések miatt újra megtiltja a hétvégi közlekedést Lisszabon régiója és más térségek között. A brit kormány pedig a héten közölte, hogy a delta-vírus miatt csúszik a teljes újranyitás. Bár az Egyesült Királyságban a lakosság nagy része már megkapta az első adag védőoltást, szakértők szerint a delta-variáns ellen ez még nem nyújt százszázalékos védelmet, szemben a teljes (kétdózisos) immunizálással.

A delta-variánst először Indiában mutatták ki, és az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az elmúlt hetekben afrikai országokat sújtott leginkább. Bár Afrikát eddig viszonylag enyhén érintette a járvány, egyes országokban, elsősorban a Dél-afrikai Köztársaságban a WHO szerint „teljes harmadik hullám” alakult ki. A fertőzéseket elsősorban az ellenállóbb és fertőzőképesebb delta-variáns okozza, és aggodalomra ad okot, hogy a vakcinák egyenlőtlen elosztása miatt a kontinens lakosságának alig egy százaléka kapott eddig védőoltást.

XS
SM
MD
LG