Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Twitter vezérigazgatója szerint helyes döntés volt Trump kitiltása


Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház előtt, háttérben a szimpatizánsai. Washington, 2021. január 12.
Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház előtt, háttérben a szimpatizánsai. Washington, 2021. január 12.

Jack Dorsey igazgató reagált azokra a vádakra, hogy a Twitter a szólásszabadságot csorbítja Trump kitiltásával. Szerinte helyesen jártak el, de azt elismeri, hogy át kell gondolni az esetleges következetlenségeket a moderálási elveikben.

A Twitter igazgatója megvédte a cég döntését, hogy kitiltották Donald Trump amerikai elnököt a közösségi oldalról, de azt is elismerte, hogy a lépés veszélyes precedenst jelenthet. A Twitter sok kritikát kapott Trump kitiltása miatt, de a vállalat igazgatója, Jack Dorsey azt mondja, hisz benne, hogy helyesen cselekedtek.

A Twitter egy rendkívüli és tarthatatlan helyzettel került szembe, és arra kényszerültünk, hogy minden cselekedetünkkel a közbiztonságra koncentráljunk” – mondta Dorsey.

A Twitter a múlt héten törölte Trump felhasználói fiókját, arra hivatkozva, hogy újabb, a washingtoni zavargásokhoz hasonló erőszakos cselekményektől tartanak. Dorsey szerint az oldal szabályzata és a szabályzat betartatása mindenek előtt azt a célt szolgálja, hogy elkerüljék az olyan való életben lezajló erőszakos cselekményeket, amiket az online megosztott tartalmak inspirálnak.

Dorsey ugyanakkor elismeri, az hogy törölni kellett egy fiókot olyan precedenst teremt, ami veszélyes lehet. A Twitter igazgatója szerint a veszély forrása „a hatalom, amit egy magánszemély vagy vállalat a globális közbeszéd fölött gyakorol”. Trump arra használta a Twittert az elnöksége alatt, hogy kendőzetlenül elmondja a véleményét 88 millió követőjének.

Átgondolják a moderálási elveiket

Dorsey a sajnálatát fejezte ki, amiért szerinte Trump kitiltása azt jelenti, kudarcot vallott a Twitter azon igyekezete, hogy az egészséges eszmecserét promotálják. A cég igazgatója szerint azonban ez egyben egy lehetőség is, hogy kritikusan megvizsgálják, milyen következetlenségek vannak a Twitter szabályzatában és a moderálási elveiben. Dorsey arra is figyelmeztet, hogy ez a önvizsgálat „nem jelentheti a szabad és nyílt internet erodálódását”.

Egyes republikánusok kritizálták Trump kitiltását, és azt mondták a lépés sérti az elnök szólásszabadsághoz való jogát.

Trump Amerika cenzúrázásáról beszélt

Miután a Képviselőház megszavazta a vádeljárás megindítását Trump ellen, az elnök egy videóüzenetben szólt az emberekhez, a nyilatkozatban utalt arra is, hogy több platformról kitiltották. Trump nem hozta fel közvetlenül, hogy számos oldal ideiglenesen vagy végleg korlátozta a hozzáféréséét, de elítéltek azokat, akik szerinte „cenzúrázni” akarják Amerikát, és támadást indítanak a szólásszabadság ellen.

„Minden amerikai megérdemli, hogy békésen és tisztelettudóan hallathassa a hangját” – mondta az elnök. – „Ezek feszült és nehéz idők. A kísérletek, hogy cenzúrázzák, nem kívánatossá nyilvánítsák, és fekete listára rakják a polgártársainkat, rosszak és veszélyesek.”

A Twitter és a Facebook mellett más oldalak is törölték Trump felhasználói fiókját, vagy jelezték, hogy terveznek ilyen lépést. A közösségi oldalak a január 6-ai capitoliumi öt emberéletet követelő zavargások egyes résztvevőit is kitiltották.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG