Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Blogot indított Donald Trump


Donald Trump a legfontosabb amerikai konzervatív politikai konferencián 2021. február 28-án, Floridában
Donald Trump a legfontosabb amerikai konzervatív politikai konferencián 2021. február 28-án, Floridában

Saját online kommunikációs platformot indított Donald Trump, nem sokkal azelőtt, hogy a Facebook dönt arról, véglegesen törli-e az előző amerikai elnök zárolt fiókjait.

A blogon közzétett bejegyzéseket pár kattintással megoszthatják a felhasználók az internetes közösségi oldalakon, így ismét széles körben elérhetővé válnak a volt elnök üzenetei a tervek szerint.

Ez az utóbbi időben bizonyos nehézségekbe ütközött Trump számára, miután fiókjait zárolták a legnagyobb közösségi platformokon januárban, mondván, erőszakra buzdított, ami sokban hozzájárult a washingtoni Capitolium halálos áldozatokat is követelő ostromához.

A Facebook felügyelőtestülete szerdán dönt majd a felfüggesztett fiókok sorsáról, a kötelező érvényű határozat ellen nem lehet már fellebbezni. Az ügyet világszerte figyelemmel követik politikusok, szólásszabadság-szakértők és aktivisták, ugyanis precedensértékű lehet.

Trump fiókjai felfüggesztésének jogosságát többen vitatják, sokan aggodalmukat fejezték ki az érintett cégeknek a szabad véleménynyilvánítást korlátozó, egyoldalú döntései miatt. A Facebook és a Twitter azzal érvelt, hogy az exelnök megsértette a felhasználási feltételeiket, elemzők azonban rámutatnak, hogy ezt éveken keresztül elnézték neki, valószínűleg azért, mert bejegyzéseinek nagy hírértéke volt, magas forgalmat generáltak.

From the Desk of Donald J. Trump

Bár Donald Trump gyakran posztolt a Facebookra is, legfőbb platformja a Twitter volt, amely januárban véglegesen törölte a fiókját.

A From the Desk of Donald J. Trump néven futó oldalon lévő írásokat, képeket és videókat az internetezők könnyedén kedvelhetik vagy megoszthatják a közösségi oldalakon. Ez azonban még problémákhoz is vezethet, miután ezen platformok többsége tiltja, hogy a felhasználók alternatív fiókok létrehozásával kerüljenek meg egy tiltást.

A Twitter szóvivője arról számolt be, hogy nem engedélyezik a tiltás megkerülésére irányuló próbálkozásokat, de a weboldalak tartalmainak megosztását engedélyezik, amennyiben azok nem sértik a mikroblog-szolgáltató szabályait.

Készült az AP, a dpa, a Politico és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG