Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Célkeresztben Márki-Zay kendőzetlen kritikája és a hazai egészségügy állapota


Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen 2021. november 17-én
Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen 2021. november 17-én

Még az is elképzelhető, hogy lecserélik az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét. A kormány felkészült a manipulációra. Eközben 38 ezer fölé emelkedett a koronavírus hazai áldozatainak a száma. Szabó Lajos több mint 40 éve készít családi manufaktúrájában karácsonyfadíszeket. Ezt mutattuk meg erről az országról ezen a héten.

Választások

Márki-Zay Péter az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a szokásosnál kevésbé óvatosan fogalmazott szövetségeseiről a lapunknak adott interjújában. Elmondta, hogy szerinte kérése ellenére tettek fel bizonyos politikusokat a közös listára. Nem tartja kizártnak, hogy a pártok kivárnak, azért nem kampányolnak, de még az is elképzelhető, hogy előállnak majd egy miniszterelnökjelölt-cserével.

Az ellenzéki összefogással kapcsolatban megjegyezte: már nagyon sok mindent elfogadtam, ami nem az ő konzervatív véleményét tükrözi.

„A zöldektől, a liberálisoktól, a szociáldemokratákig nagyon sok olyan értéket magunkévá tettünk már az összefogás érdekében, ami ezt az országot előre fogja vinni. Én mindig a korrupcióellenességet vagy a tisztességet szoktam hangsúlyozni. Ha az ember tisztességes, annak nagyobb vonzereje van, mint annak, hogy jobb- vagy baloldali” – mondta Márki-Zay Péter.

Jövő áprilisban országgyűlési választások lesznek, és nem csak az ellenzék készül a kampányra. „Elképesztően felkészült a manipulálás terén a kormány”mondta a Szelfiben Péterfy-Novák Éva. Az Egyasszony, A rózsaszín ruha és az Apád előtt ne vetkőzz szerzőjével traumaírásról, a Pegasus ügyről, a facebookos kommentekről és a manipulációról beszélgetünk.

Egészségügy

Két fölösleges műtét után mondta ki Mucsi Anita nőgyógyásza, hogy nem tud vele mit kezdeni. Mucsi Anita ezért magánúton eredt a rejtélyes betegsége nyomába. Kiderült, hogy korában téves diagnózist adott az orvosa, Anitának ugyanis endómetriózisa van.

Két alatt összesen öt altatásos műtéten esett át, ebből kettőt fölöslegesen végeztek el rajta. Ezeket, ahogy az elmúlt négy év vizsgálatainak jelentős részét, saját maga fizeti. „Borzasztónak látom az egészségügy felkészültségét ebből a szempontból. Szégyen, hogy nincs elég szakember. Milyen várólisták vannak? Elvárják tőlünk, hogy szüljünk, a lehetőséget nem adják meg rá” – mondta lapunknak.

A héten átlépte a 38 ezret a koronavírus magyarországi áldozatainak a száma. Ha nem sikerül csökkenteni a halálozások számát, év végére 40 ezer környékére érhet. Magyarország a világon az egyik legrosszabb teljesítményt nyújtva a járványban az emberi élet védelme területén a Worldometers alapján.

A kormányzati járványportálon eközben arra kérik a háziorvosokat, hogy a rendelési időben beadott oltások mellett legalább egy januári péntek délután és szombaton is oltsanak előzetes bejelentkezés nélkül. Mint írják, ha a háziorvos vállalja, akkor akár négy alkalommal is tarthat oltási akciót.

A koronavírus omikron-variánsának gyors terjedése miatt Magyarországra is garantáltan meg fog érkezni az ötödik járványhullám, amely ellen már nem lesznek elégségesek a mostani intézkedések – állapították meg hazai kutatók.

Gazdaság

Szabó Lajos több mint 40 éve készít családi manufaktúrájában karácsonyfadíszeket. Tömeggyártott műanyag díszek helyett, Lajos bácsi ragaszkodik a klasszikus üvegdíszekhez és a technikához is, azaz ahhoz, hogy a díszeket egyesével fessék be, mintázzák meg és valódi ezüsttel tegyék csillogóvá.

"A karácsonyfadíszek mentettek meg minket" – hogy készül az igazi üveggömb?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:06:01 0:00

Újabb, legalább 755 milliárd forintos kiadáscsökkentést jelentett be a kormány a jövő évi költségvetési hiánycél teljesítése érdekében. A Pénzügyminisztérium szerda esti tájékoztatása szerint egyes, jövő évre tervezett állami beruházások átütemezésével 5,9 százalékról 4,9 százalékra javítják a GDP-arányos hiánycélt.

November végén elindult Magyarország első, Szegedet és Hódmezővásárhelyet összekötő vasútvillamosa. A tram-train építése ötszörösére drágult, működtetése is veszteséges lesz, de meggyorsítja a két város agglomerációs összekapcsolódását, így a térség fejlődését. Naponta tizenötezer ember ingázik a két város között.

A tram-train egyelőre próbaüzemben működik, cserében viszont a választásokig, április 15-ig ingyenesen. Az ígéretek harminc-, majd harmincöt perces menetidőről szóltak, ehhez képest negyven percig megy majd a vonatvillamos a két végállomás között. „A tram-train eddig semmilyen paramétert nem tudott hozni, hét szerelvényből öt lerobbant, sokszor át kell szállni buszra, amelyen többen vannak, mint korábban” – mondja Szabó János hódmezővásárhelyi alpolgármester.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG