Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Brazília köszöni, de nem kér a Szputnyikból


Az orosz Szputnyik V vakcina ampulláit mutatják be Argentínában, 2021. április 15-én
Az orosz Szputnyik V vakcina ampulláit mutatják be Argentínában, 2021. április 15-én

Bár Brazília oltási programját visszavetették a késések és a vakcina elosztása körüli problémák, a Szputnyik V orosz vakcinát nem akarják használni a legnépesebb dél-amerikai országban, az oltóanyagban rejlő kockázatokra hivatkozva.

A brazil egészségügyi hatóság elutasította az orosz Szputnyik V vakcina importját, miután szakértői szerint ez "kockázatokkal járna". Hiányoznak ugyanis a biztonság, a minőség és a hatékonyság garantálásáról az információk.

A testület, az Anvisa április 26-án egyhangúlag szavazott az orosz vakcina elfogadása ellen. A döntéshozatalt a koronavírus második hullámával küzdő kormányzók kérték.

"Soha nem fogjuk megengedni, hogy brazilok millióit tegyük ki egy olyan terméknek, amelynek nincs meg a megfelelő minőségi, biztonsági és hatékonysági hitelesítése" – mondta a szövetségi egészségügyi hatóság, az Anvisa elnöke, Antonio Barra Torres.

Elégtelennek találják a garanciákat

Ana Carolina Moreira Marino Araujo, az egészségügyet ellenőrző hivatal főigazgatója szerint "túl kockázatos" az orosz vakcina, ha számításba vesszük az összes bemutatott dokumentumot, a személyes megfigyelések során szerzett adatokat és más egészségügyi hatóságok értesüléseit.

A Szputnyik V oltást a világon több ország is jóváhagyta. A moszkvai Gamaleja Intézetben kifejlesztett vakcina azután győzte le a kezdeti kételyeket, hogy a The Lancet orvosi szaklap szakértői eredményeket publikált arról, hogy 91.6 százalékban hatékony a COVID-19-cel szemben.

Leginkább az adenovírus miatt aggódnak

A Szputnyik V egy vektorvakcina, amely a közönséges náthát okozó emberi adenovírus-DNS-en alapul. Az Anvisa számára a szavazásnál döntő volt az adenovírus jelenléte a vakcinában: attól tart, hogy ez újratermelheti magát és súlyos rendellenességeket okozhat. Az Anvisa gyógyszerekkel és biológiai termékekkel foglalkozó igazgatója, Gustavo Mendes ezt "komoly" fogyatékosságnak nevezte.

Brazília oltási programját visszavetették a késések és a vakcina elosztása körüli problémák, miközben a napi új fertőzésszám az összeomlás szélére sodorja a szövetségi egészségügyi rendszert.

400 ezer halott

Brazíliában 14.4 millió igazolt esetet jegyeztek fel és csaknem 400.000 ember halála írható a COVID-19 számlájára. Ez a második legnagyobb szám a világon az Egyesült Államok után.

Eddig 27.3 millió ember, Brazília lakosságának 13 százaléka kapott legalább egy oltást az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint.

A Szputynik V-t megvizsgálta az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA is, de még nem hagyta jóvá a vakcinát, több információra van szüksége ehhez a teszteredményekről és a gyártási folyamatról.

Az EU-tag Magyarország ennek ellenére elkezdte az orosz vakcina használatát.

Ez a vakcina nem az a vakcina

Szlovákia is rendelt a Szputnyikból, de április 7-én az ottani Állami Gyógyszerfelügyelet Intézet kijelentette, hogy az orosz vakcina hatékonyságát és kockázatait érintő, régóta megválaszolatlan kérdések és a gyártó által közzétett adatok elégtelensége miatt nem engedélyezi annak alkalmazását az országban.

Az intézet egy nappal később azt közölte, hogy az általa megvizsgált Szputnyik V adagok nem azonosak az EMA által ellenőrzöttekkel és minden kétségez kizáróan azokkal sem, amelyeket a The Lancet tanulmányozott.

Készült a Reuters és az AFP tudósításainak felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG