Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Börtönbüntetést kapott Belaruszban a Szabad Európának dolgozó újságírónő


Csendes tüntetés Minszkben, 2021. március 12-én.
Csendes tüntetés Minszkben, 2021. március 12-én.

A Minszki Központi Kerületi Bíróság március 15-én találta bűnösnek és ítélte 15 nap börtönre a Szabad Európa belarusz szolgálata szabadúszó tudósítóját, Liza Hancsarovát és édesapját, Aljakszandr Hancsarut. Az volt ellenük a vád, hogy egy nem engedélyezett tüntetésen vettek részt március 13-án.

Mindketten visszautasították a vádakat, azt mondták, nem a tüntetésen voltak, csak véletlenül jártak arra, amikor a rendőrök őrizetbe vették őket.

Hancsarovát abban is bűnösnek találták, hogy videóra akarta venni a tüntetést, közelebbről meg nem határozott "szélsőséges távirati csatornák" számára, amit ő szintén visszautasított.

A Szabad Európa elítéli

“A Szabad Európa elítéli belarusz szolgálata, a minszki Radio Svaboda grafikai tervezőjének, Liza Hancsarovának a bebörtönzését. Azért az egyszerű tényért, hogy megnézett egy tüntetést, Lizát brutálisan megtámadták az utcán a rendőrök és 15 napra börtönbe vetették. Azonnal szabadon kell engedni" – jelentette ki a Szabad Európa (RFE/RL) elnöke, Jamie Fly.

Hancsarova elmondta a bíróságon, hogy a rendőrök többször is brutálisan lelökték a járdára, amikor letartóztatták és "fojtogató módszereket" vetettek be ellene.

Augusztus óta tiltakoznak

Hancsarova és édesapja aközött a tucatnyi ember között volt, akiket Minszk különböző negyedeiben vett őrizetbe március 13-án az augusztus 9-i elnökválasztás hivatalos végeredménye ellen tiltakozókkal szemben folyamatosan és keményen fellépő rendőrség.

A hivatalos eredmény az országot 1994 óta vezető Aljakszandr Lukasenkának a hatodik elnöki terminusát biztosította.

Emberek ezreit, köztük a tüntetésekről tudósító újságírók tucatjai tartóztatták le. Sokukat hosszú börtönbüntetésre ítélték. A vezető ellenzékieket az ország elhagyására kényszerítették.

Kínzás a börtönökben?

Emberi jogi szervezetek szerint hiteles bizonyítékok vannak arra, hogy a belarusz biztonsági erők tagjai megkínozzák a fogva tartottakat.

Lukasenka tagadja a választás elcsalásának vádját, azt, hogy az eredményeket az ő javára módosították. Visszautasítja, hogy tárgyaljon az ellenzékkel arról a követelésükről, hogy mondjon le a hatalomról és tartsanak szabad és tisztességes új választást.

Nem ismerik el, inkább büntetik

Az Európai Unió, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Kanada és más országok kormányai nem hajlandók elismerni Lukasenkát Belarusz törvényes vezetőjének.

Büntetőintézkedéseket is bevezettek ellene és más magas rangú belarusz tisztségviselők ellen – válaszul egyrészt arra, amit ők a választási eredmények "meghamisításának" neveznek, másrészt pedig a brutális fellépésre a békés tüntetők ellen a voksolás után.

XS
SM
MD
LG