Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bűvészkedés a kilométerórákkal, elvarázsolt cégautók


A legfontosabb cikkeink hétfő reggel: hová tűnik évi több tízezer autó Magyarországon, milyen a hangulat a tavalyi járvány kiindulópontját jelentő olasz kisvárosban, mikor jöhet a fordulatot e az új amerikai vezetés és a NATO viszonyában.

Amíg évente több tízezerre tehető a céges használatra vásárolt autók száma, és ezek a járművek pár év alatt ki is pörögnek a flottákból, addig a használtautós hirdetések között alig-alig bukkan fel olyan darab, amelyet ilyen múlttal hirdetnének. Ez azt jelenti, hogy még a kollégák által a kivásárolt kocsik mellett is több tízezer céges autó „tűnik el” a piacról. Persze, ez nem varázslat, csak bűvészkedés. Bűvészkedés a kilométerórákkal, de az illúzió legkésőbb az első műszaki vizsgáig tart, derül ki cikkünkből.

Fekete-Győr Andrást, a párt elnökét indítja a Momentum az ellenzéki előválasztáson miniszterelnök-jelöltként, jelentette be a párt. Eddig Jakab Péter (Jobbik) és Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) jelentették be hivatalosan is az indulási szándékukat az előválasztáson. Sokan számítanak még Dobrev Klára (DK) indulására is, valamint Karácsony Gergely főpolgármesterről is sok szó esett.

Hangulat egy olasz kisvárosban és egy londoni oltóközpontban

Egy nap alatt több mint 250-en kerültek kórházba a járvány miatt. Ismét több mint két és félezer új koronavírusos beteget jelentettek, 48 újabb halálos áldozat mellett. Összesen 405 646 főnél jár a hazai fertőzések és 14 347 főnél a halálos áldozatok száma. Hétfőn 4489 koronavírusos beteget ápoltak kórházban koronavírus-fertőzés miatt, közülük 394-en vannak lélegeztetőgépen. Csaknem másfél millió vakcina érkezett már meg az országba, nagyjából 450 ezer fő kapott eddig oltást.

Melyik ország kezeli jobban a járványt?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:19 0:00

Egy évvel ezelőtt Olaszország volt az az ország, ahol az első helyben megfertőződött koronavírusos esetet jelentették Ázsián kívül. Egy 38 éves codogno-i lakos volt az első igazolt eset az ország északi részén. A rá következő napokban és hetekben a szomszédos Lombardia lett a koronavírus epicentruma Olaszországban, a fertőzés híre megrázta az országot, az emberek kivették a gyerekeiket az iskolából, és elkezdtek pánikszerűen vásárolni. Visszalátogattunk az első helyi fertőzött szülővárosába.

"Karneváli hangulat, semmi feszkó. A terem közepén megláttam egy táblát, az volt rajta, hogy ez oltóközpont nyolc napja működik, 13 ezer oltásnál tartanak, az egyéni oltási rekord pedig napi 230 szúrás” – így jellemezte egy Londonban élő magyar a brit fővárosban zajló oltási kampányt. A témához tartozik infografikánk is arról, hogy a becslések szerint mikorra lesznek átoltva az országok.

Szándékok és változások

Úgy tűnik az új amerikai kormányzat jobban elkötelezett a NATO felé, és a francia elnök sem tekinti már „agyhalottnak” a szövetséget. Mindez pezsgést hozott a szervezetbe. Továbbra is viharfelhők gyülekeznek azonban a NATO egén, amikor szóba kerül jövőbeli szerepe és az, hogy ezt miből pénzeljék. Brüsszeli tudósítónk az elemzi, mit hozhat a katonai szövetség és az amerikai vezetés viszonyának új fejezete.

Egy „modern, dinamikus, szabad és sokféle” Ukrajna képét hirdeti az a weboldal, amelyet a közelmúltban indított el a kijevi külügyminisztérium. Az oldal elsősorban a külföldi befektetőket, turistákat és diákokat próbálja megszólítani az üzleti lehetőségek, látnivalók és tanulmányi ösztöndíjak bemutatásával.

Viszlát, Lenin!
please wait
BEÁGYAZÁS

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:45 0:00

Zárásként videónkat ajánlom figyelmébe egy kis orosz faluról, ahol már csak maroknyi ember él a hegyek ölelésében. Ők mind egy helyen, egy ötemeletes házban laknak. Pár éve a helyiek nagy rész meghalt, amikor rájuk szakadt egy hatalmas gleccser.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG