Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Brüsszeli illetékes: Magyarország „jelentős lépést” tett a források folyósítása érdekében


Orbán Viktor miniszterelnök a Országgyűlés őszi ülésszakának megnyitó ülésén 2022. szeptember 26-án
Orbán Viktor miniszterelnök a Országgyűlés őszi ülésszakának megnyitó ülésén 2022. szeptember 26-án

A magyar kormány „jelentős lépést” tett a befagyasztott európai uniós források feloldása felé azzal, hogy eleget tett a közösség elvárásainak az igazságszolgáltatás függetlensége terén – mondta egy névtelenséget kérő brüsszeli tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek.

„A magyarok elfogadták az Európai Bizottság feltételeit a bírói függetlenségre vonatkozó mérföldkövet illetően. Ez nem jelenti a tárgyalások végét, de jelentős lépés” – jelentette ki az illetékes.

„Nem tudom megerősíteni, hogy már lezártunk minden egyeztetést a helyreállítási alapról, de zajlik a véglegesítés. A vitás pontok jelentős részben az igazságszolgáltatás függetlenségéhez kapcsolódtak” – tette hozzá.

Tudatta: Budapest egyebek mellett annak garantálására is ígéretet tett, hogy a bírák az Európai Bírósághoz fordulhassanak a meghatározott esetekben a közösségi jogot érintő kérdésekben, ebbe ne avatkozhasson bele a Kúria.

A magyar kormány egyelőre nem kommentálta az erről szóló híreket.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban a szerdai kormányinfón közölte, hogy Magyarország az Európai Unió kérésének eleget téve pontosítja az igazságszolgáltatási intézmények közötti hatáskörök megoszlását.

Mint mondta, ezzel az utolsó akadály is elhárulhat a helyreállítási alappal kapcsolatos megállapodás létrejötte elől.

Beadta a derekát a kormány

Lapunk úgy tudja, hogy a kormány az 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás megszerzése érdekében az igazságszolgáltatás függetlenségét érintő reformokba is beleegyezett, különös tekintettel az Országos Bírói Tanács jogköreinek megerősítésére az Országos Bírói Hivatal elnökével szemben. Brüsszel az európai szemeszter keretében tett országspecifikus ajánlásaiban évek óta próbálta ezt elérni, mindeddig eredménytelenül.

Az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos elvárás viszonylag későn került a helyreállítási csomagba, nem kis megrökönyödést kiváltva a kormányzati oldalon. Ehhez képest információink szerint a bizottságot is meglepte, hogy a kormány mennyire könnyen beadta a derekát, és milyen jelentős reformokba egyezett bele.

A magyar intézkedéssorozat november 19-i befejezése után (ekkor kezdi meg elvileg a működését az új Integritási Hatóság) az Európai Bizottság napokon belül elkészülhet azzal az értékelő jelentéssel, amelynek fényében aztán a testület november 22-i ülésén döntést hozhat az eljárással és a helyreállítási tervvel kapcsolatos további lépésekről.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG