Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Börtön várhat az íróra, aki leidiótázta a lengyel elnököt


Andrzej Duda lengyel elnök a 2020-as elnökválasztás második fordulóján, 2020. július 12-én
Andrzej Duda lengyel elnök a 2020-as elnökválasztás második fordulóján, 2020. július 12-én

Az eset tavaly novemberben történt, a tetthely egy közösségi médiaposzt volt. Jakub Zulczykot most akár három év börtönre ítélhetik.

Zulczyk, aki újságíró is, azt mondja: egy varsói kerületi ügyész keresetet nyújtott be ellene az államfő megsértése miatt. Az író arra reagált, ahogy Duda elnök, aki Donald Trump eltökélt támogatója volt, gratulált Joe Bidennek az elnökké választásához november 7-én, amikor a legtöbb amerikai médium a demokrata jelöltet nevezte meg az elnökválasztás győztesének.

Twitter-üzenetében Duda a gratulációjához hozzáfűzte, még vár arra, hogy „az elektori testület megnevezze a győztest”, azt sugallva: nem hitte el, hogy Biden valóban megnyerte az elnökválasztást, és hogy szerinte az elektori testület megváltoztathatja az eredményt.

Biden elnök, Duda idióta

„Joe Biden az Egyesült Államok 46. elnöke. Andrzej Duda egy idióta” ‒ írta az amerikanisztikai mesterdiplomát szerzett Zulczyk, megjegyezve, hogy az elektori testület nem nevez ki elnököt.

A vádirat kézhezvétele után Zulczyk azt mondta, valószínűleg ő „régóta az első író az országban, akit azért ítélnek el, amit írt”.

Keddi Facebook-bejegyzésében azt is megjegyezte, hogy Duda egyszer azt mondta, „az LMBT nem emberek csoportja, hanem ideológia”, és Zulczyk szerint ezzel dehumanizálta azokat, akik Lengyelországban „fizikai és verbális erőszakkal néznek szembe, akiket megfosztottak több emberi joguktól, így például attól, hogy törvényesítsék a kapcsolatukat, családi adót fizessenek, vagy információhoz jussanak a partnerük egészségi állapotáról”.

„Az LMBT emberek ütlegelése és bántalmazása napirenden van Lengyelországban. Eddig egy ügyészi iroda sem adott ki vádiratot Duda ellen” ‒ tette hozzá.

A varsói kerületi ügyész szóvivője a PAP lengyel hírügynökség szerint megerősítette a vádakat egy férfi ellen, akit Jakub Z.-ként nevezett meg.

Azt mondta, hogy a gyanúsítottat márciusban kihallgatták, de ő nem ismerte el a bűnösségét, ehelyett azt mondta, „az állítás az elnök cselekedetének kritikai értékelése volt”.

Túlérzékeny a törvény?

A Lengyelországot kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság (Pis) pártot, Duda támogatóját kemény kritika érte az Európai Uniótól a demokratikus szabadság aláásásáért az országban.

Másokat is helyeztek már vád alá korábbi lengyel elnökök megsértése miatt az ország elég nagy mozgásteret biztosító ilyen irányú törvényei értelmében, de az ítéletek nem végződtek börtönbüntetéssel.

Lengyelországot többször bírálták amiatt, ahogy jogrendszere a különböző inzultusokra, például a vallási érzületek vagy a nemzeti zászlók megsértésére reagál.

Készült a PAP, az AFP és az AP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG