Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Büntetőeljárás várhat Donald Trump egykori tanácsadójára


Donald Trump és Steve Bannon 2017. január 22-én Washingtonban
Donald Trump és Steve Bannon 2017. január 22-én Washingtonban

Büntetőeljárás várhat Donald Trump előző amerikai elnök egykori tanácsadójára, Steve Bannonra, amiért nem hajlandó együttműködni a Capitolium január 6-i ostromának kivizsgálására felállított kongresszusi bizottsággal.

A testület tagjai egyhangúan úgy döntöttek kedden, hogy megküldik az ügyben a határozati javaslatot a képviselőháznak, amely erről október 21-én fog szavazni. Ha ezt jóváhagyják, az igazságügyi minisztérium elé kerül a kérdés, és a tárca fogja kimondani a végső szót arról, hogy vádat emelnek-e Bannon ellen.

Amennyiben így lesz, és bűnösnek is találják, az egykori tanácsadót akár egy év szabadságvesztéssel és/vagy pénzbüntetéssel sújthatják.

A Trump régi, fontos szövetségesének számító Bannon többször is visszautasította, hogy teljesítse az idézésben foglaltakat, és vallomást tegyen, illetve benyújtsa a kért dokumentumokat.

Egyedülálló eset

A bizottság elnöke, Bennie Thompson demokrata párti képviselő arról számolt be, hogy Bannon esete egyedülálló abban a tekintetben, hogy teljes mértékben elutasította az idézést. Hozzátette, hogy nem fogják elfogadni, ugyanis az Egyesült Államokban senki nem állhat a törvények felett.

A testület azért szeretné meghallgatni Bannont, mert kíváncsi az ostromot megelőző napokban Trumppal folytatott kommunikációjára, illetve arra a megjegyzésére, amely egy podcastjában hangzott el egy nappal az incidens előtt, miszerint „holnap elszabadul a pokol”.

Trump ügyvédje azzal érvelt, hogy a bizottság által vizsgálni kívánt információ titkosnak minősül, mivel a hatályos jogszabályok lehetővé teszik, hogy az elnök bizalmas beszélgetést folytasson tanácsadóival.

Bannon nem kommentálta a friss híreket, de korábban hangsúlyozta, hogy addig nem fog együttműködni a testülettel, amíg nem rendezik az elnöki mentesség kérdését ebben a vonatkozásban.

A vizsgálóbizottság ugyanakkor megjegyezte, hogy Bannon az ostrom idején nem volt tagja a kormánynak, nem töltött be olyan tisztséget, amely miatt jogos lenne a titoktartás.

A törvényhozás épületének ostroma 2021. január 6-án történt, miután Donald Trump támogatói összegyűltek Washingtonban, hogy tiltakozzanak az elnökválasztás eredménye ellen. A támadásban öt ember életét vesztette.

Videó: az erőszakos tömeg a Capitoliumban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:51 0:00
Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG