Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Borrell: Oroszország igazi háborús bűnt követ el a gabonaexport akadályozásával


Megsemmisített gabonasiló Mariupol mellett 2022. június 12-én
Megsemmisített gabonasiló Mariupol mellett 2022. június 12-én

Az EU vezető diplomatája azzal vádolta Oroszországot, hogy valódi háborús bűnt követ el az ukrajnai gabonaexport akadályozásával.

„Elképzelhetetlen, hogy több millió tonna búza ragad Ukrajnában, miközben a világ többi részén az emberek éheznek. Ez igazi háborús bűn” – mondta Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője július 20-án, az uniós külügyminiszterek találkozójának kezdetén Luxemburgban.

A tervek szerint a miniszterek megvitatják, hogyan lehetne kiszabadítani a több millió tonna gabonát, amely Ukrajnában ragadt a fekete-tengeri kikötők orosz blokádja miatt.

Amióta Oroszország megindította támadását Ukrajnában, és zár alá vette a kikötőket, az ország gabonaszállítmányai leálltak, több mint húszmillió tonna gabona rekedt a silókban.

Ellentétes narratíva

Vlagyimir Putyin orosz elnök visszautasította azokat a nyugati vádakat, amelyek szerint a kikötők tengeri blokádja miatt Moszkva felelős a globális gabonaárak meredek emelkedéséért.

A múlt héten azt állította, hogy Oroszország kész szavatolni az ukrán gabonát exportáló hajók közlekedését a Fekete-tengeren, és Ukrajnának vannak alternatív szárazföldi útvonalai. Ezeken nyugati szakértők szerint a szállítás nem kivitelezhető.

Moszkva korábban a gabonaexport engedélyezéséért cserébe a rá vonatkozó gazdasági szankciók feloldását követelte.

Borrell szerint Oroszország lépései és nem a nyugati szankciók okolhatók a súlyosbodó globális élelmiszerválságért, az EU hatástalanítani igyekszik a Kreml ezzel ellentétes narratíváját.

„Ki kívánok tartani amellett, hogy ezt a válságot nem az európai szankciók idézik elő. Szankcióink nem veszik célba az élelmiszereket, nem veszik célba a műtrágyákat” – mondta Borrell.

A nemzetközi gabonaárak megugrottak a patthelyzet közepette, a legfontosabb közel-keleti és afrikai importőrök kínálati hiánnyal néznek szembe.

XS
SM
MD
LG